自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

話冇問題,但航班不斷delay
God bless

侯爵府

大廚勳章

佢地一直仲橕無事果下好笑。今日新聞話消失左26秒喇。佢唔橕米要落台囉,用左4.8億買垃圾返黎。
佢地簡直推香港人去崖邊!好心用個第二間公司軟件啦,仲話再要比錢upgrade優化?得印度用緊,意外頻生,米話唔驚。

啲錢白洗左都好過有意外發生。唔想有悼念之類發生。
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

子爵府

Ononluk 發表於 16-11-29 20:08
換走?話換就換咩?換咩呀?就算fallback ,系統老化問題始終要解決

我雖然唔係做空管系統,但做開IT 就明 ...

同意!
System migration 其實一定有適應期,另外,新系統係要用時間和人力去將每個細節雕琢!我經歷過手提電話由Analog migriate to GSM ,當日情況令到某公司好似銀行擠提咁!

珍珠宮

回覆樓主:

早兩日仲死雞撐飯蓋

珍珠宮

幸福羊寶寶 發表於 16-11-30 00:14
佢地一直仲橕無事果下好笑。今日新聞話消失左26秒喇。佢唔橕米要落台囉,用左4.8億買垃圾返黎。
佢地簡直推 ...

要留返比大白象食大茶飯又要養議員個個月每人成百萬。 你地d人命冇大白象同hea員值錢。

珍珠宮

honeyhonry 發表於 16-11-29 18:52
隨時死人撞機, 點解咁求其? 明明記得香港係最繁忙機場, 有咩事死得人多

...
其實呢D大家都唔係專業, 會明白幾多野? 每轉新嘢都要有適應期, 我認為點都唔會如樓主所講咁求其! 有咩事仍然有舊系統backup!

珍珠宮

幸福羊寶寶 發表於 16-11-30 00:14
佢地簡直推 ...

國際大笑話。豬兜水魚正苦。成日比人搵老襯

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:honeyhonry+發表於+16-11-29+18:52+

原帖由 secretrose 於 16-11-29 發表
因為駛左一大筆錢買套垃圾新系統。隨時搵人孭鑊,個位拍板買垃圾的人肯定要負責。
...

男爵府

好媽媽勳章

Melody_BB 發表於 16-11-29 21:24
同印度同一系統,用埋D冇乜大國用嘅系統,都唔知會唔會涉及利益輸送!

印度都決定下年唔用這空管啦

侯爵府

2018復活節勳章

honeyhonry 發表於 16-11-29 19:09
系統點樣會飽和? 我唔係好明

google呢d全世界用緊又唔飽和?

BK 呢度唔可以批評政府。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:點解唔換走個空管系統?

涉及人命既野,點解可以咁求其仲死橕架?唔見廿幾秒,仲要唔止一次,真心驚

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

bobosweet 發表於 16-11-30 01:41
其實呢D大家都唔係專業, 會明白幾多野? 每轉新嘢都要有適應期, 我認為點都唔會如樓主所講咁求其! 有咩事仍 ...
新舊系統交替係有適應期, 都會發現差誤, 之後慢慢改善. 通常係呢段時期會舊既都仲係度, 因驚萬一有大既差誤, 起碼仲有BACKUP.....機場人命關天, 所以特別緊張都係正常.

侯爵府

畀面勳章

tintinlam 發表於 16-11-30 07:01
新舊系統交替係有適應期, 都會發現差誤, 之後慢慢改善. 通常係呢段時期會舊既都仲係度, 因驚萬 ...

好似已經停用舊系統喎!
Nice to meet you!

大宅

回覆樓主:

人命關天, 點可以話凡事都有適應期, 大家撐政府也應該有個限度, 作為父母, 即使子女衰左, 也會教佢認錯然後作出補救, 大家愛政府如愛子女, 如今明顯死雞撐飯蓋, 還可以話係適應期嗎?

珍珠宮

howmuch 發表於 16-11-29 19:02
理由是舊系統飽和....

應該係舊系統老化,舊有設計配置未必或預期跟唔上機場發,而已經唔係落patch可以解決,所以再source過套系統

致於點解揀呢套,相信並唔係我地凡夫俗子所理解

第一次有訊號消失,好似係有parallel run,因為我聽報導話舊系統係偵測到

至於新果單我都唔知,未去了解清楚。

反而係好奇佢地uat左幾耐,test case有咩,testing場係咪足夠模擬實際情況等等,但呢啲資料就未必公開lu

翡翠宮

回覆樓主:

我朋友返個間公司之前乘辦咗正苦某個系統更新,佢話政府每次換系統都幾乎 last minute 同買幾次都係買d 唔多岩佢地用嘅野 唔知真定假

珍珠宮

引用:人命關天,+點可以話凡事都有適應期,+大家撐

原帖由 kathau 於 16-11-30 發表
人命關天, 點可以話凡事都有適應期, 大家撐政府也應該有個限度, 作為父母, 即使子女衰左, 也會教佢認錯然後 ...
點解三句唔埋兩句就話人撐正苦嘅呢,我都係講我觀點姐,非黑即白,點解咁主觀?人命,正苦點會唔緊張過你?touchwood 如果衰左,香港都唔會放過正苦,而且臭名遠播!

子爵府

honeyhonry 發表於 16-11-29 18:52
隨時死人撞機, 點解咁求其? 明明記得香港係最繁忙機場, 有咩事死得人多

...

倒退了,居然出現在香港,而負責人仲想大小化小!離譜
Sweetheartb

珍珠宮

引用:Quote:honeyhonry+發表於+16-11-29+18:52+

原帖由 sweetheartb 於 16-11-30 發表
倒退了,居然出現在香港,而負責人仲想大小化小!離譜
其實呢個真係要追究到底,企圖淡化事件點得?!

男爵府

終極熊貓 發表於 16-11-30 07:37
應該係舊系統老化,舊有設計配置未必或預期跟唔上機場發,而已經唔係落patch可以解決,所以再source過套系 ...

Uat做幾咗幾多,cover 到幾大,邊個知,D user 成日以為比得你用就無錯,咁使乜uat?

首頁

尾頁

跳至