家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住緊居屋,我間房隔離就係人地廚房,唔知係咪水喉老化,佢一開水就有vv聲響!

平時夜晚7、8點佢地煮完飯洗碗唔嘈到我同老公瞓覺都算,呢一兩個月有時凌晨3點幾較timer 洗衫真係俾啲聲嚇醒,無覺好瞓⋯⋯忍無可忍先投訴!

同管理處講,叫我凌晨聽到有聲先投訴,上到嚟人地都關左水喉啦⋯⋯
叫管理處約時間試下,隔離屋又死都話唔關佢事遲遲都無回覆!

試過直接同隔離屋講,門鐘又無,拍門又唔應,好似逃避緊咁,完全唔知想點⋯⋯

遲啲我生左bb要坐月好需要休息,到時仲有呢啲噪音真係人都癲⋯⋯ 有咩辦法可以快啲解決...?!

侯爵府

比比的媽媽 發表於 16-12-23 01:01
我住緊居屋,我間房隔離就係人地廚房,唔知係咪水喉老化,佢一開水就有vv聲響!

平時夜晚7、8點佢地煮完飯 ...
呢個程況,如你非常肯定係隔離屋一開水喉就有聲,就係水錘效應。
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有方法可以解決到。

你夜晚一發現有聲叫管理處上嚟聽無可能,你自己去親自拍門人哋都唔睬你,因為佢唔知你係邊個,除非佢識你。

暫時唯一方法,你要求管理處聯絡你隔離單位的業主,相約時間做個實地測試,有結果後,先有其它嘢可以做到,暫時不想係度長篇大論,因為我發覺呢度有不少人係搞事,唔係真心幫人解決問題

我建議你書面去信管理處,要求佢哋拹助,不要“口講口賠”,並且要求佢哋定時報告進展給你。 最好你記低埋幾時幾刻聯絡過邊個,要有好好記錄,因為係作為日後採取行動的證據

不過,你有心理準備問題唔係一時三刻可以解決,但真係要做左第一步先

P. S. 我做左物管廿幾年

複式洋房

crshk 發表於 16-12-23 08:15
呢個程況,如你非常肯定係隔離屋一開水喉就有聲,就係水錘效應。
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有 ...

多謝你解釋得咁詳細。
我已經打左個email去管理處,attach 埋啲錄音、日期時間資料俾佢地。

請問係咪夜晚11點-朝早7點發出噪音我先至可以投訴?

侯爵府

比比的媽媽 發表於 16-12-23 10:32
多謝你解釋得咁詳細。
我已經打左個email去管理處,attach 埋啲錄音、日期時間資料俾佢地。
唔係,嚴格來講滋擾無分時段,普通法同成文法“嘈音管制條例”所規管的不同,當然最終你要向你的律師尋求法律意見
不過順帶一提,你依家可以拍定片做記錄,係你間房拍低嘈音發生時的情況,一定要在每日不同時段,環境一定要好寧靜,以便錄到嘈音,而且要顯示到日期和時間,將來不幸要採取法律行動時會好有用

複式洋房

crshk 發表於 16-12-23 10:54
唔係,嚴格來講滋擾無分時段,普通法同成文法“嘈音管制條例”所規管的不同,當然最終你要向你的律師尋求法 ...

好,多謝你嘅建議。

如果同管理處搞左好耐都無結果,有無可能可以搵公證行幫手?

侯爵府

可以,但收費不平,通常真係無得搞,要採取法律行動先行呢步

男爵府

回覆:crshk 的帖子

比個like你!高水準答案,真心幫人!

侯爵府

missvivi 發表於 16-12-24 22:59
比個like你!高水準答案,真心幫人!

唔洗 LIKE。。。
我覺得上得黎呢度應該係真心問人, 所以真係真心答, 工作上成日遇到, 幫下人無乜所謂。。

不過個個網都有D 真心搞事既人, 呢度也不例外。

大宅

回覆:crshk 的帖子

真心幫人,好人有好報,我都想俾like你!

大宅

畀面勳章

我屋企都係咁, 最大問題係唔知邊一户,朝朝早都沙沙聲起碼30分鐘, 好煩~

複式洋房

ms_stefan 發表於 17-1-6 16:47
我屋企都係咁, 最大問題係唔知邊一户,朝朝早都沙沙聲起碼30分鐘, 好煩~

你朝早先有?係咪人地刷牙洗面?

我隔離屋死都唔認凌晨喺廚房有開過水⋯⋯
呢一個星期11點之後就無開水,我估避風頭

伯爵府

crshk 發表於 16-12-23 08:15
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有 ...
我屋企厠所亦有很大的去水聲,晚上要関上廁所門,否則被吵醒!特別是早上六點幾開始梳洗用廁所,及晚上約九時多後冲涼時段,可能間中到深夜3㸃,總是聽到去水渠衝激聲音,繁忙時間較頻密,10分鐘左右一次,時長時短,可能同用水多少有関,樓上剛入伙2年左右,但可能無換喉。依頻密度來看,不似只是一家人用水,又未知是否幾層樓嘅廢水都經我嗰層而產生噪音?已請管理員上來check, 他們要連同十時才到位的師傅一齊檢查,十時幾後已較安靜,難測到!結果,派人上樓上單位冲水,又聽不到喉管噪音!真煩!

未知是否與水管老化有關?請指教!

侯爵府

momososo 發表於 17-1-8 16:12
我屋企厠所亦有很大的去水聲,晚上要関上廁所門,否則被吵醒!特別是早上六點幾開始梳洗用廁所,及晚上約九 ...

你住幾多樓? 成棟樓又幾高?

如果係污水渠落水聲的話, 係好難搞, 當然有其他辦法.

樓主的情況同你不同, 佢係食水來水喉有聲, 處理方法不同的.

“結果,派人上樓上單位冲水,又聽不到喉管噪音!” - 係無用的, 佢地無可能模擬到繁忙時間幾戶人甚至更多戶同一時間沖水的情況。

侯爵府

momososo 發表於 17-1-8 16:12
我屋企厠所亦有很大的去水聲,晚上要関上廁所門,否則被吵醒!特別是早上六點幾開始梳洗用廁所,及晚上約九 ...

仲有, 污水喉好少換, 除非塞左要拆開通喉, 漏水或意外整穿整爛左.

大宅

畀面勳章

回覆 比比的媽媽 的帖子

應該係一用水就有聲, 廚房洗手間同我房都聽到,唔細聲呢排仲有D開關水喉嘅吱吱聲, 早上同夜晚真係不停,下午我唔喺家就唔知

好煩擾!

伯爵府

crshk 發表於 17-1-8 16:27
你住幾多樓? 成棟樓又幾高?
全棟樓有12層,我住低層!最煩是一至六都出咗去,星期日寫字樓和師傅又休息,且噪音又少咗,真麻煩!污水渠落水聲是近幾個月才出現,不知是何原因做成?

禁止訪問

侯爵府

momososo 發表於 17-1-11 01:26
全棟樓有12層,我住低層!最煩是一至六都出咗去,星期日寫字樓和師傅又休息,且噪音又少咗,真麻煩!污水渠 ...
如果你甘樣講, 我只可以估計係樓上單位用水量大左, 例如之前無人住, 所以在繁忙時間大量污水在同一時間排出, 加上你住低層, 所以一定 “應聲"。 其實可能日日都係甘, 只不過星期一至六你都出咗去不為意.

你可以做的, 係自己係污水喉包防火隔音棉, 會有改善, 但師傅手工要好同你隨時拆走俾管理處維修污水喉, 因為條喉係公用設施, 理論上你無權掂佢。管理處未必會用公費係污水喉包防火隔音棉, 好少甘做.

伯爵府

crshk 發表於 17-1-11 07:27
如果你甘樣講, 我只可以估計係樓上單位用水量大左, 例如之前無人住, 所以在繁忙時間大量污水在同一時間排 ...
多謝你回覆!是近3丶4個月日日都係咁嘈。因我九點或十點後才出門,所以八點半前是繁忙時間,朝朝在洗手間內便聽到頭頂嗊隆、嗊隆不斷的噪音;晚上亦如是,所以甚煩!初時懷疑喉內是否有隔水的東西壞咗,所以污水直瀉而下,衝激而產生噪音!但有時少量的水亦聽到流水響聲!

請問防火隔音棉在哪裏買?或可試試!

侯爵府

momososo 發表於 17-1-12 01:51
多謝你回覆!是近3丶4個月日日都係咁嘈。因我九點或十點後才出門,所以八點半前是繁忙時間,朝朝在洗手間內 ...

新填地街的大五金鋪有得賣, 你可以試下搵下旺角道至鼓油街一段的大五金鋪問下.

淘 X 都有.

https://world.taobao.com/item/20893768350.htm?spm=a312a.7700714.0.0.BTsCe8#detail

https://world.taobao.com/item/532967756664.htm?spm=a312a.7700714.0.0.BTsCe8#detail

首頁

尾頁

跳至