自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

CutieSo 發表於 16-12-1 13:23
我個仔麻麻成日話我個仔唔識做野
鄉下果D5歲識煮飯,掃地

日本幼稚園都係要幫手打掃清潔

好多家長催捧既蒙特梭利教學法都係要係幼稚園學生洗碗、自己準備小食及打掃

小朋友天生就對做大人事情有興趣
"Help me to do it myself" 係montessori 精神

男爵府

kyliema2006 發表於 16-12-1 13:29
看來是一個少數唔會縱容孫仔的嫲嫲。

同意
我阿媽似佢就好
我阿媽成日縱容個孫變港孩惡霸

大宅

ivycwl 發表於 16-12-1 13:01
我同弟弟都係由工人由細湊.
我記得小5,6都仲係工人同我洗頭沖涼,弟弟3,4歲都仲係間唔中有人餵飯.
細個把到 ...
有人食煙食到90歲都唔屎,唔代表食煙有益健康⋯⋯

sharonchan.0711    發表於 16-12-1 15:06

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

自理唔好太細3歲以上要學,
我就。

男爵府

回覆樓主:

孟母3000……讚!認同。

水晶宮

回覆樓主:

我由細都有工人。
不過我呀媽無比工人同我沖涼著衫。
5歲就要我自己做。
如果12-13歲都唔識,咁點去果d交流tour....

大宅

對於家長可能唔多覺個影響。

作為樂器老師的我,感覺就多啦!
10多年前的小朋友,手眼口協調好好,手掌有力,懂得控制手指,自理能力執書包都好輕鬆。到近這6-8年,情況越來越差,大肌肉小手肌協調差左好多。就算揭一頁書,執下書包都搞好耐。唔好話學樂器時的種種協調。當然好多遊戲可以幫忙,其實學懂自理已經對0-3歲的小朋友好好的訓練。

papagirl    發表於 16-12-2 06:24
ferrari2007    發表於 16-12-1 20:47

男爵府

kyliema2006 發表於 16-12-1 13:34
孟母3000……讚!認同。

其實小朋友既能力遠超大人想像
只係工人長輩家長嫌小朋友手腳慢先唔比機會佢地做,有本書叫「奇蹟幼稚園」:

日本孩子從小就懂得自己背書包上學、在學校值日擦地板、用餐後會把垃圾分類等,自理能力之高,羨慕不已。

然後,當閱到星子幼稚園畢業目標是登上富士山,跑42KM馬拉松 ,我想起在商場看見5歲小朋友坐在手推車「逛街」。。。當看到他們讓孩子在冬天還是赤腳跑步,穿着短褲短裙上學去,這邊只要稍降至20°C,一家大小都已穿上羽絨。。。當我驚嘆通山幼稚園的孩子能3年讀畢2500本書,畢業時與老師交換簡單日記時,我不禁想起我們在反對孩子太早抄寫,苦惱着如何令孩子愛上閱讀。而更重要是人家是「快樂主動的」完成,我們孩子都淚流滿面。

「孩子真正需要的不是知識教育,而是學習如何以親切、美好、善良、帥氣的心態來和他人相處。如何與人做朋友,並且在玩樂的同時,懂得如何發掘自己的創意力與提升思考力,孩子需要學習的是智慧。」

當我(你) 因為鵝的trouble two強烈自主慾望而不斷說「不」「No」的時候,那位讓孩子成功跳過高自己20cm跳箱的老師說:

「小朋友是無所不能的。只有大人才會認為年紀小做不到,但孩子真的不是大人所想的那樣。只要是小孩自己想做的事,他們一定可以做得到。」

如果有日我(你) 在苦惱如何令孩子主動學習時,我會記着校長說:

「不強迫學習是讓孩子主動學習的最佳方法。因為在這個階段的孩子並不會思考到,即使我不喜歡也應該去努力、用心做的道理。小朋友都是因為有趣才願意去做一件事,只要讓他們感到有趣,自然而然就能對那件事駕輕就熟。」

「媽媽都應該視自己站在一條全新的起跑線上,要更加努力和小孩共同成長才行。這是因為當父母有所改變時,小孩才會隨之改變。」

誠意推介。不長,但反思了很多。當我們的教育制度越漸僵化,我們更加要清醒,孩子需要甚麼。

lojo11    發表於 16-12-1 16:44
APIGMA    發表於 16-12-1 15:46
sharonchan.0711    發表於 16-12-1 15:09

公爵府

我從小自理無乜問題, 惟獨係食飯, 我婆餵到六歲, 六歲之後無人餵就瘦左好多. 我係唔中意食飯又唔怕餓果種, 我媽就好忍得,我試過全日都係食兩三啖飯, 係阿婆睇唔過眼, 日日黎餵, 餵到小學二年級.

珍珠宮

回覆樓主:

有啲自理,的確要自細學呀。
比如沖涼,因為身體係你自己的,要保護,其他人不可觸碰( 除非有事要幫手) , 所以五歲時我覺得要識,因為保護自己的意識是細個時植下的種子。

至於大便後清潔,就更加要啦要返學架嘛! K1 有嬸嬸幫,K2 開始自己嘗試自己做啦,屎窿喎!! 點可以比人掂。

自己食飯,也好基本啊……

至於煮飯,邊學邊玩我覺得ok, 若要完全放手,我也不放心

ferrari2007    發表於 16-12-1 20:57
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Kiiyii 發表於 16-12-1 13:40

自己食飯,着衫着鞋已經係手眼協調最好練習,好過買咩教材

男爵府

Kiiyii 發表於 16-12-1 13:40

對,我兒子歲半已同佢一齊用洗衣機洗衫、比小朋友刀佢切生果,其實佢做得好開心,因為佢覺得自己似一個大人。

佢識得自己除鞋除「物」再放好。依家佢開始對著鞋有興趣,我打算都放手比佢做。

呢d動作睇落好易,但需要手眼協調、大小肌肉運用得好先做到。

ferrari2007    發表於 16-12-1 21:03

珍珠宮

2024年龍年勳章

puppydingo 發表於 16-12-1 13:40
我由細都有工人。
不過我呀媽無比工人同我沖涼著衫。
5歲就要我自己做。

所以呢!一到甚麼學校旅行,交流團,做學校project,學校funfair……就見真章。
Minniemouse:-P

男爵府

孟母3000 發表於 16-12-1 13:41

其實小朋友既能力遠超大人想像
好認同, 現今既小朋友其實迫都迫唔黎, 佢唔想做既一樣唔會做, 獨立自理係做人最基本, 佢肯做又鐘意自己做, 其實呢個係一種態度, 我個人覺得背後心態遠比完成呢個task更重要, 並唔係要求小朋友做超過自己能力範圍既野, 再講....能力範圍...有時都會係父母低估左小朋友
呢個過程都可以令小朋友建立一定自信, 而唔係鬥叻比賽, 明白既家長就會明

伯爵府

其實唔係每個人好似你咁成功擺脫工人服侍 自力更生
我見過一個小朋友由細到大有長輩服侍
到十歲叫佢自己沖涼 沖完個頭都係臭 仲搞到成地下水
完全不能自立
唔識縛鞋帶 唔識用刀叉切食物
完全不能獨自入睡 一定要有人陪
對自己或任何事毫無責任心
即係你叫佢要做咩 佢一定唔會記得
等等
係我眼中 佢再係咁落去 係玩完

ferrari2007    發表於 16-12-1 21:08

禁止訪問

回覆:睇完隔離個帖,原來而家既小朋友咁勁.

伯爵府

仲有 依家十幾歲人 衫都未著得好 永遠都係求其 唔對稱 底褲都著唔好

子爵府

Angel_Rose 發表於 16-12-1 13:06
我諗起...卡通片入面,蠟筆小新,五歲已經識煮飯,用咩帶咩阿妹返屋企

係呀 小新已經自己留喺屋企睇小葵,又幫阿媽去買野。
anyway 我都小一二已經自己沖涼,阿婆話我3歲 自己落街買鹽,我仲要住村屋,自己一級一級樓梯坐落去,可能個人性格問題

伯爵府

jzzz1102 發表於 16-12-1 13:51
其實唔係每個人好似你咁成功擺脫工人服侍 自力更生
我見過一個小朋友由細到大有長輩服侍
到十歲叫佢自己沖 ...
咁得人驚.....

大宅

ivycwl 發表於 16-12-1 13:01
我同弟弟都係由工人由細湊.
我記得小5,6都仲係工人同我洗頭沖涼,弟弟3,4歲都仲係間唔中有人餵飯.
細個把到 ...

成十歲仲要人幫手沖涼,仲要覺得冇問題

首頁
12345...15

尾頁

跳至