興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 17:09
係我呀,冬天種苦瓜種到夏天果個呀
結果唔識幾時摘最好,一覺訓醒,爆左。唔緊要啦都食得 ...

哈哈,我記得你。
苦瓜一般授完粉成功見到瓜仔,手指公大小,到熟摘得大概14-20日,天氣熱就熟得快,我第一隻瓜都系唔知收得未,最終自爆咗,太熟但又幾甜。
如果真係唔記得時間,唯有睇下只瓜仔一路一路大得好快,到咁上下發覺唔再長大,就差唔多時候可以摘,苦瓜生少少都唔緊要嘅。

淋水問題,太濕唔得,哩家啲天氣成日落雨唔使淋水。泥乾乾地先淋,唔使日日,盛夏就要日日淋。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

5R2H 發表於 17-5-21 20:50
哈哈,我記得你。
苦瓜一般授完粉成功見到瓜仔,手指公大小,到熟摘得大概14-20日,天氣熱就熟得快,我第 ...

好呀唔該你
你都講得岩,個瓜的確停止生長左,但我必佢又唔見軟,仲以為未得。點知第二朝就玩自爆
唔怕生就好,下次識睇了

嗯.....睇黎我可以唔俾咁多水

今日授粉左幾隻,希望兩星期左右有得食啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

網上見到咁樣種薯仔,好似好好。下次試下玩種薯仔
最鐘意好快有得食

王國長老

想問樓主,買咩薯仔比較好?種蕃薯係咪一樣咁種呢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 21:11
網上見到咁樣種薯仔,好似好好。下次試下玩種薯仔
最鐘意好快有得食

又幾方便,但要鋸個盆就辛苦了

子爵府

Charlotte_mom 發表於 17-5-21 21:20
想問樓主,買咩薯仔比較好?種蕃薯係咪一樣咁種呢?

我冇專登買薯仔種,全部係屋企放耐左發芽所以留下來種。所以係街市見到果D。如果要買,我會㨂小型果D,雞蛋大果種,因為我用盆種,小型品種應該較啱

王國長老

5R2H 發表於 17-5-21 21:27
我冇專登買薯仔種,全部係屋企放耐左發芽所以留下來種。所以係街市見到果D。如果要買,我會㨂小型果D,雞 ...

哦好的謝謝。因為我見術買都有焗薯、新薯,有外地有大陸,唸緊香港種大陸貨係咪天氣會岩d

子爵府

請問一盆應放多少個發芽薯仔切角?

子爵府

ahjoechan 發表於 17-6-2 13:58
請問一盆應放多少個發芽薯仔切角?

我預一隻手板範圍放一舊仔

首頁

尾頁

跳至