在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身有讀LCCI Level III, 做咗1X年Shipping 上一份工, 已經要幫ACC入數咁.
而家份工係SHIPPING+ACC+HR+雜柔務, 因為係細公司, 得5個人.

係讀過LCCI, 但出嚟做野, 入數嗰D, 係同學既好似係兩样野咁.
學嗰陣, 好明確咁知咩ITEM 入去邊.
以前公司, 仲有嗰會計, 會睇下我入D ITEM 啱唔啱, 冇咁多奇怪野.
而家公司, 得我一個入數, 之後就到ADUIT, 我又驚自己入錯ITEM,
同埋好多都係老板私人洗費, 但又要入公司數, 屋企隻狗D糧, 買衫都要入公司數, 咁點入呢???

有時D數係就咁比嗰ACC叫過數, 話洗車費, 嗰仔學野錢咁, 或者叫FD 買咗野, 要過返比佢, 但話入Entertainment, 單都冇, 點入???

公司係有錢賺, 但唔多現金流, 每個月都要計過度過, 邊D錢可以拖, 邊D錢一定要比
月中要儲錢月尾出糧, 而家仲話要儲錢1月出雙糧, 但老板又要攞幾萬蚊去旅行,
月月清, 仲可以點儲雙糧!!!

各位做會計媽媽, 咁既情況你地會點做, 求指點

公爵府

回覆樓主:

現金流不穩,可以揾过份工。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 16-11-29 17:41
現金流不穩,可以揾过份工。

可以攞公司錢去旅行? 唔怕audit 唔過的嗎?

大宅

mombaibai 發表於 16-11-29 18:22
可以攞公司錢去旅行? 唔怕audit 唔過的嗎?
嗰AUDIT 同老板熟, 去旅行/出差都係用公司錢唱當地貨幣, 嗰個唱錢單就入出差費.我都知咁样係唔得, 但之前嗰會計都係咁入, 又過到, 我唯有照跟

伯爵府

淨返兩個月都無, 點儲?
叫老闆過返錢入黎囉

首先黎緊有咩錢收?
預算一下仲有咩錢駛?
少左的警示老闆囉, 唔係無得出雙糧點算??

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有無街數未返? 有就叫老闆收返先, 你睇返應收帳會知道有幾多錢未返

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

係我就直接問老細點出雙糧俾員工. explain 無咁多cash flow 係手, 拋番過波俾老細, 佢會識話番你點處理架啦

大宅

謝謝各位既答覆

其他仲有錢返, 下月頭會返.
我都會同老板講返而家仲未儲到錢, 睇下佢點講先.

因為我之前冇做過真係做過會計呢個位, 可能好多老板都係咁.
但嗰陣我唔會知, 亦唔洗理, 所以係工作上, 好有挫折感

男爵府

momoko.c 發表於 16-12-1 12:08
謝謝各位既答覆

其他仲有錢返, 下月頭會返.
唔洗挫折呀, 做會計幾好玩, 又可以好hea . 不過唔知點做就同老板傾啦, 佢一定會答~

大宅

pcyan 發表於 16-12-1 13:47
唔洗挫折呀, 做會計幾好玩, 又可以好hea . 不過唔知點做就同老板傾啦, 佢一定會答~ ...
其實我老板係唔明會計的.佢唔知咩可以扣公司數, 咩唔可以.
上手嗰會計, 計到佢欠公司過百萬/年, 佢都係到媽媽义义, 又話冇可能又盛.
我做咗7個月, 佢每個月比前妻,媽媽, 3個屋企洗費, 已經過100K, 咁點會唔會佢欠公司過百萬呢? 唉!!!
我老板話, 總之唔可以比咁多稅, 每年比30-40K好了.
好彩呢PART唔洗我理, 否則真係唔做, 第時比稅局CHECK上身點算.

其實我出嚟做野, 第二份工係會計, 都係入下數, 去下銀行咁.
但真係好悶, 公司得1部電腦, 要SHARE用, 仲用緊薄記
所以我頂到一年, 有朋友問我想唔想做SHIPPING, 我先轉行.

男爵府

momoko.c 發表於 16-12-1 15:20
其實我老板係唔明會計的.佢唔知咩可以扣公司數, 咩唔可以.
上手嗰會計, 計到佢欠公司過百萬/年, 佢都係到媽 ...
咁只要有單, 同收入sales invoice 就計到 P&L LA, 老細唔會明架, 明既就唔洗請會計啦, 就算識會計既老板, 但太多野都會請多個會計啦~
我做野好多年以前做MERCHANDISER 好辛苦又要俾人罵, 計數係悶左些, 但可以好自由, 自己睇住時間做野, 又無人煩你.. 做SHIPPING 仲辛苦, 特別走美國水, 好多Document 要打同處理~ 收工會好夜

大宅

pcyan 發表於 16-12-1 15:28
咁只要有單, 同收入sales invoice 就計到 P&L LA, 老細唔會明架, 明既就唔洗請會計啦, 就算識會計既老板, ...
老板有時就係冇單, 就咁SEND 嗰WHATSAPP嚟, 就要過數, 仲要10K以上, 冇單我入私人算啦, 費時ADUIT 問問問.
我冇做過MERCHANDISER, 但做過export clerk, 嗰名唔同, 主要對工廠, 因我英文係有限公司

SHIPPING我好好彩, 做過幾間都得閒既, 日日準時收工, 係之前金融風暴比公司雞咗出嚟, 搵咗份, 12月要日日OT, 試過12點先走, 嗰D工, 我真係頂唔住, 做咗4個月冇做囉.

之前份工比我做入數, 我都係諗住之後SHIPPING 冇得做, 定係有D細公司會SHIPPING+ACC, , 咁我都叫有經驗, 可以做嘛, 想轉返ACC都易D啦

而家做咗媽媽, 淨係想搵HEA工, 準時放工, 唔好咁多野做

男爵府

回覆 momoko.c 的帖子

對呀, 搵些hea 工開心些

男爵府

momoko.c 發表於 16-12-1 17:37
老板有時就係冇單, 就咁SEND 嗰WHATSAPP嚟, 就要過數, 仲要10K以上, 冇單我入私人算啦, 費時ADUIT 問問問.
...

我跟妳的都好像,我準備考返LCC II,之前又係shipping 。 都想搵過份account工

大宅

lam0903 發表於 16-12-1 22:13
我跟妳的都好像,我準備考返LCC II,之前又係shipping 。 都想搵過份account工
...
ACC 應該可以做耐少少, 冇咁BUSY, 又冇咁易比國內代替到

男爵府

回覆:新手會計- 各位會計媽媽入嚟傾下

但人工唔會高囉, 就算有1x,2x年經驗, 無牌人工唔會高

大宅

kennyrita 發表於 16-12-5 08:20
但人工唔會高囉, 就算有1x,2x年經驗, 無牌人工唔會高

係,冇牌人工唔會高,但hea d 準時放工
有牌高人工,但有返工,冇放工,冇朋友,家庭

咁我呢d 生咗小朋友既媽媽,咪想搵份唔係好忙,又準時放工,就算請假都唔好太難既工

首頁

尾頁

跳至