自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 FHY2 的帖子

Just call their hotline 2824 6111
Regina Ip has helped on maid issues before.葉劉淑兒. But I guess she is too busy now, running for CE.

複式洋房

回覆 小湘 的帖子

如果之前入左, 而印尼個邊又approval 左的就無事
你快d 打去問下咩情況啦

複式洋房

回覆 Onlok 的帖子

你都快d 問下agent 咩進展吧!
如果之前入左form 攪拿左approval 個d 可能無問題的

問完上黎update 下哎

大宅

醒目開學勳章

FHY2 發表於 16-12-8 21:11
回覆 小湘 的帖子

如果之前入左, 而印尼個邊又approval 左的就無事

你係幾時簽文件㗎?

你快樂~~~所以我快樂~~~

侯爵府

陪月勳章

引用:回覆+Onlok+的帖子你都快d+問下agent+咩進

原帖由 FHY2 於 16-12-08 發表

你係幾時簽文件?
正常2月續約,無咁早可以做架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

FHY2 發表於 16-12-8 10:43
工人姐姐二月到期, 已做六年, 安排續第四張約, 都無諗住有咩問題.

驗哂身, agent 突然打黎話, 印尼領事 ...

返(emoji)說,香港人太倚賴外傭,與其說要上班得靠工人睇住小朋友,不如說僱主們自己倚賴成性,被人牽着鼻子走,可以怪誰!

yumui61    發表於 16-12-9 22:00
cissie    發表於 16-12-9 00:53
333s    發表於 16-12-9 00:41

公爵府

框框 發表於 16-12-8 15:12
我都係3月,又係話一月先攪手續。。。

我見到好驚喎
我下年10月到期,到時唔續咪死得??
我那個也是做了差不多6年

大宅

Anpanmama 發表於 16-12-8 21:25
返(emoji)說,香港人太倚賴外傭,與其說要上班得靠工人睇住小朋友,不如說僱主們自己倚賴成性,被人牽着鼻 ...

你真勇

男爵府

Anpanmama 發表於 16-12-8 21:25
返(emoji)說,香港人太倚賴外傭,與其說要上班得靠工人睇住小朋友,不如說僱主們自己倚賴成性,被人牽着鼻 ...

認同!以前無工人年代,都一樣大把雙職父母。

男爵府

Amycheung2013 發表於 16-12-8 21:39
你真勇

唔係勇,係身邊好多人,無姐姐會死咁,洗件衫都唔想做
一到姐姐放大假返鄉下就喊咁口。
當然,樓主情況又慘烈啲嘅,唔係一個大假咁簡單。

男爵府

唯有忍錯俾多啲錢請住鐘點先。

男爵府

852fafa 發表於 16-12-8 21:44
唔係勇,係身邊好多人,無姐姐會死咁,洗件衫都唔想做
一到姐姐放大假返鄉下就喊咁口。
當然,樓 ...

我都覺你好勇 跟住會有人問你有無請工人, 無請你根本唔明

男爵府

janice1226 發表於 16-12-8 21:46

我明呀,唔洗請都知,身邊個個有工人,日日聽唔少啦。

公爵府

樓主,我都請緊海外印,今日打過agent問,佢話領事館係hold住續約嗰啲,唔係新來港嗰啲,係唔係真我就唔知喇

男爵府

janice1226 發表於 16-12-8 21:46

仲有,好幾個朋友突然俾工人飛起或炒左工人,無工人時係辛苦啲放工煮飯做家務,揾朋友代睇仔,不過最終都無話唔掂嘅。
我想講,而家啲人真係太依賴個工人。
當然有工人就舒服啲。無就辛苦啲但唔洗好似受制於人咁。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

FHY2 發表於 16-12-8 21:14

好!明天就問!

侯爵府

FHY2 發表於 16-12-8 10:43
工人姐姐二月到期, 已做六年, 安排續第四張約, 都無諗住有咩問題.

驗哂身, agent 突然打黎話, 印尼領事 ...

請賓啦快D

象牙宮

FHY2 發表於 16-12-8 11:08
回覆 333s 的帖子
無雙親幫忙.

領事館成日變。外傭成日
變。印尼單方面又玩野, 外傭也愛玩野, 忽然變掛。
九流誠信

變臉, 變懶左, 變惡左, 變衰左, 玩野左, 變霸氣, 變坏更透徹
365 日, 日日在改變中, 一路變至分手那一天。

人的天性, 想改善自己, 更完美, 更上一層的。變靚左, 變瘦左, 變叻左變向好方面居多… 外傭 獨一無二, 几乎只變差, 而無變好, 有也是極少數

和正常人有D不相同之處。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

brindlewin 發表於 16-12-8 18:57
如果有足夠day care centre/placements俾老少,根本解決不少家庭難題。年輕力壯領綜援必須每月先完成足夠 ...

day care centre/placements 俾老少, 政府不想在此方面下功夫。
唔識就外判社企來做。 都係一个出路。

培訓, 領綜援者, 在 day care centre 工作, 對不? 減少政府開支。
有中心比老少 玩, 學習, 和其它人相處, 少意外, 安全。小朋友, 唔使上 昂貴的 play group 學和別人相處。 香港也會少港孩。自閉。

以上都好過 老/幼 留家 單獨和工人相處吧。 外傭真心愛小孩? 表面功夫給雇主看罢。

雇主多數說服自己, 我工人很錫小朋友的。自己騙自己。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

陪月勳章

Onlok 發表於 16-12-8 23:36
好!明天就問!
ANY UPDATED INFORMATION?

首頁
12345...6

尾頁

跳至