嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

兒子八歲,成日鼻敏感一時鼻塞、唔塞個時就狂呻鼻涕⋯
見到他咁辛苦,做母親很心痛😔一向我都知鼻敏感很難斷,但係一直都找不到舒緩方法,真失敗

運動、飲湯水、
西葯(食個時就通下,冇食又黎返)
中醫(見唔到改善到)
精油(舒緩唔到情況)

求;成功經驗分享

別墅

nonochow 發表於 16-11-28 06:29
見到他咁辛苦,做母親很心痛😔一向我都知鼻敏 ...

我仔眼敏感鼻敏感,朝朝眼水鼻水一齊黎

我早晚用生理鹽水洗鼻,中醫教我少吃寒性食物改善体質,按印堂穴,迎香穴改善鼻塞,流鼻水狀況

我亦有交替加精油落洗鼻水

鼻敏感好難搞,我唯有多方面嘗試
仲有我謝絕一切毛公仔,洗密d 床單被單,天氣交替帶口罩

大宅

育兒性格勳章

我自己由細到大都鼻敏感,其實精油無乜用,最有用係要佢自己揾到敏感源,然後每次見到都避開,運動係要 持之以恆,差唔多半年又無涷親先有效。

而穴位按摩對初起時ok的,我自己做法一遇過敏感源後,若鼻痕就洗鼻,眼痕就洗眼或滴眼藥水,唔得就按穴位,再唔得就食收鼻水藥或,唔燥熱就食半包葛根湯。

而我自己發現自己敏感源都幾廣泛,香煙味,塗改液味,臭油紙味,塵蟎,某些香水,甚至洗頭水,沖涼液,護膚膏味,蚊怕水味等等(連打風前由大陸吹過黎的氣流都會,所以打風前我個鼻會話我知),所以要當事人要自己留意下,其實真係得自己先幫到自己。

不過聽聞情況最差時,係要做手術。不過,托賴未試過,只聽聞過。

大宅

育兒性格勳章

重有,我明白做鼻敏感兒女的媽媽有多痛心,我自己辛苦時都覺唔知個鼻要黎做乜,但其實真係得佢自己先幫到自己,基本上,任何人都無法明白點樣避開同分析自己的敏感源。所以,放鬆啲,只教佢留意每次敏感前見過啲乜,自己諗下,記下過去有無試過一聞過那味道就鼻敏感的情況等,亦可以揾多幾個類似情況的朋友傾下,參考其他人的做法,或問問醫生意見的。

大宅

育兒性格勳章

至於家居上有乜要注意,其車係視乎敏感源,我自己都只係兩,三星期先換一次床單,毛公仔對我黎講並無問題,反而室內濕度高會舒服啲,因為啲塵無飛得咁厲害。空氣清新機有點幫助,但要跟住說明換網同清理先work.至於邊部,我用3x,而實質係,佢有少少敏感時叫佢行去部機身邊,問佢邊部舒服啲,有無舒服左啲就知work唔work.點樣的環境先可以覺得舒服啲,得佢個鼻先知。

首頁

尾頁

跳至