用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 15|主題: 23582

揀去健康院定出去私家到打針?

洋房

國民生產總值:50

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
其實淨係去健康院打針夠唔夠?

別墅

國民生產總值:726

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我淨係去健康院打 覺得夠

大宅

國民生產總值:3275

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 2016夢想成真

發表於 前天 01:39 |顯示全部帖子
我揀左私家,唔捨得要bb受多幾次苦

複式洋房

國民生產總值:434

發表於 前天 09:35 |顯示全部帖子
gigichan910 發表於 16-12-2 01:39
我揀左私家,唔捨得要bb受多幾次苦

點解私家打會受少啲苦?打同樣嘅針次數可以比健康院少啲?
ps.今天要返健康院打兩個月大嘅針。
我都想知私家同健康院打除左價$同彈性約時間分別係邊度。
出左私家打針仲可唔可以返健康院跟進BB生長發展?定係私家會跟進埋??

別墅

國民生產總值:971

畀面勳章

發表於 前天 10:36 |顯示全部帖子
免煩,健康院做晒

大宅

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 2016夢想成真

發表於 前天 12:19 |顯示全部帖子
kuku1230510 發表於 16-12-2 09:35
我都想知私 ...

聽講私家個d針劑會令bb無咁易發燒
Touchwood我係私家打個d 6合1,同分別係政府打個隻肺鏈,2次打私家都無發燒,但政府個支有發燒。同埋我見健康院都有followup翻我私家打針個d情況同我都有keep住翻健康院架,姑娘完全無問題。當然打完有問題又可以問翻私家

個人選擇黎姐,不喜勿插

洋房

國民生產總值:64

發表於 前天 12:45 |顯示全部帖子
大部份私家打,因可打少幾針,bb冇咁易發燒同心痛少幾次。政府睇兒童發展同私家冇嘅針。輪狀病毒一定在私家食政府冇

水晶宮

國民生產總值:54754

發表於 前天 12:53 |顯示全部帖子
健康院都差唔多,好少去私家度打,除非醫生提議要打

子爵府

國民生產總值:11973

發表於 前天 13:35 |顯示全部帖子
阿仔今天都要返健康院打針

別墅

國民生產總值:679

發表於 前天 21:37 |顯示全部帖子
我2個月同4個月針都係淨係響健康院打肺炎針,出去私家打5合1同飲輪狀,咁樣bb可以捱少一針。

別墅

國民生產總值:679

發表於 前天 21:44 |顯示全部帖子
kuku1230510 發表於 16-12-2 09:35
我都想知私 ...

2個月同4個月針健康院會打肺炎針同4合1,好多媽咪會出去另外打多支hib,咁bb就要吉3針。如果健康院淨係打肺炎針,自己出去打5合1就已經包括埋hib,所以bb只需要吉2針。我都係咁樣,去健康院打針同姑娘講話出去打5合1,佢地都好歡迎,好多媽咪都係咁,佢地自然唔會幫bb打4合1架啦。

複式洋房

國民生產總值:181

發表於 前天 22:21 |顯示全部帖子
除左食輪狀,其他都係健康院打針,發唔發燒每個bb都唔同,我b打2個月同4個月,有低燒,但係6個月果支就乜事都無

翡翠宮

國民生產總值:91874

發表於 前天 23:15 |顯示全部帖子
都係政府醫院打,除非一定要打但係政府無

侯爵府

國民生產總值:23891

發表於 前天 23:19 |顯示全部帖子
我凈系去健康院打喳~冇去私家~

複式洋房

國民生產總值:434

發表於 昨天 09:07 |顯示全部帖子
gigichan910 發表於 16-12-2 12:19

聽講私家個d針劑會令bb無咁易發燒

Oh! 太遲先睇到回覆。
沈日已經係健康院打左4合1。早知去私家打。我以為健康院唔會再跟進(因為一直打唔通電話去健康院問)

大宅

發表於 昨天 11:19 |顯示全部帖子
cutie_sheep 發表於 16-12-2 12:45
大部份私家打,因可打少幾針,bb冇咁易發燒同心痛少幾次。政府睇兒童發展同私家冇嘅針。輪狀病毒一定在私家 ...

完全贊成

伯爵府

國民生產總值:17412

發表於 昨天 19:48 |顯示全部帖子
囝囝全部在私家打,一來bb可打少幾針,打完完全沒有發燒,也不用浪費時間(健康院一般等超過個多小時)。

複式洋房

國民生產總值:251

發表於 昨天 20:04 |顯示全部帖子
我仔仔喺健康院打左4針都冇發燒,輪狀要去私家食
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎