烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

C6發燒退左燒,又有感冒。依兩日都冇乜胃口。已經煲左兩日瘦肉粥,今晚想轉下口味,大家有冇好介紹?
一般感冒都會煮D乜?

伯爵府

回覆樓主:

~~通粉
~~麥皮
~~滾下湯來伴飯,例如節瓜湯

男爵府

叫個病人飲瓜菜湯,嫌病得唔夠要加多兩錢重呀

老中醫教路,想快D好就乖乖食瘦肉粥、瘦肉粥&廋肉粥only,真係要菜都無條,食到厭都係咁話,無捷徑

男爵府

仲有,咩叫不時不食?現代人多病痛其中一樣,就係成日食埋D唔岩時候既野,呢個天時仲講緊節瓜,樓上住南半球架

伯爵府

vondelle 發表於 16-12-1 23:32
仲有,咩叫不時不食?現代人多病痛其中一樣,就係成日食埋D唔岩時候既野,呢個天時仲講緊節瓜,樓上住南半 ...

咁講究架?我都唔敢亂煮其他野佢食呀,因為佢lunch已經要係街食,夜晚翻屋企唯有清淡D。尋晚煮左瘦肉米粉加左棵生菜

禁止訪問

伯爵府

Maylaifan0502 發表於 16-12-2 08:50
清淡D多D蔬菜,可以煮個蕃茄湯,加D瘦肉、蛋花同通心粉,好味又營養!

但係我之前感冒我媽咪叫我唔好食蛋住渦,樓上有位JM又話飲瓜菜湯湯會病多兩錢重,真係各又各說法……

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

清淡白粥就夠,加細片果皮,dd鹽,係好齋,但病其實都冇胃口,最重要飲多d水就真。各地中西醫生套理論都唔同,西方醫生叫飲清雞湯添,其實講到尾都係清淡。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

QY08040408 發表於 16-12-2 08:33

咁講究架?我都唔敢亂煮其他野佢食呀,因為佢lunch已經 ...
不時不食都叫講究?你細個有讀過篇課文叫《差不多先生》架可?
唔通好似而家咁,十二月街市仲有冬瓜賣,呢D先叫好嗎?十年前跟本無可能

男爵府

Maylaifan0502 發表於 16-12-2 08:50
清淡D多D蔬菜,可以煮個蕃茄湯,加D瘦肉、蛋花同通心粉,好味又營養!
病緊仲營咩養,多餘
身體吸收唔到之餘仲係負擔,你估營養唔駛能量去消化架

伯爵府

rose-mag 發表於 16-12-2 13:03
清淡白粥就夠,加細片果皮,dd鹽,係好齋,但病其實都冇胃口,最重要飲多d水就真。各地中西醫生套理論都唔 ...

Thanks

禁止訪問

男爵府

QY08040408 發表於 16-12-1 16:22
C6發燒退左燒,又有感冒。依兩日都冇乜胃口。已經煲左兩日瘦肉粥,今晚想轉下口味,大家有冇好介紹?
一般 ...

以中醫所講,節瓜係正氣,一年四季食都冇問題,任何病者都可食,當然冬瓜苦瓜個d寒涼瓜菜就唔可以喇。
如果驚飲菜湯,試下粉絲節瓜呢d濕濕地易入口既餸,都會開胃架。

其實病最緊要食得比平時清淡,都要講營養既,不過吸收到幾多咪幾多囉,日日瘦肉粥食到嘔咩

男爵府

Maylaifan0502 發表於 16-12-2 16:38
發燒又唔係咩重症,只係食澱粉質(粥)同蛋白質(肉),一D蔬果都無,均衡營養先係最重要啦!家庭醫生都咁建議 ...
對住你邊係勞氣,嘥氣就真,下次你發燒記得飲多D花旗參,西醫都覺得無相干架

男爵府

粉絲瓜湯喎,樓主記得煲喇~~

綠豆性涼係常識喇掛,呀唔係,某年電視台問答節目,個尖子學生哥都唔識啦

作物介紹:
節瓜,屬葫蘆科植物,為冬瓜之變種;它又名毛瓜,因其表面佈滿絨毛而得名。節瓜原產於中國,於廣東省、台灣及美洲均有栽培。節瓜的盛產期為每年的五月至八月。

夾硬都要講到唔岩時節既食物係岩食既,一開口就講中醫,唔知邊門邊派既中醫咁頂瓜瓜

伯爵府

lammuimui 發表於 16-12-2 17:26
以中醫所講,節瓜係正氣,一年四季食都冇問題,任何病者都可食,當然冬瓜苦瓜個d寒涼瓜菜就唔可以喇。
如 ...

Thanks聽日就轉下口味,再加D肉碎落去

伯爵府

Maylaifan0502 發表於 16-12-2 16:38
發燒又唔係咩重症,只係食澱粉質(粥)同蛋白質(肉),一D蔬果都無,均衡營養先係最重要啦!家庭醫生都咁建議 ...

我C6都係睇左西醫,所以佢唔會知道咩戒口唔戒口,只係盡量清淡D!我都唔識分乜啱唔啱食,只係簡單一菜一肉加粉麵咁煮,林住大眾化D應該冇問題。Anyway,多謝你嘅建議

伯爵府

vondelle 發表於 16-12-2 18:16
粉絲瓜湯喎,樓主記得煲喇~~

綠豆性涼係常識喇掛,呀唔係,某年電視台問答節目,個尖子學生哥都唔識啦:hap ...

多謝你嘅建議!不過我未至於咁講究分得咁清楚去邊D季節應該食乜瓜菜,我認我冇常識。
我尋晚又真係蠢到整左冬瓜粒魚湯米粉俾C6食渦,慶幸佢今日病情冇嚴重到!

男爵府

QY08040408 發表於 16-12-2 19:16
多謝你嘅建議!不過我未至於咁講究分得咁清楚去邊D季節應該食乜瓜菜,我認我冇常識。
我尋晚又真係蠢到整 ...
其實唔識去問係好正常,但唔識又走去教人教錯晒,再將錯既野傳開去,呢個就係問題,呢個情況係BK係特別嚴重

夏天食瓜冬食菜,呢D野我細細個就知(學校有教),我都係個八十後咋,以往呢D只係common sense,只能講句,科技進步,人就退步

無人一出世就識野的,但最少而家有google,好多野上網搵下就有,爭在你有無心
我男人未識我之前,扁桃腺發炎一年最少兩三次,重感冒更加唔駛講,多到唔識數
主理佢飲食後第二年開始,無再試過扁桃腺發炎,最多都係轉天氣作感冒,都係訓一日就無事

唔係咩講唔講究,係你有無呢個心

男爵府

btw,我真心覺得,冬天仲有冬瓜賣,係失常既事,情況就正如路邊D樹,唔難見到落葉同開花同時間發生,係唔正常架

首頁

尾頁

跳至