自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

宜家家居(IKEA)出售的MALM系列部份抽屜櫃,在美國先後發生翻倒意外,壓死至少3名兒童。IKEA周三與3名小死者的家屬達成和解,賠償5,000萬美元(3.9億港元),並承諾會再檢討地櫃的安全規格標準,免生同類意外。

代表三名兒童家屬的律師行發聲明表示,三個家庭會平分賠償金,宜家亦會額外向兒童醫院以及非牟利兒童安全組織,捐出25萬美元(195萬港元)。宜家亦會對一個活動增加資源,喚起大眾對家具翻倒風險及預防措施的關注,同時承諾在美國出售的地櫃,將會達到甚至超過業界自願提出的安全標準。

最早的死亡個案發生在2014年,MALM系列抽屜櫃翻倒造成2名2歲孩童遭壓死的慘劇;今年2月,美國明尼蘇達州1名22個月大男嬰午覺時,亦被翻倒的櫃壓到死亡。宜家上月在網站發聲明稱,有4宗意外死亡個案涉及MALM系列抽屜櫃,公司已回收有出事風險的2900萬個地櫃,不過香港宜家在7月時曾表示,不會回收MALM抽屜櫃,並指只要用附送的組裝配件將產品固定於牆身,便可安全使用。

德新社/《蘋果》資料室

Fb好多人話「發達啦」「有咁好錢係手咩都抵啦」「有成億幾生多幾多件都得啦」等等
見到真係好嬲,一個小朋友要用幾多心血時間10月懷胎感情,唔通我比一億你然後殺左你小朋友你會制嗎?啲人思想太恐怖!

男爵府

其實關ikea乜事,根本父母問題,人地說明書講到明要釘上牆!好多衣d櫃都要

wcpcelia    發表於 16-12-25 18:02
LedTV    發表於 16-12-24 02:16
chelsea_meow    發表於 16-12-24 01:29

水晶宮

桃花源 發表於 16-12-23 00:23
宜家家居(IKEA)出售的MALM系列部份抽屜櫃,在美國先後發生翻倒意外,壓死至少3名兒童。IKEA周三與3名小死 ...

Ikea啲櫃又輕又薄,就算說明書冇講,自己都應該打兩口螺絲固定喺牆身啦

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

美國係咁.... 郁 d 就告.... 告得入就有錢賠....

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

teresayan07 發表於 16-12-23 08:25
美國係咁.... 郁 d 就告.... 告得入就有錢賠....
其實唔止美國,英國都係,而家律師太多,無咁多生意,而家好多律師係周圍主動搵人/賣廣告問你需唔需要追討賠償,例如,醫療,交通意外。。。連飛機delay都可以叫賠償
我久唔久都收到電話打嚟問我最近有無發生過交通意外,可以幫我追討賠償。。。。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實父母既責任呢?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

ikea d野根本都唔穩陣,個時我地買個書櫃,都要自己加固

子爵府

BK Milk勳章

我覺得最大責任係父母自己唔睇實小朋友又佢四圍爬,發生意外時搵野懶
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

水晶宮

父母失責 失去兒子,已經是最大嘅代價。但該系列嘅櫃 未達業界標準,已先後讓6名兩歲以下兒童死亡,最早一單是在1989年!!難道沒絲毫責任?
如果唔關生產商事,佢為何自願和解賠款?為何要回收商品?

生命無價 幾多億都換不回,一場訴訟能喚醒Ikea喚醒家長,幾條小生命 幾對父母還付不夠責任嗎??

珍珠宮

畀面勳章

引用:ikea+d野根本都唔穩陣,個時我地買個書櫃,

原帖由 susumi123 於 16-12-23 發表
我用billy20年無加固過咩
但一定有上牆
同埋唔會俾小朋友爬上去囉

水晶宮

teresayan07 發表於 16-12-23 08:25

對小市民實屬好事,起碼有法庭保障,錢是其次,主要讓市民知道每樣嘢都有其責任與義務,尤其係商家 也不能輕易地為賺錢而埋沒良心!!

公爵府

2018復活節勳章

susumi123 發表於 16-12-23 08:47

但佢所有書櫃都一定要上牆,唔上佢唔幫你裝,之前我訂左4個,但因為牆後係廁所,司傅話裝唔到,拎番走,叫我去退錢或換貨

子爵府

桃花源 發表於 16-12-23 00:23
宜家家居(IKEA)出售的MALM系列部份抽屜櫃,在美國先後發生翻倒意外,壓死至少3名兒童。IKEA周三與3名小死 ...

屋企書櫃前面兩隻腳都會加塊膠,個書櫃就會好微傾後向牆,穩陣好多!

esmehouse    發表於 16-12-23 14:44

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

點解唔上牆,仲可以放細路瞓隔離
請勿打招呼~

珍珠宮

開心吸收勳章

missparent 發表於 16-12-23 14:40
屋企書櫃前面兩隻腳都會加塊膠,個書櫃就會好微傾後向牆,穩陣好多!

...
塊膠係邊度買?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

父母唔小心,小朋友出事,就揾野賴,揾野告。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

InkCartridge 發表於 16-12-23 14:48
塊膠係邊度買?

aeon12蚊店應該有,原装好長一條,按需要cut!

塊膠側面…

首頁

尾頁

跳至