自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

vvanw 發表於 16-12-16 08:57
How tall was it when he was 4yo?
Under 95cm.
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zoesychan 發表於 16-12-15 18:42
無錯,係19k
我非常明白你感受,我仔就來6歲先31磅,血又驗過冇事,係唔長肉可以點? 食佢又唔算少,三餐都有食,但就成排骨奀呢樣嘢真係唔係食多d就會肥

公爵府

jandk 發表於 16-12-15 23:11
瘦又煩, 肥又煩, 我個130cm, 70磅,經常比人話肥,叫佢減

我仔同你仔差唔多,佢大隻,唔肥。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

禁止訪問

子爵府

回覆:huilai88 的帖子

同家庭医生傾下先

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

下! 小女8歲半得40磅 。。。咁要死嗎?

子爵府

多謝甘多JM分享自己小朋友的身高體重。讓我可以有個參考。希望所有小朋友都健康快樂。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:男孩子7歲,48磅。點算?

睇中醫健脾,脾胃好先有胃口食野和吸收營養

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實要睇下佢係咩原因點解咁瘦…………係唔吸收吖定唔鍾意食

我覺得如果唔吸收既可以同佢睇下中醫調理下,如果唔鍾意食野就要係飲食上花下功夫~即係整得精美d可愛d

男爵府

回覆樓主:

試下今加營素

男爵府

粒粒芝士 發表於 16-12-16 09:17
我仔都係7歲成80磅

我嗰個8歲半,142cm高,93磅。已經食得好清好健康,多菜少肉……呢兩個月朝朝飲蜜糖水加chia seed, 先暫停增磅。
佢6歲前都係高但偏瘦,之後無啦啦瘋狂增磅……

大宅

biancaho7 發表於 16-12-15 14:34
我仔8歲
高 121
重 43

你唔洗怕,低處未算低。我仔8歲半,118,42磅。。。我仲擔心過你。。
佢係好憎食野,不過活力充沛,唔多病,唯有安慰自己佢遲發育。。。

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

vvanw 發表於 16-12-17 05:14
can anything be done?
Nothing much. He has a feeding team following up with him routinely, but nothing significant happened. That's why the GI doctor just told the parents to give him whatever he wants to eat, even it's junk food like ice cream, potato chips, or candy, as long as he's willing to put in his mouth.

From what I've seen when being with the kid often enough to tell, he does eat normal daily portion, a big bowl of rice with meat and veggie every meal. Usually takes him an hour to finish, but he does eat all of them (otherwise the parents will punish him). He has all kind of supplements on the side, but he doesn't snack at all. He's prescribed by the doctor to drink two bottles of Pediasure daily to build up more calories (250 cal per bottle).

However, one good thing is, he hardly gets sick, not cold or flu, and he's super energetic. He does martial art, basketball, and street dance. Besides the weight, he's a perfectly normal boy.
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

大宅

kittylam 發表於 16-12-15 14:35
我大仔差唔多7歲得36磅跌出成長線要見營養師,醫生話要增磅,先唔好理食物件唔健康最緊要小朋友肯食,例如 ...

煲豬橫利+水君子(藥房買五蚊),先去漬後開胃,就會吸收好d

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我仔快七歲,125cm,44磅,手腳皮包骨,胸前現肋骨
前年問過營養師,舊年亦問過醫生,佢地異口同聲對我講:阿媽你自己都咁瘦,其實好難期望個仔會肥架喎 ,只要生長線 keep 住 stable 就冇問題

利申:想當年我中一開學時係 55磅

首頁

尾頁

跳至