夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚後,發覺好多事都係幾個家庭嘅事。好多話無意見、無所謂,其實與現實不付。

近幾個月聽過好多結婚多年同事講,婚姻相處怎樣,遇上問題時另一半會怎樣共同處理。發覺結婚年期長也會與上好多問題,有些丈夫完全唔理太太子女,家中大小事務由太太擔起,家中不論大小不聞不問,只顧自己家人及自己。令結婚多年的太太也會有辛苦及勞氣。

可能女人較為顧及感受,男人就覺得是但無所謂,你可解決等交由太太去做。講真太太如要工作回家要照顧小朋友,身心也一樣疲累,為何做丈夫不設身處地想想呢,大家都有累的時候!而且覺得現代婚姻,已經不再像爸媽年代,爸爸揾錢,供養老婆子女。

現代結婚後,丈夫可以全無顧家嘅心,就連養太太也沒有。總覺得現代婚姻就似同居關係,自己養自己,供同租屋住。感舋現代婚姻失去意義。男人結婚 只欸為傳宗接代,生了子女太太已經不再重點。如果結婚後不在短期內生小朋友,更覺得對婚姻不像原先所想,提出離婚。覺得結婚也沒有保障,為何要結婚呢!無奈~~
(有感而發~)

珍珠宮

所以唔結婚仲開心

芝蔴    發表於 17-4-30 22:46

別墅

我覺得現在大部分d男人比較自私,只諗自己,又吾想付出。冇𠄘譫!吾會理對方的感受。一吾喜歡就轉身走人。對結婚一d都吾認真!吾喜歡就離婚。(結婚講的承諾全部都係費話)🙈

大宅

Jojobbp 發表於 16-12-16 20:37
我覺得現在大部分d男人比較自私,只諗自己,又吾想付出。冇𠄘譫!吾會理對方的感受。一吾喜歡就轉身 ...

你講得對。

對婚姻承諾好兒嬉,解決不到問題時,將責任推給另一半。有幾多男人真係會苦心自問或檢討自己,如果遇上會維護,包容,身諒對方真係要好好珍惜。

覺得好多事情都係双對,不可單方面去行,口講無用,係行動及用心。

大宅

anna59 發表於 16-12-16 19:36
所以唔結婚仲開心

未嘗無道理。

翡翠宮

回覆樓主:

感情根本就係自私既,不分男女。
只係程度因性格而異。

珍珠宮

所以我覺得結婚無意思,婚姻如賭博,但奈何好多女仔好恨嫁

翡翠宮

因為宜家選擇多,大環境同以前都唔同,好多人自我意識好強,唔多顧及其他人感受。不過最終我覺得都系緣份同你揀一個咩人做你伴侶遮

男爵府

或者咁樣講,如果大家無小朋友,要分開考慮既好少。
如果有小朋友,因為女性十月懷胎,更容易進入角色,而男士仲同以前一樣,久而久之,自然矛盾多左。
離婚傷害最大既係小朋友,如果自問未能做到,唔好生小朋友。

大宅

mini1204 發表於 16-12-16 21:05
感情根本就係自私既,不分男女。
只係程度因性格而異。

或者講人就係自私嘅動物,但相信仍有人會肯為大家努力,付出。只係是否遇上。

大宅

anna59 發表於 16-12-16 21:59
所以我覺得結婚無意思,婚姻如賭博,但奈何好多女仔好恨嫁

男女都好多人恨結婚生小朋友,但要問自己是否真正適合,有沒有責任心,包容別人的不足之處等。婚姻絕對係雙方不可單一。

好多人係見身邊朋友結婚生小朋友就恨,但當結婚生小朋友後,發覺完全不是所想,就會埋怨身邊另一半,再不是以離婚去逃避。

大宅

wahiuma 發表於 16-12-16 23:38
因為宜家選擇多,大環境同以前都唔同,好多人自我意識好強,唔多顧及其他人感受。不過最終我覺得都系緣份同 ...

可能時代不同啦!

感覺不可以用正常心去想。
但有朋友對太太好好,好顧及另一半感受,相信仍有這類人。只是你會否遇上。

男爵府

開心吸收勳章

babychuc 發表於 16-12-16 19:32
結婚後,發覺好多事都係幾個家庭嘅事。好多話無意見、無所謂,其實與現實不付。

近幾個月聽過好多結婚多年 ...
唔好一竹杆打一船人! 我老婆係FTM 我自己打2份工去養家, 我晚晚仲要受老婆氣! 要比錢仲要受氣, 我都唔知咩道理!

瑪瑙宮

無乜關事信唔信, 信未必有, 唔信未必無, 我有 d 朋友都嫁到好老公的, 一切都是命吧.

大宅

hunterml 發表於 16-12-17 09:39
唔好一竹杆打一船人! 我老婆係FTM 我自己打2份工去養家, 我晚晚仲要受老婆氣! 要比錢仲要受氣, 我都唔知咩 ...

不要太敏感,只係見到好多類似case.
都係個句要雙方努力。

別墅

hunterml 發表於 16-12-17 09:39
唔好一竹杆打一船人! 我老婆係FTM 我自己打2份工去養家, 我晚晚仲要受老婆氣! 要比錢仲要受氣, 我都唔知咩 ...

我而家返8點放5點,人工唔錯。放工後接bb 回家,湊bb, 煲湯,做家務。老公ot十點先返到屋企。但我唔介意做多d 因為自己準時收工有責任照顧屋企,而老公ot 亦身不由己,見佢返嚟好攰我更加唔會再煩佢,俾碗湯佢見佢微笑一下我就開心。總之大家要互相體諒。。。

大宅

Deek1025 發表於 16-12-17 12:47
我而家返8點放5點,人工唔錯。放工後接bb 回家,湊bb, 煲湯,做家務。老公ot十點先返到屋企。但我唔介意做 ...

我覺得係雙方,兩人努力幾辛苦都唔會累。但當一人去行時,那感受只有當時人最清楚。

水晶宮

所以如果揀多次我唔會結

大宅

回覆 babychuc 的帖子

我只想問你在結婚之前有沒有考慮清楚,有沒有了解清楚那個男人到底是怎麼樣的人,結婚不可能草率吧??

大宅

candy_love_bb 發表於 16-12-18 17:23
回覆 babychuc 的帖子

我只想問你在結婚之前有沒有考慮清楚,有沒有了解清楚那個男人到底是怎麼樣的人,結 ...

結婚前有認真想過,也用心了解。但家人的影響我真係想不到。原生家庭令他都忘記婚前大家的決定了。

首頁

尾頁

跳至