懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位JM,請問有冇咩餐廳適合孕婦去架?想同太太慶祝生日,唔知食得乜求指教,謝謝

男爵府

kylekan 發表於 16-12-7 11:46
各位JM,請問有冇咩餐廳適合孕婦去架?想同太太慶祝生日,唔知食得乜求指教,謝謝
...

視乎你太太喜好。如果浪漫d可以食意大利菜,pizza意粉都食得。如果佢鐘意中餐可以食上海菜或其他中餐,我自己就唔揀台灣菜因為好多凍飲都唔飲得。
個人認為唔好揀日本菜,多數得個睇字冇得食。亦都唔好食自助餐同打邊爐,多菌。
我自己好鐘意食烏冬,好多時去烏冬專門店。

大宅

回覆 kylekan 的帖子

去過九龍站某酒店的餐廳 (TOSC**), 見我大肚侍應會俾個cusion我墊腰, 又會講解菜式會唔會有生嘢, or有啲菜式會半成熟, 會提問是否需要做全熟, 又會俾熱水, 非常細心, 在102樓, 景觀無敵
but經常full booking, 尤其是window side位未必book到, 而且呢....上次食咗成$3xxx

水晶宮

kylekan 發表於 16-12-7 11:46
...
唔。。。我大肚時從來冇因為大肚而特別諗去或唔去一個地方食嘢,都係想去邊就邊(除咗燒嘢食同火鍋,我本身都唔鍾意)。絕大部分餐廳都可以揀到啱孕婦嘅食物㗎。睇你太太鍾意食咩囉。

唔食得咩,可以睇呢度最可靠(政府網頁):

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html#3

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咪太多人既就ok喇,仲有就係夾得你太太既口味

大宅

回覆樓主:

我覺得每間餐廳都有適合孕婦的食物
不妨諗下太太平日的喜好再為佢挑選一間有情調的餐廳,咁樣太太就會食得開懷心情又好啦啦

首頁

尾頁

跳至