樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

yaubb2014 發表於 17-12-8 13:13
我地公務員又冇得呃……按年資排公屋……陰公 ……应该优先分晒比公務員先
...

我都係咁話,邊有理由30年年資都拎唔到新樓,但好多新移民就拎曬新樓。。。
羊年行大運!

大宅

chunching_bb 發表於 17-12-5 14:38
我覺得呢家香港根本係單程證天下,佢地大陸資產不用審查,老公同個b一半人數係香港就可以一齊排公屋,之後 ...
以前我讀書年代,過咗14歲唔准落嚟,多得大陸由2011年起,放寬晒不限年齡,連6,70歲老人都話落嚟照顧父母,而唔係港人父母回鄉養老!實情攞到身份證後,連鄉下女婿新抱,內外孫成村人都申請落嚟,公屋起多多都唔夠!
我仔同學,去年暑假來港,佢今年年頭向我講,啱啱房署俾咗一間死過人公屋佢,佢媽唔要,所以我懷疑政府為免群情洶湧,靜靜哋取消過半數家庭成員是永久居民方能上樓資格,冇理由咁多新移民咁快上樓,佢哋真係過半數夠7年咩?

我同事廿幾歲(根本超晒齡)舊年來港,佢聽到我向另一不信房署唔俾公屋嘅同事訴苦,佢竟建議我老公拎長俸返大陸買樓!

咁我仔點返學?

長俸梗係用嚟養老啦!搵食艱難,望個仔養咩?

大宅

chunching_bb 發表於 17-12-8 13:43
我都係咁話,邊有理由30年年資都拎唔到新樓,但好多新移民就拎曬新樓。。。
...
房署堅唔公平,前排幾年至十幾年年資,人人攞市區新樓,仲好快有。
後來聽講舊人嘈,先至取消新人新樓。

大宅

chunching_bb 發表於 17-12-2 22:30
咁都叫恩賜?公務員呢家好難考得入,邊似得以前啲公務員咁容易考得入?想要個安泰邨都要23年年資,退休公 ...
我老公同事已退休半年,仍滯留宿舍,住我哋樓上幾層,退休都未必有全新!
前2,3年我老公已降低要求,舊都要,唔係屯元天東就得,都冇!(婚前我住北區,老公住屯門,深明交通不便)

住咁多年新界乜都夠啦,我2公婆香港出世喎,住市區,將沙荃葵都ok,都冇!

反而大陸人/食老綜,打尖都算,唔掉佢哋入新界,冇貢獻邊有資格住市區?

唔返工住邊都得啦!

下個月係交稅最後限期,睇到稅單真火滾!

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

Iloveoldseafood 發表於 17-12-13 23:55
我老公同事已退休半年,仍滯留宿舍,住我哋樓上幾層,退休都未必有全新!
前2,3年我老公已降低要求,舊都 ...

根本政府比啲大陸人落香港,可能被逼,但佢個房屋政府同綜援個啲邊有可能可以咁容易比佢地申請?好有問題,見住個啲陸人落嚟咁快上新樓,真係勁PK
羊年行大運!

伯爵府

回覆樓主:

有冇識人申請綠表?

伯爵府

回覆樓主:

多數耐過街隊,又肯定冇新樓

複式洋房

我係新入職,公務員公屋對我黎講好遠

翡翠宮

回覆樓主:

朋友2019年退休。是記律部隊巳申請公屋,請問估计等幾耐呀?市区3人。

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

okabenny 發表於 18-4-13 00:32
我有個friend早幾年佢喺CEDD做左2年就入纸, 跟住三年內又結婚,又生左兩個, 極速派咗去屯門龍門居隔離個 ...

屯門区

禁止訪問

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至