論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

換了工人,簡歷當然話自己會講英文(以為可以溝通到)、做家務、會煮飯⋯打個五折,我估求職者應該做到基本家務,所以請了。
新工人到埗,發現英文水平不如K3,我要攞住電話用google translate 先跟她有基本溝通
重點工作:帶阿仔返、放學(慶幸阿仔升小四,教識工人基本路線、用鎖匙開門便可,路線由阿仔負責教佢)。感恩這個問題解決了。
家務:惡夢的開始唔識煮食、抹野都唔掂⋯結果:我放工自己煮,叫佢邊睇邊學,但是對於一個放工已經攰到嘔嘅人來說,這是一個EQ大挑戰。為了俾阿仔有個榜樣,我拼命忍著,慢慢教工人。結果,已經工作4個多月,仍是我買餸煮飯
當然每日都會有想死的感覺
講左咁多,重點係:同阿仔分享時,他會問:「媽咪,你唔辛苦架咩?工人咁蠢,咩都唔識,請左佢,你仲辛苦左。」
首先感恩阿仔睇到媽媽辛苦。
之後我同阿仔講:工人想出國做野賺錢,一定要寫到自己好能幹,否則她只能留在印尼。所以你要俾心機讀書,幫自己儲備真正實力,將來先可以同人競爭。至於買餸煮飯:媽媽咁多年都好少煮飯俾你食,而家當係上天安排一個機會俾媽媽錫你同爸爸多d囉!家務:工人雖然唔叻,但是好認真學,有佢幫我照顧你,抹乾淨屋企,我放工就煩了樣野啦!
從此,阿仔自動幫忙做家務、教工人洗定菜⋯明顯長大了,而且思想正面左
所以,由樂觀角度來看,新工人正在幫我的孩子從另一方面成長所以,雖然她唔叻,但我反而好錫佢

男爵府

畀面勳章

回覆:換個角度看,事情變得更美好

又失必有得!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

好媽媽

大宅

樓主咁正面咁面對工人既問題真係難得 亦用此嚟教導小朋友, 咁高EQ又高轉數,難怪小朋友咁生性.

大宅

purple_lily 發表於 17-1-8 12:19
換了工人,簡歷當然話自己會講英文(以為可以溝通到)、做家務、會煮飯⋯打個五折,我估求職者應該做到基本 ...

So encouraging !! 睇到你仔仔對話, 少少眼濕濕,仔仔好叻好生性, 媽媽做左一個好榜樣比仔仔學習成長!
樓主加油!

子爵府

開心吸收勳章

你做得好好,EQ亦好高。但話說回來,現實是你工人有沒有進步呢?

大宅

Ericmo 發表於 17-1-9 16:29
你做得好好,EQ亦好高。但話說回來,現實是你工人有沒有進步呢?

感謝大家的支持
到現在,工人學會一味「蕃茄炒蛋」,以唔識煮食的人來說,好叻架喇
家務:佢好認真做,吩咐左嘅工作一定會完成(雖然極慢)不過我覺得一個出國、唔多識英文、唔識做家務的人來說,好叻女了
同工人談話時,知道她在印尼只是在家照顧弟妹,陪他們玩,兩餐都係媽媽煮或者買外賣,所以她才不會做家務
幸好佢都知道我錫佢,所以好合作
大家也加油!

大宅

回覆樓主:

好正面
底讚

大宅

purple_lily 發表於 17-1-8 12:19
換了工人,簡歷當然話自己會講英文(以為可以溝通到)、做家務、會煮飯⋯打個五折,我估求職者應該做到基本 ...

有個仔咁生性真係幸福

首頁

尾頁

跳至