自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

如果張香港身份唔係有著數(醫療、出入境)嘅話,點解你有銭果堆明友又申請?

琥珀宮

畀面勳章

新移民都好多類,好勤力又有,好鍾意攞著數又有,都識有香港人好識攞著數

複式洋房

Sumyeema1 發表於 16-12-7 11:57
此井不同彼井。

甘你又貓喺邊個井?

珍珠宮

回覆樓主:

我相信好多講緊唔做野嘅新移民都係一口唔咸唔淡廣東話嘅人,所以呢啲唔係樓主講話60 70年代黎香港果啲!

複式洋房

littlesister 發表於 16-12-7 12:16
新移民都好多類,好勤力又有,好鍾意攞著數又有,都識有香港人好識攞著數
...

至弊一竹蒿打沉船

大宅

事實上咩地方都有好同壞人,,大陸有13 億人,,有d 叫"一等"城市( 上海果d )的確係有學歷有見識,,,但依家黎香港既新香港人的確太多呃飲呃食,,就算係有工作做,,但大部份文化上同香港本士人差太遠,,好難要我們接受佢地!

siu05    發表於 16-12-7 14:58

男爵府

歧視邊度都有,中國人最喜歡歧視,本地人歧視外地人,香港人歧視新移民。
不過最特別系,我反而聽過新一代移民歧視香港,佢地唔系太想融入社會,俾仔女讀國際學校,香港只不過系佢地踏腳石

男爵府

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...
阿姐姐, 首先我想講我個親戚係香港人, 你亦可以叫佢做中國人, 佢個老婆就係大陸人, 唔知叫新移民定中國人
你口中嘅60-70年代黎香港果班真係好勤力, 咩工都做唔怕辛苦, 唔同而家呢班嫁黎香港諗住嘆世界唔做野等政府養的人, 仲要係甘生小朋友政府養, 你說滾不滾

或者你見嘅都係高尚的新移民, 無可否認一定有勤力的新移民, 但你唔可以否認亦有班懶的新移民存在

或者你可以行出你的高尚區去平民區感受下

男爵府

回覆樓主:

我自己識既都好勤力,一係好有錢唔使做,但眼見邨內好多新移民,衣著妖艷,其子女週街柯,係公園蝦蝦霸霞,也為數不少,呢d新移民正常都唔會去識,只有圍威餵同類人,所以你唔識好正常亦唔代表無囉
仲有,以前新移民對香港人都係講廣東話,點解依家d新移民,老奉要我地講普通話就佢
佢地令人反感,唔只單一因素

大宅

回覆樓主:

衹可以講,以前嗰代落嚟d人會努力工作,多勞多得,宜家d新移民俾間屋你會埋怨唔夠大,拎綜援又話唔夠使,喺度怨天怨地。

珍珠宮

畀面勳章

引用:我相信好多講緊唔做野嘅新移民都係一口唔咸

原帖由 麵包超人^o^ 於 16-12-07 發表
我相信好多講緊唔做野嘅新移民都係一口唔咸唔淡廣東話嘅人,所以呢啲唔係樓主講話60 70年代黎香港果啲!
...
呢度係一開口就鬧個個強國人 個個新移民
其實真係睇唔出有分鬧邊一部分人

我只係講個感覺
我要帶頭盔離開戰場了

男爵府

米糕妈咪 發表於 16-12-7 12:23
至弊一竹蒿打沉船
邊個話咖? 我親戚係香港人, 佢係一個死懶人等政府養
香港都有懶人啦, 唔係淨係新移民, 我見你主題有我親戚所以先回你禁多炸, 無意罵戰

子爵府

畀面勳章

我其實真係唔想歧視你地,
但你地有啲人真係對香港毫無貢獻之下,無lala落黎攞我地啲社會資源,做事不擇手段,假結婚,大肚衝關,搶我地啲奶粉,住屋等等。。。影響我地日常生活同下一代!有乜辦法唔憎你地!

kakiyeung    發表於 16-12-7 12:40

大宅

回覆樓主:

我識好多內地人口講大陸點好點強點富裕 , 但千方百計要拎香港身份證 , 又送晒子女去外國拎居留權 。

象牙宮

2024年龍年勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 12:20
甘你又貓喺邊個井?

我住果區D新移民,多數海歸高學歷,但行十分鐘屋邨,也有 deep v 新移民 c9.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

米糕妈咪 發表於 16-12-7 11:37
發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得 ...

我都有內地來港嘅新移民朋友!唻咗10+年,人地真係好努力融入,報再培訓.... 又地護老 course,攞到 cert 就即搵嘢做,由月入幾千到宜家2萬幾!
係!佢地當年果D,係真心結婚生仔,係真心為頭家!但宜家...... 無可否認,好多害群之馬!搞到好多人戴有色眼鏡睇新移民!

男爵府

回覆樓主:

厚多士 樓主你個名有殘體字既?

kakiyeung    發表於 16-12-7 13:07

翡翠宮

呢一代嘅新移民點可能同上幾代果D比較?當年果D大陸人,邊有咁財大氣粗?邊有咁乞人憎?冇禮貌?!
上一代,個個黎到香港都好努力搵錢養家,唔會抱怨D咩....呢一代呢? 新一代大陸人,有錢果班就覺得佢要咩就要咩,因為佢有錢! 如果唔係點會成日係名店呼喝D SALES?? 去到世界各地都令人討厭!

冇錢果班仲衰,聲大大,食政府,唔好話呃人果D,有D真係夠資格攞政府錢,但,比咩佢都覺得係應該!仲要抱怨間屋細,又遠,又要搭車邊可能返工?!痴痴地!你唔叫你亞爺養你一世?!落黎香港做咩!? 成日覺得全世界都欠左你咁!? 冇交稅但有福利仲想點?? 仲要咁多要求?! 真係欠你架???

我知好多有錢大陸人係香港定居,但有錢冇品嘅一定多過有錢有品同埋冇錢冇品果班囉! (冇錢有品可能得1-2%)

你呢個問題唔止問香港人,應該問埋世界各地嘅人點解咁憎呢一代嘅大陸人?! 點解廁所只用簡體字提醒廁所係應該點樣去?! 點解餐廳只用簡體字提醒唔好咁大聲講嘢?! 仲有好多好多.....

多得呢班新一代,令到好多外國人一見到我地呢D黃色面孔就"MIU"!! 真係多謝晒!!

男爵府

zaza0829 發表於 16-12-7 11:43
唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副 ...

我識一個大陸満口郷音的美容師,佢話佢個女唔鈡意佢湊返學放學;我叫佢著衫扣多兩粒紐,唔駛吓吓露事業缐比其他家長睇嘅!

複式洋房

自我見解,預左有反
我嘅point係佢地吾係好食懶飛,都有做嘢努力工作融入社會,你話生活習慣不同尼個真係事實,但都要俾人時間適應囉!你話佢妖艷又鬧污where又鬧⋯
不過學某jm話,歧視邊度都會有!正如喺廣東人都歧視梗外省人…冇得救

首頁
12345...10

尾頁

跳至