自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我係被遣散的,咁老闆都好好,都幫我寫返封好睇既reference letter, 但不過佢將日子個23rd 打左成23h ,應該係打錯左字,

咁我拎reference letter時順便同佢傾返遣散費的問題,佢話用強積金對沖,但我話公司要先比返遣散費我先,之後公司先同mpf拎返,但老闆話唔駛咁煩,仲話咁樣我會小左錢(詳細真的入唔到腦,只是佢係咁既意思)佢仲話之前啲同事都係咁做法但如果我堅持既話佢都會照比返遣散費我先,佢意思係唔洗跟足勞工處的做法,佢覺得唔洗咁煩同我又可以補多啲!咁講到呢度開始有啲氣氛麻麻,我拎返封出去先發覺打錯左小小,但又唔係好敢再叫佢改返,但佢應該會之後叫我上去拎票,咁好唔好叫佢改返?

另外有無jm熟悉mpf同遣散費對沖? 我老細咁講係咪對我有益處?定係先比遣散費我先?

我老闆意思係想好黎好去,唔洗咁執著跟勞工法例而我又扣多左錢,其實我係應該點先係對我有好處?

大宅

唔明你老闆既意思

我之前都被遺散左,公司賠左錢比我先,再要我填份同意書係會係強積金拎返我D錢出黎對沖。

同埋我個會計出封推薦信勁衰,所以我自行打過封比老闆簽

你試左叫佢地改返個日期,如果唔改咪算數

公爵府

xhltyx 發表於 17-1-6 16:39
唔明你老闆既意思

我之前都被遺散左,公司賠左錢比我先,再要我填份同意書係會係強積金拎返我D錢出黎對沖 ...

其實我都晤明我老闆意思

別墅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

對沖定佢比左先計法一樣
係佢唔想煩啫

公爵府

xhltyx 發表於 17-1-6 16:39
唔明你老闆既意思

我之前都被遺散左,公司賠左錢比我先,再要我填份同意書係會係強積金拎返我D錢出黎對沖 ...

但我對上嗰間公司都係裁我,有比遣散費我,但我唔記得有冇填嗰份同意書

公爵府

sasa_c 發表於 17-1-6 16:57
對沖定佢比左先計法一樣
係佢唔想煩啫

係!佢就係唔想煩,但我唔知應該係攞返先定點

侯爵府

zoie_w 發表於 17-1-6 16:29
我係被遣散的,咁老闆都好好,都幫我寫返封好睇既reference letter, 但不過佢將日子個23rd 打左成23h ,應 ...

公司先俾遣散費僱員,或由強積金寄支票俾僱員,2個方法都合乎勞工法例。
利申: 我倆樣都試過

wcpcelia    發表於 17-1-7 10:26
happycat55    發表於 17-1-6 17:20

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我係被遣散的,咁老闆都好好,都幫我寫返封

原帖由 zoie_w 於 17-01-06 發表
我係被遣散的,咁老闆都好好,都幫我寫返封好睇既reference letter, 但不過佢將日子個23rd 打左成23h ,應 ...
遣散費始終跟勞例計算,唔知他點解話益你?
及遣散費應離職後7日支付,斷估mpf供款公司至少2-4星期才退到錢給你,咁叫益你?

另假如你人工唔高,又投資係高風險項目,呢幾年mpf可能會蝕錢,那麼僱主的mpf供款未必夠cover遣散費的。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

zoie_w 發表於 17-1-6 17:13
我會要佢比左先

侯爵府

wawaliluk 發表於 17-1-6 17:20
遣散費始終跟勞例計算,唔知他點解話益你?
及遣散費應離職後7日支付,斷估mpf供款公司至少2-4星期才退到錢 ...

Yes

珍珠宮

佢唔想出住先啫!
封信先改,唔好睇

公爵府

sarali 發表於 17-1-6 19:04
佢唔想出住先啫!
封信先改,唔好睇

佢話如果我都係想堅持要出番遣散費比我既話都可以既, 叫我一係過多兩個禮拜先上番拎支票, 睇下隔左兩個禮拜再搵佢睇下會點, 到時叫佢改......

不過講到遣散費個問題氣氛就有小小緊張, 我唔敢叫佢改REFERENCE LETTER

怇好似係覺得我好麻煩咁, 佢仲話之前D同事都係咁樣做都無問題架

水晶宮

zoie_w 發表於 17-1-6 17:12
但我對上嗰間公司都係裁我,有比遣散費我,但我唔記得有冇填嗰份同意書
...

其實係一張form話你收倒SP果張票。

公爵府

zoie_w 發表於 17-1-6 23:27
佢話如果我都係想堅持要出番遣散費比我既話都可以既, 叫我一係過多兩個禮拜先上番拎支票, 睇下隔左兩個禮 ...

好老實,你都冇得做, 佢一定係做乜都覺得麻煩,為自己利益行先,你會點做? 當然照問冇衰。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實遣散費都係一樣,
只不過係邊個出票俾你

公爵府

kkan 發表於 17-1-6 23:39
其實遣散費都係一樣,
只不過係邊個出票俾你

因我老細一開始係直頭係想唔出比我, 理由係可以同MPF對沖, 同埋其實佢又無講比我知係可以咁樣, 係我自己打去勞工處度問先知道可以咁

伯爵府

回覆樓主:

公司先俾錢你要小心! 我以前公司執,公司開票俾我,再對沖MPF, 點知個PK老闆張票彈左! 我蝕左遣散費呀

kkan    發表於 17-1-7 00:02

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫佢改左封信先。
再叫佢先比遣散費, 法例係7日內比既, 總之一離職過7日冇票收就去勞工處備案

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔認為咁樣對你有著數。

假如你應得$60000遣散費,但能夠在強積金供款的部分,即係咁多年來,公司供果部分(唔係扣你人工,你供果部分)及公司供款部分的賺蝕,呢個數先可以對沖。

假如,能對沖的部分只有$50000,咁遣散費當$60000,公司就要貼多$10000出來。多數做法,係公司比左$60000你先,你走時要授權公司可以對沖返條數(即係$50000)。稍後,公司會收到強積金對沖的$50000。

但,如果公司唔比左$60000你先,你係可以自己向強積金度,攞返公司幫你供款部分,即係$50000,咁果差額$10000,冇架啦。

所以,你要知道兩樣野:
(1)遣散費有幾多
(2)強積金公司供款有幾多

咁先唔需要估估下。

唔難開口架「過年等錢用、等錢交稅、做網上生意」都係唔老土藉口,唔比等錢洗咩?唔好顯得唔信任公司,咪好頭好尾囉。

伯爵府

好媽媽勳章

zoie_w 發表於 17-1-6 17:13

咩唔想填啫。你離職,強積金,公司都要填份termination form 去終止你個強積金戶口架啦,而授唔授權,都只係tick格野比你簽咋嘛,咪又係果張form,唔存在多左野填架。

你最穩陣係check哂兩條數先。

首頁

尾頁

跳至