自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

GillianChung 發表於 16-12-14 12:51
想問jm知道第二胎都係女時,係咪有失望感覺?我知道後有失落感覺,雖然知每一個BB都係blessings, 但控制唔 ...

我第一個係女,當知道第二個係仔時,好失落
不過,而家阿仔都好窩心
所以仔同女,無所謂,天賜

男爵府

yeniewong 發表於 16-12-16 04:32
你奶奶唔係重男輕女?如果無 點解想要男孫你自己都有講啦 受左其他人壓力 點可能唔係被人影響到?: ...

嘩,你完全唔知我家事就比comment,好奇怪!什麼嚟料??
其實我奶奶一啲都冇重男輕女,佢好新潮(佢連坐月觀念都冇),同埋佢喺外國住,理唔倒我!
不過我心知老爺有想,華人社會長輩正常有呢個諗法好正常啦,呢度jm好多都有講長輩期望,但真係冇生個仔出來長輩都唔會話嬲左你,有期望有問題嗎?咁點解有jm話想生女就冇問題?你咁講即係想生邊個性別都係唔啱!如果話想女冇問題,但想生仔就有問題,咁你本身已帶有性別歧視!

男爵府

yeniewong 發表於 16-12-16 04:35
其實生到50歲都仲得 睇你願唔願意既者 隔多年再追多個囉但仔女天注定
...

你冇睇我回覆post...
因為如果我決定再生,我會去泰國做人工揀性別生架喇,唔打算博自然生

男爵府

亞路 發表於 16-12-16 05:00
我都鍾意仔多過女.仔大個左man好多, 又幫手拎晒d野, 又幫我掉大型傢私, 食唔晒d野又可以幫我清左去 ...

我冇中意仔多過女,我想有子有女就係咁

水晶宮

畀面勳章

超級特務 發表於 16-12-14 12:57
我唔怕俾人丙, 我第一胎都想係仔, 只因覺得男仔易搞d.
結果一女一仔, 個女的確係要花多心力去教去照顧。

同意丶女真的麻煩好多!尤其開始大,我正承受中,一個麻煩又咀(emoji)(emoji)的靚妹。我仔易搞好多

我prefer仔多d

水晶宮

畀面勳章

GillianChung 發表於 16-12-16 08:16
我冇中意仔多過女,我想有子有女就係咁

樓主我絕對明白你,尤其家中有壓力

不過既然已是事實,你也不要唔開心了,有小朋友已經好幸福,努力湊大她們吧

水晶宮

畀面勳章

GillianChung 發表於 16-12-16 08:10
嘩,你完全唔知我家事就比comment,好奇怪!什麼嚟料??
其實我奶奶一啲都冇重男輕女,佢好新潮(佢連坐 ...

其實我一直唔明,點解唔可以想生仔呢?鍾意仔就重男輕女?就要俾人閙?

但掉轉頭鍾意女就得?不知什麼道理

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

生仔生女又唔到你決定,做咩要唔開心?

伯爵府

其實陀第二胎真係會有壓力,一仔一女最好,長輩成日話健康咪得囉,口裹說不,但身體很誠實。我阿麻串到當眾叫我家姐要學我,一仔一女,我家姐未出聲我以經出左聲,得嫁啦!有分數嫁啦!邊有得選仔定女嫁!唔好諗咁多啦,要生多個都唔係依家既事,專心安胎先啦

大宅

記得照結構知道又係女,都幾失望, 全世界都想係仔.....而同有一個女喇,當然想要個仔啦......當時有喊, 26週都情緒都幾差, 亂諗野覺得對老公唔住, 對6299唔住甘.......
但依家個女剛出世一百日左右, 我好鐘意佢, 好開心!!! 完全冇晒之前既諗法喇!!

i'm 雨婷寶

大宅

bik1229 發表於 16-12-14 13:03
兩個女大左,一家人旅行好方便,我可以同C6一間房。
但二個女仲細好煩, 尤其去游水, 二跟入更衣室同VV煩到呢!!
i'm 雨婷寶

男爵府

raintingbow 發表於 16-12-16 17:04
但二個女仲細好煩, 尤其去游水, 二跟入更衣室同VV煩到呢!!

我又唔同意...其實生細路本身就係麻煩事,小朋友細其實帶去邊都係麻煩,如果冇預計呢D麻煩野,真係唔好諗生小朋友。

男爵府

raintingbow 發表於 16-12-16 17:02
記得照結構知道又係女,都幾失望, 全世界都想係仔.....而同有一個女喇,當然想要個仔啦......當時有喊, 26週 ...

我都知道見到自己骨肉又點會唔中意呢。我老公今日打長途電話比我奶奶(佢住外國)話佢知我有左同埋大機會係女B,佢即刻話冇所謂啦,最緊要個大女有個伴!
我奶奶不嬲好開通,係我自己想有個仔啫,因為男家未有男孫...

複式洋房

GillianChung 發表於 16-12-15 21:12
我由頭到尾都冇話唔好,只係我年紀大如果只生二個好自然想擁有一子一女,每個人都有自己preference, 就好 ...
有時見到人地有對孖囡都會好羨慕,不過生唔到都無法,好似中六合彩咁

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

親子王國15週年勳章

我超想係囡,第一胎係囡,好彩第二胎都係囡,雖然其他人實話下胎係仔咪係好字,但湊我自己,當然唔會理人,仔湊法真係唔同

侯爵府

我好想生仔嫁 可以著型仔衫
但係生左女我一樣咁愛 一樣都有得扮靚
但你問我,我同老公都想有個仔
始終好似完滿啲 可以比我做下人外母又做下人99嘛
但2個女我女會開心啲嘅

男爵府

Joant 發表於 16-12-17 02:27
我好想生仔嫁 可以著型仔衫
但係生左女我一樣咁愛 一樣都有得扮靚
但你問我,我同老公都想有個仔

其實我都係咁諗,不過我知個女會好開心,咁我都開心佢地有個同性伴,因為我自己都有弟弟妹妹,同妹妹真係friend好多架

洋房

我有個朋友,生左七個都係女來

男爵府

mona1234hk 發表於 16-12-17 10:31
我有個朋友,生左七個都係女來

下?真係不停追仔?好得人驚喎... 個阿媽好辛苦

首頁

尾頁

跳至