用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 194|主題: 48975

幾多周去醫院排期?

大宅

國民生產總值:3158

各位好

我去開廣華中醫睇症,醫師用我最後一次黎m的第一日(10月13)去計去懷孕周數,果時佢話我有5周了。但我11月1-3日先開工,bb應該實際得4周。

咁都冇咩問題...但我想去照超聲波,book左12月28日(到時應該8周)了

8周先拎證明去醫院排期,會遲嗎?還是我而家去普通科到拎證明會較好?

第一次咩都唔識...thank you

大宅

國民生產總值:1077

我一知道就去排喇..可能我比較心急啲啦

大宅

引用:我一知道就去排喇..可能我比較心急啲啦

原帖由 Ruby258 於 16-11-28 發表
我一知道就去排喇..可能我比較心急啲啦
你去婦科定去普通科呀?

複式洋房

國民生產總值:313

引用:各位好我去開廣華中醫睇症,醫師用我最後一

原帖由 ayn 於 16-11-28 發表
各位好

我去開廣華中醫睇症,醫師用我最後一次黎m的第一日(10月13)去計去懷孕周數,果時佢話我有5周了。 ...
愈早愈好。。因為要排醫院唐氏綜合症篩查個期啊。。希望可以排到做早期唐氏篩查(11-13週6日),太遲去排可能只能安排做中孕期篩查 (14週後)。 早期篩查準確率高過中孕期篩查嫁。另外,普通科門診驗孕不是即刻知,要你交晨早第一泡的尿液樣本做化驗,起碼拖多3日以上先知結果。自己去普通私人診所到驗可以即日知,第日就可以拿拿聲去醫院/健康院排期。。。

大宅

引用:Quote:原帖由+ayn+於+16-11-28+發表各位好

原帖由 bridebye 於 16-11-28 發表
愈早愈好。。因為要排醫院唐氏綜合症篩查個期啊。。希望可以排到做早期唐氏篩查(11-13週6日),太遲去排可 ...
好詳細,多謝你。
咁去私家診所使唔使用晨尿?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 bridebye 於 16-11-28 發表愈

好詳細,多謝你。
咁去私家診所使唔使用晨尿?
我個次晚上求其搵間診所睇,不用晨尿啊~

大宅

引用:Quote:原帖由+ayn+於+16-11-28+發表好詳細

我個次晚上求其搵間診所睇,不用晨尿啊~
咁我聽日放工去睇

複式洋房

引用:Quote:原帖由 bridebye 於 16-11-28 發表我

咁我聽日放工去睇
我個時,仲要佢差唔多關門

大宅

國民生產總值:1290

ayn 發表於 16-11-28 15:14
各位好

我去開廣華中醫睇症,醫師用我最後一次黎m的第一日(10月13)去計去懷孕周數,果時佢話我有5周了。 ...

一攞到醫生証明就去排期, 否則有d早孕期檢查未必安排到俾你做。 (除非你一心諗住自己出面俾錢私家做)

侯爵府

國民生產總值:22349

我都係一知道就排喇

子爵府

國民生產總值:11872

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

去普通診所驗孕,攞左懷孕證明去排先

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

引用:Quote:原帖由+ayn+於+16-11-28+發表咁我聽

我個時,仲要佢差唔多關門

大宅

引用:Quote:ayn+發表於+16-11-28+15:14+各位好我

原帖由 catcatbox2012 於 16-11-28 發表
一攞到醫生証明就去排期, 否則有d早孕期檢查未必安排到俾你做。 (除非你一心諗住自己出面俾錢私家做)
...
明白,我聽日放工去搞

大宅

引用:我都係一知道就排喇+

原帖由 我要做媽媽 於 16-11-28 發表
我都係一知道就排喇

大宅

引用:去普通診所驗孕,攞左懷孕證明去排先

原帖由 Purple_0322 於 16-11-28 發表
去普通診所驗孕,攞左懷孕證明去排先
Thank you

大宅

國民生產總值:1100

回覆 ayn 的帖子

我8week知,12week先去,當然越早越好。

大宅

回覆:幾多周去醫院排期?

想問普通科診所出的懷孕證明,可以用黎同公司講嗎?會唔會冇效?

大宅

國民生產總值:1136

ayn 發表於 16-11-29 09:33
想問普通科診所出的懷孕證明,可以用黎同公司講嗎?會唔會冇效?
係醫生出 應該有效架喇

大宅

引用:Quote:ayn+發表於+16-11-29+09:33+想問普通

原帖由 lukaluka 於 16-11-29 發表
係醫生出 應該有效架喇
Thanks

公爵府

國民生產總值:27877

回覆樓主:

我都係10月13last m第一日,11月19已經去健康院排期,即日去埋醫院約唐氏
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎