夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公一齊左12年了!

97年一齊, 01年結婚,

03年尾第一次發現他有外遇,
他死口都唔認,之後又應承同那個女仔疏遠, 咁我就原諒左他。

04年,為左個女﹙工人湊得差﹚,我想辭職, 他話好,他話自己攪得掂,咁我就辭職!

05年,我陀住細女,湊住大女,
夜晚肚痛都搵唔到他,
結果我要call婆婆來湊住個大女,
我自己坐白車入醫院。
平時夜晚都係得我一個湊住大女,陀住細女,
打親電話比他都搵唔到飛左去留言,
半夜3點先返!
我成日話我地死晒都打唔到電話話他知。

05年,我陀住細女,
他要搬寫字樓,
我大住個肚一個人幫他搬貨,
同他夾份租的那個男人都有幫下我手,
而他....無影無踪,唔該都無聲!

到05年,
我有左細女,
他欠下十幾萬貨錢,
我賣晒結婚時的金器 共3萬幾元,
都唔夠還,
拖多幾個月仲賣埋層樓幫他還!
他點解會欠下咁多錢?
因為他收到數後去賭去玩,
有錢都唔找數比供應商,
到人地唔肯供貨,
他先識驚,求我同奶奶幫手,
他媽話他成日借錢唔還,
點都唔肯幫,
最後未得我肯救他!

到細女出世,我對這個人已經死心,
所以將個女放在育嬰院湊,
自已出來返工!

到今年7月,
他用我的信用卡提左5千元!

到今年9月,我又發現他再有外遇,
仲要2年了!

05年到現在他其實都仲係有賭, 不過他話小左!
他亦由03-05年一星期5-6晚唔返來食飯,變左一星期3晚!
問他都係話應酬!

上年開始,會幫手做家務,因我返工+湊2個女已經好忙,好小做家務,所以他會幫手吸塵抹地。

他返到家係好爸爸和好老公﹙只係在家的時間太小了﹚

對不起,上面的野好亂, 但我宜係唔知點樣張以上所發生的野寫得好整齊,我只可以想到的就寫出來, 在以上這些野中,希望理出一個頭緒,我真係唔知我係咪真係應該死心就算!

公爵府

樓主,就咁睇你老公好似有改善喎!你仲有咩嘢煩?

子爵府

樓主...咁佢同個女人分開咗未呀??? 妳點解會比信用咭佢架...佢個底咁花...應該唔好再比信用咭佢用喇...唔係到最後又係攪著妳自己架咋!!! 都係嗰句啦...男人有錢就身痕架喇

大宅

好媽媽勳章

你老公, 滾完一次又一次, 講真, 比左一次機會都已夠晒喇....佢仲來多次
佢系愛你同個家, 点會有外遇
有女人成2年,即系厄足你兩年, o甘你仲可以信依個男人咩?
加上佢又賭又玩, 下半世点同佢過丫
系我一早死心喇

男爵府

我個人覺得,無論個男人變好定無變,你只要盡力做好自己就得了.
別人的事你管不到,只要管好自己和小朋友的事便是你所做到的.(這是我的心聲)
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

子爵府

樓主~~其實你想問咩同講咩呢?我只係覺得你既C6有前科有咩野,留返D錢好過俾個C6呀€

複式洋房

我想離婚,但2個女都仲細,
有時他又係一個好人,
我應該點做?

但我真係好累好累,
以上的野只係我2人的其中一部份唔開心的野,
我對住這個人很累,
離婚係咪一個好的出路呢?

子爵府

原文章由 不開心的女人 於 08-12-4 19:13 發表
我想離婚,但2個女都仲細,
有時他又係一個好人,
我應該點做?

但我真係好累好累,
以上的野只係我2人的其中一部份唔開心的野,
我對住這個人很累,
離婚係咪一個好的出路呢? ...

咁妳有無問過佢想點呀??? 有d嘢唔係單方面架!!! 妳又係咪可以忍受到佢出面有個女人??? 有無同佢好好咁傾過吓??? 不過男人10 個有9個都話會改...但唔好比佢成日空口講白話...例如keep 佢提款咭...信用咭!!! 等佢唔好再有多餘錢去滾先...再要求佢改一個新電話號碼...仲要係用妳個名出...咁可以check 到佢打過去邊嘛!!! 唔好覺得自己專制...好都係為頭家好啫

超級版主

超級版主

好既少

衰既多

離開佢可能係唯一既出路

子爵府

原文章由 bktcc 於 08-12-4 20:28 發表
好既少

衰既多

離開佢可能係唯一既出路

唔知點解...近排好似好多唔好即post 喺度出咗咁 攪到我都好感觸...點解細上咁多衰男人...有個好老婆唔識去珍惜...一定要攪散個家先安樂!!! 明知自己唔可以定性就唔好有咁多承諾去結婚啦...咁會累死人架:;pppp:

大宅

原文章由 不開心的女人 於 08-12-4 17:48 發表
我同老公一齊左12年了!

97年一齊, 01年結婚,

03年尾第一次發現他有外遇,
他死口都唔認,之後又應承同那個女仔疏遠, 咁我就原諒左他。

04年,為左個女﹙工人湊得差﹚,我想辭職, 他話好,他話自己攪得掂,咁我就辭職!

05年, ...

He's very irresponsible and doesn't take care of you.

1. when you pregnant, he ran away and you carried goods.
2. disappeared at night.
3. always can't find him.
4. borrow money and doesn't return.
5. you have to return money for him.
6. have women for more than one time, 2 years.

i don't know why you said he's good. Very very bad husband.
if you still love him, girls are small, maybe you don't want to give up.

to me, i can't accept this kind of husband and must divorce.
you're still young, right? do you think you can bear him in the rest of your life?

be honest, i think you don't think carefully and bear him for very very bad behaviour, e.g. borrow money and don't return money and disappeard at night. i can't bear this kind of man.

別墅

回覆 #1 PPyeung 的文章

係病態賭徒
知足知不足, 有為有不為

大宅

呢個男人唔單只去滾, 而係在不同時間跟別的女人搭上, 宜家呢個仲要維持左兩年 ? 樓主有老公 = 無老公, 咩野都係自己搞掂不特只, 仲要幫佢還埋錢, 都無計喇, 仲要原來在最難捱之際, 還錢呀, 搬 office 就留比個大左肚的老婆做, 自己就走去同第二個女人一齊, pk 啦, 連佢自己亞媽都唔肯幫的人, 真係好人有限喇 !

趁自己仲年青, 離開呢個男人吧 .

現在已不是寧教人打仔莫教人分妻既年代喇, 何不為自己打算下 ?

祝你幸福

民房

D情況咁似我既

大家好我係新會員
唉......我8年前結婚,冇做野冇小朋友,老公唔係賭,而係佢本身中意買野(購物狂個隻),加上去滾所以現在欠債超過40萬,過程有機會先講,現在老公都係會係屋企做家務,做足佢要係呢個家要做既野,我覺得......so what!!!!
樓主唔好灰心,有好多出路架,而我選擇左係屋企都係返自己老婆身份,另一方面我會出去玩,擴大自己朋友圈,唔一定要離婚既,但係若然佢欠債要拖妳落水就唔要得啦
講老實一句我想背住老公做D唔應該做既野,但考慮緊,因為我有個男朋友追左我8年,係呢個男朋友係我最唔開心時開解我倍我,令我由感動到現在對佢有愛.......若果我真係做左,可能有人會話我報復,我覺得人地點諗點睇唔緊要,呢D係以其人之道,還以其人之身
樣樣事都有解決方法,睇妳用邊種,加油啦!!!!

男爵府

原文章由 不開心的女人 於 4/12/2008 09:48 AM 發表
上年開始,會幫手做家務,因我返工+湊2個女已經好忙,好小做家務,所以他會幫手吸塵抹地。

他返到家係好爸爸和好老公﹙只係在家的時間太小了﹚

樓主~ 唔好意思...我睇完妳所寫既野,只有一個感覺 - 妳老公依個男人真係唔死都冇用! :;pppp:

幫手做家務...返到家係好爸爸好老公...感覺只係妳"骨頭裡挑雞蛋"~

我都覺得妳應該離開佢! 祝妳好運~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實說,比我就唔會忍你老公!!!!!!又賭又滾,佢有對家庭負過責任嗎?

你需要佢既時候佢去左邊????

做家務,你唔識做嘛?唔可以搵人做嘛?洗鬼要佢做....

大宅

樓主..如果我係你..我諗我死心好耐lor...老婆大住個肚又湊住一個..一個男人係咪應該一個電話就要搵到佢呢...你講得冇錯...真係死咗都冇人知...依個男人唔要得...或者大家坐低傾吓...如果佢仍然係咁...離開會係一個出路呀..

男爵府

錢可以幫佢還....但女人一 次又一次, 我會死心

大宅

睇完你個case,你的容忍實在太大,忍到你自己都唔知係接受了他的惡行,還是已沒嬲的感覺,所以你先會咁混亂

好爸爸&老公,佢就一定唔係, 今年9月都仲係外面有女人,你都仲話佢係屋企係好爸爸,醒一醒吧!! 要求高一點

[ 本文章最後由 esse 於 08-12-5 10:10 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至