懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

在職>全職>半職媽 有咩要考慮比較?
自己老公金錢
同bb相處
唔想俾人湊
仲有咩呢?

子爵府

小小姐姐 發表於 16-11-28 11:43
在職>全職>半職媽 有咩要考慮比較?
自己老公金錢
同bb相處

心理質素

我未生之前有番工,生左大仔就ftm,有時會覺得好辛苦,因為想去邊都有時會比個仔限制左

但後來我放膽左,諗多d方法獨自帶小朋友出街都唔洗甘狼狽,出下街個人無甘抑鬱

我身邊無乜ftm朋友,所以預左好多時都會自己一個人帶b去街或者食飯

大宅

1. BBO既成長、品德學習、價值觀的建立及家教問題,尤其是BB未返學之前O既教育
2. 你O既心理因素-->有機會會俾人白鴿眼
3. 你係咪真係有足夠EQ可以24小時對住個BB-->依個係一個長期戰,無假放、無短暫回報、無自己時間空間和生活…

我都準備做FTM,而家都要心理建設吓自己。

大宅

回覆 luismama 的帖子

1.我一定好過99 教佢,起碼我唔會縱到佢上天先2.相信白眼既都係得我老公同99,我唔會理佢地,我接受到
3.呢個係一個好重要既一點,其實都係呢一點令到我好怕做FTM
怕自己應付唔黎
但另一方面諗99 都係咁湊啫,點解我會唔得?

大宅

回覆 小小姐姐 的帖子

上一代O既人,佢哋讀書無我哋依一代咁多,而女性O既社會觀都唔同,所以對於不嬲有做開嘢O既女性,要突然放棄自己職業轉做全職媽媽,真係一個大挑戰。
我之前都試過辭職唔做,諗住休息一排,跟住我發現我每日生活好似無咗目標咁,同埋會突然覺得自己脫節咗,講嘢無自信咗,最後頂唔順,一個月後都立即搵番嘢做。

所以無得同上一代比。

大宅

回覆 luismama 的帖子

我放產假時都係個人停唔到落黎,, 一直搵野做(做家務,執野,搬野等)
生完bb坐月時又養懶左自己,日日無所事事,
但宜加返工又開始勁忙碌,收工放假要湊b
而且又日日都好掛無bb,
同bb視像見到佢喊又抱唔到佢勁唔開心

大宅

回覆 小小姐姐 的帖子

我決定轉FTM 最大原因,係覺得工幾時都可以返,只要唔介意由低做起,隨時都可以再搵過一份。但係BB O既成長就唔同,佢細個所學到O既價值觀會直接影響佢一生。
我見過好多小朋友父母都要返工,個小朋友就係由工人加祖父母輩湊,就算佢媽媽係老師,個小朋友係教會長大都好,但係此終都係唔及全職媽媽湊O既小朋友。唔係話佢唔夠叻,而係係性格或待人處事方面都比較自我中心,衰啲講句直情係「DIU1」蠻任性。

由於見得太多例子,又覺得屋企經濟可以負擔到,最後決定洗少啲,但係可以陪住個BB成長,至少係佢未讀書前,我可以親自教佢點待人接物,而依樣正正係今日香港好多小朋友所缺乏O既。

別墅

重新返回職的適應能力。或有機會被標籤,自己可能會不夠信心。

我依家係FTM, 生完呢個都可能再做野,畢竟後生可以搵錢既能力會高一點,同埋停太耐怕無人請。當然,之後點都想搵份舒服工打下啦。等小朋友大d 再搏過都未遲。

首頁

尾頁

跳至