自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無餵緊奶既媽媽唔帶BB去旅行?
D奶可以儲起定係要泵晒??
同先生PLAN左2月去個短Trip(四日三夜) 結婚週年
但bb個陣得6個月大
可否請教下呢度既媽媽到底要點解決呢??謝謝

珍珠宮

回覆樓主:

帶個泵去,倒左啲奶,旨在唔好塞姐。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 16-12-12 10:46
帶個泵去,倒左啲奶,旨在唔好塞姐。

X 2

岩岩月頭去完日本
都係咁做

子爵府

回覆樓主:

我 bb 5個月大時,我去了韓國5日4夜,全部奶冰起帶返香港

wcpcelia    發表於 16-12-13 10:04

子爵府

回覆樓主:

啱啱 BB 11個月,去澳門2日1夜,都係帶冰奶返香港。

Even 入院做小手術,都一樣把奶帶回家

侯爵府

baby_holly 發表於 16-12-12 10:45

叫老公食晒去

男爵府

bb 3個月的時候,我同老公去左曼谷緬甸蘇梅10日,因為時間長,果邊天氣比較熱,所以全程pump完就攞嚟自己洗面or沖涼(唔好嘥),無帶翻香港!
bb 5個月的時候,澳門短途2日1夜,有帶冰奶!
bb 7個月的時候,日本4日3夜,有帶冰奶!

用泵pump的時候一定要pump清,唔係奶量好容易跌!

水晶宮

如果平時係埋身餵嘅,我會一係帶埋bb去一係索性唔好去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:bb 3個月的時候,我同老公去左曼谷緬甸蘇梅

原帖由 sillykaka 於 16-12-13 發表
bb 3個月的時候,我同老公去左曼谷緬甸蘇梅10日,因為時間長,果邊天氣比較熱,所以全程pump完就攞嚟自己洗 ...
其實帶埋甘細BB去旅行,唔覺得好麻煩嗎?

我諗起帶甘多野就頭暈~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 16-12-13 07:19

我諗起帶甘多野就頭暈~

你無睇內容咩?人地話唔帶bb喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-12-13 07:19 其

原帖由 lafield 於 16-12-13 發表
哦 ! 原來唔好浪費~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

引用:Quote:大力大力 發表於 16-12-13 07:19 其

原帖由 lafield 於 16-12-13 發表
唔好咁啦,大家剛剛瞓醒唔為意睇唔清楚姐~
好少事好少事

子爵府

帶泵,不過奶我係倒左,或者你用來沖涼

大宅

照泵,帶冰奶返去同bb 沖涼用

珍珠宮

一定有。不過我地帶埋去,作息調敎得好,佢幾時瞓、瞓幾耐把握曬,談情説愛打大翻都冇問題

男爵府

大力大力 發表於 16-12-13 07:19

我諗起帶甘多野就頭暈~

請睇清楚內容,我係講緊唔帶bb去!

男爵府

大力大力 發表於 16-12-13 07:34
哦 ! 原來唔好浪費~

你係女人?呢D topic 你又啱?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我一直埋身餵。。所以唔會泵得出。。。只能帶埋b一齊去。。。其實埋身b帶好少野就出到門係帶衫同尿片。。。
唔帶b未試過。。不過你平時有冇俾bb其他人揍開?冇o既,最好預時間俾佢適應,同埋你出走期間,bb有冇飲開冰奶,雪奶?因為唔係個個b肯飲的。
如果平時有泵開,到時就帶埋泵,奶袋,冰袋過去吧!奶要唔要都好,你始終要泵走來保持奶量呀!

首頁

尾頁

跳至