在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

新知道肯要你? 呢樣最重要

男爵府

starrymama 發表於 16-12-11 12:33
新知道肯要你? 呢樣最重要

未知道。很大機會不要了

複式洋房

留低啦...新工都吾保證一定開心,仲要重新適應環境...留係度拎埋產假先再搵工啦...

我未生前都好想走...因為好多野做,產假期間都見過兩份工。番左工兩星期,發覺生完心態吾同晒...吾怕俾老闆鬧,吾怕同事相處吾開心....只會每日想準時收工番屋企見到阿仔就心滿意足

wcpcelia    發表於 16-12-14 17:16

男爵府

全心全意 發表於 16-12-9 10:50
原本plan 好要轉工,突然發現自己有bb. 而家好矛盾。不知點樣做。過去新公司先?還是留下來?

事緣,我跟 ...

如果未resign. 我会留在舊公司, 大住個肚, 公司D人又可以点对你!
過新公司ㄧ定引起多人不滿, 想立足更難!

男爵府

如果留响舊公司真係好難受既話, 試下同新公司講你剛發現有BB, 睇下佢點..

如果請既就試下轉工 (但當然你預左產假會冇人工), 唔請就繼續留舊公司
你大肚大晒盡量做到唔好理人, 一夠鐘就收工, 一有咩事就SICK LEAVE, 奈你唔何的, 放完產假再辭職

別墅

dinosaurmum 發表於 16-12-9 14:57
如果係我會挨到生完先再辭職,起碼唔會浪費佐D產假
係咁既情況留番係舊公司對BB唔係幾好喎,你都想有個健健康康同笑口常開既BB。

伯爵府

同新公司直接講有左,如果佢地願意接受就就過檔,否則留喺舊公司直至生,hea過風花雪月,請sick leave覆診,預備bb出世用品等等,時間好快過

禁止訪問

大宅

減齡達人勳章

全心全意 發表於 16-12-9 10:50
原本plan 好要轉工,突然發現自己有bb. 而家好矛盾。不知點樣做。過去新公司先?還是留下來?

事緣,我跟 ...

先通知新公司,睇下新公司是否仍有心請你,如果係就轉新工

good_pig    發表於 16-12-13 22:25

男爵府

好擔心講左,人地會唔請我(emoji)
但係,我又明白呢我要面對現實

男爵府

好擔心講左,人地會唔請我(emoji)
但係,我又明白呢我要面對現實

洋房

如果未resign我覺得可以問左新公司仲請唔請先,
一來新公司產假好可能NO PAY(但都可能佢地benefit唔係跟勞工法例),
如果舊公司真係挨唔到到預產期,
老公同意的話就索性唔好做住,等生完BB先算,
做一陣FTM

懷孕期間保持心情快樂,唔好諗D無謂野,
加油媽媽

複式洋房

回覆 全心全意 的帖子

首先, 你同新個邊講你有咗, 睇對方點。唔好呃人, 因為呃咗入去都未必好受, 到時都可能會被同事歧視, 同依家一樣。

另外你轉嘅原因除咗同事之外, 會唔會因為錢?
你要知道通常有咗而轉新工, 新工通常都係無薪產假, 個十個星期人工對你有無影響先?

其實如果我係你, 未resign就當然留底, 就算同事幾難頂都好, 起碼我有錢, 亦知道依家有幾差; 我反而會擔心過去新公司重新來過時壓力仲大, 怕影響個胎。留係舊公司時, 一頂唔住就sick leave, 吹你唔脹又無得報,放完產隻就唔做!

我之前都有同事係未入公司就有咗, 不過佢係入咗公司先知有咗, 我們無歧視佢, 不過當時大老細好似係有少少微言, 而佢係放無薪產假; 佢話如果早知道有咗, 佢係唔會唔做之前份工, 因為無咗10星期人工好甘。

而呢位同事生完都係公司一直做, 都做咗8年幾, 仲繼續做梗。

不過呢個都係我個人意見, 我未親身感受過你係依家間公司嘅情況, 好難比到最好嘅意見你, 最好都係同你老公傾吓。(不過有時會反效果...哈哈)

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

全心全意 發表於 16-12-9 14:32
很矛盾。新工環境又不知怎樣。

留低是很難受。

既然留起舊公司係咁有問題既話, 我會搏一搏....

舊公司未有bb前都已經做得唔開心, 唔通知道你有左之後會有180度轉變? 一定唔會, 而且情況肯定比而家更差....你要問下自己會唔會捱得過同事單單打打, 或者公司特登比多d野你做....迫你自己辭職....因為....孕期9個月, 開心就話容易過, 唔開心留多一秒都嫌多.....影響到心情, 影響到BB的話, 已經再唔係錢唔錢既問題.

你可以試下打去新公司同佢傾, 而且要表達到你既誠意....例如話: 我好想轉換一個新環境, 想起一間比到穩定同長遠工作前景既公司做野.....我好感激你地比個機會我入黎做....所以我都要尊重你地既決定, 因為我起收到你地offer之後先發現有左BB, 作為女性起家庭同工作之間的確好難決擇, 但我仍然想試一試, 如果你地願意繼續比機會我既話, 我唔介意放棄舊公司既有薪產假過黎幫手

咁你過到新公司做既話, 個心都會好過d, 而新公司若果真係接受你過去既話, 證明佢都係間好公司, 如果唔傾, 過到去對你唔好, 一樣唔開心....相反, 新公司唔接受既, 你先再考慮返向唔向舊公司辭職...咁會有多條後路呀

大宅

全心全意 發表於 16-12-9 14:32
很矛盾。新工環境又不知怎樣。

留低是很難受。

既然留起舊公司係咁有問題既話, 我會搏一搏....

舊公司未有bb前都已經做得唔開心, 唔通知道你有左之後會有180度轉變? 一定唔會, 而且情況肯定比而家更差....你要問下自己會唔會捱得過同事單單打打, 或者公司特登比多d野你做....迫你自己辭職....因為....孕期9個月, 開心就話容易過, 唔開心留多一秒都嫌多.....影響到心情, 影響到BB的話, 已經再唔係錢唔錢既問題.

你可以試下打去新公司同佢傾, 而且要表達到你既誠意....例如話: 我好想轉換一個新環境, 想起一間比到穩定同長遠工作前景既公司做野.....我好感激你地比個機會我入黎做....所以我都要尊重你地既決定, 因為我起收到你地offer之後先發現有左BB, 作為女性起家庭同工作之間的確好難決擇, 但我仍然想試一試, 如果你地願意繼續比機會我既話, 我唔介意放棄舊公司既有薪產假過黎幫手

咁你過到新公司做既話, 個心都會好過d, 而新公司若果真係接受你過去既話, 證明佢都係間好公司, 如果唔傾, 過到去對你唔好, 一樣唔開心....相反, 新公司唔接受既, 你先再考慮返向唔向舊公司辭職...咁會有多條後路呀

大宅

唔轉,留舊公司!
唔開心果日sick leave 抖下,生完先resign

複式洋房

好奇問一問,點解新公司會無產假?

大宅

Kristee 發表於 16-12-13 23:40
好奇問一問,點解新公司會無產假?
唔係冇產假,而係放產假係冇薪,因為生之前未做滿40WKS

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

反正又未辭職,我會選擇留底囉起碼有產假...

同埋新工冇產假仲分分鐘未過試用期都唔要你..

男爵府

我都覺得留低好啲, 新公司知道未必肯請你, 而且新公司唔知環境係點...除非你唔介意無工返, 留在家中安心養胎都無問題喇...

首頁

尾頁

跳至