跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔18m,有心漏症,近心瓣及動脈,要定期覆診,最近醫生擔心我仔有言語遲緩,轉介衛生署做體能智力測試及排期幼兒訓練,原本我跟C6計劃帶埋B移民到美國(公司L1簽證),現在一大堆覆診,也不清楚美國可以怎樣跟進,還要移民嗎?老公公司還在等我們答覆,如果不去美國,老公可能就失業,定是要跟老公分開,佢去美國,我跟B留港,好煩。

複式洋房

你知道去邊個州, 邊個City, 可以先打電話過去啲醫院又好, clinic又好. 話佢哋知你仔仔情況, 其實可以開心見成話佢哋知你唔知去邊做checking同follow-up, 佢哋一般都好樂意答你架~

不過你哋落哋最好買保險或者做好呢方面洗費o既計劃, 搵左用咩方法最平先好起行. 因為都唔平. 你打去問嗰陣可以問埋佢哋roughly收費, 佢哋一般都會答埋你, 等你有個預算

大宅

美國每個州同城市都唔同,譬如我住芝加哥(伊利諾州),呢度的幼兒醫療服務幾好,芝加哥市有兩間 funding 好充足的兒科醫院,Northwestern Lurie Children's Hospital 同埋芝加哥大學Comer 兒童醫院。我個女出生前照,超聲波發現個心臟有D唔正常,醫生轉介我去 Lurie 跟進。當時我同不同醫生傾過,又做左好多資料搜集,先知原來 Lurie 的兒童心臟科係美國數一數二。

相信你仔仔未來都要做好多檢查,或有機會要做手術?咁一定要睇清楚你老公公司的醫保, 有邊幾種plans?包D乜 ?包幾多?至於兒童發展或特殊教育方面,例如語言治療,物理治療等等,有D保險都有機會包。芝加哥亦有公立的特殊幼兒教育服務,叫IEP (Individual Education Plan),為有特殊發展需要的小朋友度身訂造合適的課程,不過好似要三歲先開始。
又係個句,個個州唔同,所以要知道你將會去邊先。

大宅

CK_Kukky 發表於 16-11-29 17:47
美國每個州同城市都唔同,譬如我住芝加哥(伊利諾州),呢度的幼兒醫療服務幾好,芝加哥市有兩間 funding ...

多謝回覆,老公公司在加州橙市,所以我們也會住在公司附近。
我係ftm,仔係香港覆診看醫生也是看政府的,基本上不用為醫療花費擔心,如果去美國,已知疾病保險會包?保費會特別貴嗎?
公司開的條件也不是特別好,US 6000及提供公司車,公司不包家屬保險,這樣夠一家2大1小嗎?

大宅

camille_wilson 發表於 16-11-29 18:45
多謝回覆,老公公司在加州橙市,所以我們也會住在公司附近。
我係ftm,仔係香港覆診看醫生也是看政府的, ...

Orange County 有CHOC,Children's Hospital of Orange County。我住係OC,可以俾多d資料你。

Check PM

首頁

尾頁

跳至