自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地朋友屋企裏面有個人佢覺得好乞人憎
乞人憎到對住你狂罵狂呻
之後佢仲會打上臉書
呢個時候你會唔會同佢一齊罵嗰個人?
甚至你打出來罵嘅野仲大段過佢,會唔會?

大前題係,你地唔識唔熟佢屋企嗰個人,只見過兩三眼,知嘅嘢都由你嗰個朋友講。。。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

肯定唔會啦..
even朋友對住我罵佢果個屋企人, 我都係左耳入右耳出...唔會好擺係心...
更加唔好講話陪佢一齊罵人....

大宅

gloriatutor 發表於 16-12-2 10:43
肯定唔會啦..
even朋友對住我罵佢果個屋企人, 我都係左耳入右耳出...唔會好擺係心...
更加唔好講話陪佢一齊 ...

如果佢係你閏蜜呢

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 10:44
如果佢係你閏蜜呢
都唔會啦, 就算係老公D家人都唔會啦.....
首先所有野都係聽佢一面之詞, 人就梗係講D利好佢既說話....或者佢既角度一定係利好自己先...
其次無論係佢朋友定係咩關係, 都唔會想佢成日為左呢D野激心勞氣, 做咩仲要去撥行個火加多兩句??
幫手一齊罵對件事有咩好處??? 而且如果我呢個外人 (分分鐘唔識佢果位好衰的家人, 在果位家人立場真係佢識我老鼠), 居然公開係FB指罵人地, 而成件事我既非受害者也非當時人, 但我係度潑婦罵街咁, 我覺得真係好三姑六婆feel....完全冇諗過要做呢D事....
而且..個fd要點罵係佢同佢家人既事....我無啦啦加把口罵人家人做咩??? 人地未必真係鐘意架...
好似我呀爸, 夠間唔中就罵佢呀妹 (即係我姑姐), 有次我呀媽加把口話幾句.....我爸即刻幫住佢個妹 (明明係佢罵先)....有時好多人係鐘意自己呻自己罵出黎...但其他人話佢個家人, 佢就唔鐘意...
所以我絕對唔會多事~~

大宅

gloriatutor 發表於 16-12-2 10:52
都唔會啦, 就算係老公D家人都唔會啦.....
首先所有野都係聽佢一面之詞, 人就梗係講D利好佢既說話....或者佢 ...

個朋友擺到明想有人幫佢一齊罵
又要話嗰個人想嘈就直接揾佢
但係呢。。。嗰個人基本上冇點出過聲又冇好似佢咁臉書開戰
佢臉書打話人嘅嘢佢老公都有讚好,點解會有老公包庇個老婆咁?
有冇人分析到

最重要係佢爸媽都叫佢咪咁,佢仲要咁做,變本加厲

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我就以事論事既,朋友向我發洩,我米陪佢鬧下,但最尾都會哄返佢,睇下件事有無解決方法。我就唔會打上面書,唔需要同全世界講。
Life is better when you're laughing!

大宅

danad 發表於 16-12-2 11:00
我就以事論事既,朋友向我發洩,我米陪佢鬧下,但最尾都會哄返佢,睇下件事有無解決方法。我就唔會打上面書 ...

係囉,正常唔係都係咁架咩
之後叫佢算數咪算
做咩係都要幫手挑火

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 10:59
個朋友擺到明想有人幫佢一齊罵
又要話嗰個人想嘈就直接揾佢
但係呢。。。嗰個人基本上冇點出過聲又冇好似 ...

唔知實際咩事, 已經開始睇唔明...anyway, 朋友既家事, 我唔會插手....話之佢想有人幫佢一齊罵定點啦...我就過唔到自己果關冇啦啦公然fb罵人地家人....完全事不關己....朋友係要呻係要罵就聽下最多見面時陪佢罵下, 但一定唔會公開做呢D野.......

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都唔會了, 講句:加油

伯爵府

唔會, 睇過就算, LIKE都唔會比
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 11:02
係囉,正常唔係都係咁架咩
之後叫佢算數咪算
做咩係都要幫手挑火
除非對方係犯刑法,例如個D老豆搞個女。否則公開鬧一個人,點都唔岩,收唔返,全世界都知,好無面嫁!點都係屋企人,反左面,個心都一定唔舒服。況且家醜不外揚。

Life is better when you're laughing!

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔會啦, 都唔係自己第一身感受, 都係聽返嚟

大宅

danad 發表於 16-12-2 11:08
除非對方係犯刑法,例如個D老豆搞個女。否則公開鬧一個人,點都唔岩,收唔返,全世界都知,好無面嫁!點都 ...

但幫手罵嗰個喺臉書打話乞人憎嗰個既然想家醜外傳就幫佢幫到底,之後打堆野話人
而家香港人生活壓力真係大到咁?

大宅

小fen 發表於 16-12-2 11:09
唔會啦, 都唔係自己第一身感受, 都係聽返嚟

咁擺上心個啲人係咩心態

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 11:13
但幫手罵嗰個喺臉書打話乞人憎嗰個既然想家醜外傳就幫佢幫到底,之後打堆野話人
而家香港人生 ...
呢個朋友怪怪地喎,正常都唔會甘上心囉 其實係咩事呢?嚴重到要FB鬧?

大宅

danad 發表於 16-12-2 11:16
呢個朋友怪怪地喎,正常都唔會甘上心囉 其實係咩事呢?嚴重到要FB鬧? ...

如果你想知我可以pm話你知

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 11:14
咁擺上心個啲人係咩心態
唔知, 可能想討好對方, 投其所好

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

kk-A- 發表於 16-12-2 10:41
你地朋友屋企裏面有個人佢覺得好乞人憎
乞人憎到對住你狂罵狂呻
之後佢仲會打上臉書
肯定唔會

大宅

唔會, 人地既家事自己知幾多
重新出發

子爵府

唔會喇
無謂上臉書公開自己諗乜, 同公開罵人地的不是
再加上如果對那個人的感覺來自朋友的口中, 就不是客觀事實