婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

D 99 永遠都只會覺得只係自己個仔辛苦!

大宅

D 99 永遠都只會覺得只係自己個仔辛苦!

大宅

我奶奶都係咁,佢平日住我家幫我湊仔,我好彩有請姐姐的,因為我講過佢個仔冇本事,我搵得比佢個仔多(我係好客氣禮貌咁講,唔係踩老公,因我明白老公情況),家裡的開支主要我負責,我知奶奶聽到覺得好難受,但事實如此,如果咁樣仲要我聽佢日哦夜哦我想我癲左。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

小肥楊 發表於 16-11-29 15:40
佢個仔拎條羽毛, 99(們)都一定覺得個仔好辛苦;
人哋個女托起成張台, 99(們)都會認為好小野JEL, 有幾辛苦JEL ...

我就係咁,做咩都比99覺應份,直到有次爆佢講出真相佢先收聲,而家會話知道你兩公婆返工辛苦會幫下你地。

大宅

KIDCARES 發表於 16-12-25 04:22
甘我99算好,我99由細訓練我C6同叔仔做家務安排啲仔輪住幫手,我C6會煮飯、洗碗、抹地,有時係到唸, ...

咁我要讚自己,我99係培養廢人的達人,佢2個仔由細到大都唔洗郁就咩都有,記得有次老公話佢食橙唔洗自己整,99送埋到咀邊,我聽完話我係你老婆唔係你老母,佢做的我一樣都唔會做,結果老公比我訓練成專業湊仔公,連99都跌眼鏡。

禁止訪問

用戶要求終止服務

vivi3719 發表於 16-11-29 15:15
我係working mom, 有個仔讀小一同一個女2歲。我99星期一至五喺我屋企幫我抽女(其實佢日日睇電視,個女自己 ...
如果WORKING MOM 是你奶奶女兒.

局面會變成:

有位老婦用誇張的用詞去讚其女婿, 並說我阿X 就有福嘞!

之後那老婦會私下同其女兒講....你真辛苦嘞! 我會多D 來幫手....任勞任怨.

男爵府

好多99都係咁.
回想起結左婚無幾耐,,放假無出街,留在家溫書預備考試,99突然上左我屋企,因為溫緊書,我老公自己走左去斟茶比99飲,點知我老公一走入廚房,我99即刻變樣同我講:你睇下你幾幸福...
佢個樣係不滿,我唔記得點答佢,佢個仔一出來,佢就變左正常樣
只係斟杯茶,都有說話聽.
我想講,間屋係我的,書係我自己比錢讀,你個仔幸福D,佢斟茶比你,都要比說話我聽......
仲有好幾次都係個仔做少少野,我就要睇面色又有說話聽.

伯爵府

TangHaha 發表於 16-12-27 01:02
好多99都係咁.
回想起結左婚無幾耐,,放假無出街,留在家溫書預備考試,99突然上左我屋企,因為溫緊書,我老公 ...

我c6 幫我由廚房攞碟蒸餸出廳食飯,因為太熱,c6 幫我夾出來, 99都黑面,之後鬧我!
點解佢唔去諗吓我養咗佢個仔成十年 (又失業、又讀書)???

有一次我m到,又病,個人已經wing wing下, c6 '想'幫我洗碗, 99已經發我脾氣, 勁鬧我!

難道新抱真係工人、人肉提款機、生仔機器?

大宅

回覆樓主:

我62都係咁,兩公婆放假叫c6同個仔沖涼,就會大大聲聲話“大懶洗二懶”,即係話我點佢個仔做野,發佢個瘟,平時日日都係我同個仔沖涼,放假比佢地親子時間都喺度呱呱叫,62超大男人,c6同姑仔細個得99照顧佢地,62就覺得呢d應該女人做哂,縱到個仔大爺咁。。

男爵府

我返完通宵返屋企瞓覺都會比人話嘆

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

D 99就係咁,新抱係鐵人黎咖,超人黎咖,病左係新抱自己唔食多D野無營養姐,係新抱掛住玩夜瞓姐先病姐,佢個仔放工返黎理應食玩瞓咖咋,新抱返工好舒服唔使休息咖,最可笑係新抱唔想湊仔先返工,唔係老公養唔起......我行開去執衣櫃,老公睇住個仔5分鐘都無,99大大聲同我老公講"使咩你湊,叫佢出返黎咪得囉"

男爵府

回覆樓主:

估唔到呢個世界咁多呢D99,以為個仔係少爺新抱係妹仔。如果你屋企真係超级富豪我高攀你地,咁我都認命忍你,最弊係你個仔養唔起我呢。買樓首期裝修所有野我俾一半架,我唔返工你個仔搞得掂咩?!

大宅

我係working mom, 有個仔讀小一同一個女2歲。我99星期一至五喺我屋企幫我抽女(其實佢日日睇電視,個女自己 ...

奶奶的名字是咀賤!

別墅

我係全職媽媽 我奶奶成日係我面前講佢個仔好辛苦 係佢個仔面前就會叫個仔要做多d野 我自從生完bb後 地位提升左 就會即時應佢 全世界最辛苦係你個仔 怕辛苦就唔好取老婆 唔好生仔 即刻冇聲出 講一句串十句

琥珀宮

karenchoi625 發表於 16-11-30 11:16
原來真係好多奶奶都係咁!我同bf 準備結婚,我同bf 阿媽 又係發生左類似既事反哂面,佢個仔幫手dump 垃圾 ...

比著我會當場問c6究竟自己有冇阿媽生嘅?

複式洋房

我都試過類似情況
不過更hurt嘅係果個係我自己阿媽
我女係半夜會哭抱嘅b
頭半年真係無一日夠訓
有日病了唔想行咁埋傳染幾個月大嘅女
叫老公幫手餵個女食水果
點知比我媽鬧咩都叫個老公做
我老公餵完返入房睇我
我話你主動d去幫手做我就唔駛比我媽鬧
比我媽聽到,又大大聲鬧我"你唔好再鬧xx(我老公)啦"
個一刻我真係覺得自己唔係佢親生

別墅

我一定唔會忍,爆佢鑊勁嘅...人善比人欺

大宅

有d99永遠唔會諗吓点解個新抱要返工?!
做女人真難,要返工同男人一樣,但同時又要做到全職主婦嘅工作。有d女人係要刻薄其他女人,尤其人哋个女。不過,諗諗吓,難怪嘅,自己亞媽對自己D仔都係寬容D,对自己d女都會要求多多憑旨咁。

首頁

尾頁

跳至