0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔而家3個月大,最近3星期開始,每逢眼瞓就會喊到拆天唔識停,要氹一大輪先肯唔喊同瞓,想問吓其他媽媽,你地的bb 係唔係都會咁扭眼瞓?去到幾大先會好d? (扭唔緊要但次次都喊到隔離屋都聽到,真係搞到我脾氣暴躁!)

大宅

blueaqua 發表於 17-1-10 00:29
我個仔而家3個月大,最近3星期開始,每逢眼瞓就會喊到拆天唔識停,要氹一大輪先肯唔喊同瞓,想問吓其他媽媽 ...

我兩個半月,宜家就係扭計唔瞓中就嚟四點都未瞓

大宅

我BB 3個月嗰時都係睇佢心情, 一時喊到拆天, 一時又好乖

別墅

我個仔而家3個月大,最近3星期開始,每逢眼瞓就會喊到拆天唔識停,要氹一大輪先肯唔喊同瞓,想問吓其他媽媽 ...

我仔個半月已經係咁扭眼瞓!
而家我放棄左氹同抱
好多時由佢喊,喊到攰就瞓著!
所以而家扭眼瞓喊的時間愈來愈短

侯爵府

回覆樓主:

我就黎2個月
扭咗一星期有多,時好時壞

別墅

有試過奶咀嗎?
我囡一歲都扭,唯有俾奶咀,抱/揹佢,好快訓著

大宅

evajainly 發表於 17-1-10 23:08
我仔個半月已經係咁扭眼瞓!
而家我放棄左氹同抱
好多時由佢喊,喊到攰就瞓著!

由得佢喊,佢喊幾耐先停?其實頭一個月佢未反而冇扭得咁勁,我試過放佢喺床,佢喊幾分鐘見冇理就自己收聲瞓覺,但而家大咗就惡咗好多,喊到塊面都紅曬仲愈喊愈大聲,我唔係好敢由得佢喊.....

大宅

yumama16 發表於 17-1-11 21:53
有試過奶咀嗎?
我囡一歲都扭,唯有俾奶咀,抱/揹佢,好快訓著

有用奶咀,但佢一開始眼瞓時就喊得好勁唔肯食奶咀,要抱同氹一輪冇喊得咁犀利是肯食奶咀,但食住奶咀又抱同行都要搞半個鐘先真係瞓得著。日頭好多時瞓一陣(少於半個鐘)又醒,好累....

用戶要求終止服務

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

宜家11個月都會扭眼訓!喊到拆天

大宅

樓主係我呀,之前喺你另一個post同你傾過計,你b有冇喊少咗?

不如你睇下呢個舊Post, 裡面有好多jm分享點訓練bb自行入睡,好有用,我由我仔6週開始train佢,2個星期左右開始有顯著效果,從此唔需要再抱/tum佢訓,就算佢間唔中扭下眼訓,放低佢落床仔就自己訓

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=3006929

大宅

Duck1Duck 發表於 17-1-16 23:27
樓主係我呀,之前喺你另一個post同你傾過計,你b有冇喊少咗?

不如你睇下呢個舊Post, 裡面有好多jm分享點 ...

多謝你的分享,條link入面有好多post 呀,等我慢慢睇吓先!

我個大孖之前喊得咁勁應該係肚風呀,睇咗醫生食咗肚風水,而家冇喊得咁犀利啦,但都係會扭眼訓同埋成日要人抱,唔係太鐘意自己喺high chair 玩。細孖就通常係臨瞓前會扭一陣,不過抱一陣再比奶咀都肯自己喺床瞓著,算係有d進步。

佢地而家3個幾月啦,而家先train地自己上床自己瞓好似太遲,佢地一大喊就唔肯收聲嗰種,好得人驚

大宅

blueaqua 發表於 17-1-20 14:43
多謝你的分享,條link入面有好多post 呀,等我慢慢睇吓先!

我個大孖之前喊得咁勁應該係肚風呀,睇咗醫生 ...
3個幾月好細啫,唔遲,你有心train實得,bb係一張白紙黎,佢嘅習慣係你培養㗎嘛,而且佢自己瞓係對佢同你都好的,我有個親戚阿b一歲前都係抱訓,而家三歲了阿b都訓得唔好
我初初train都俾我媽同99話殘忍㗎,因為佢地唔忍得喊聲,直至我b識得自己訓佢地就讚我train得好,我又有覺好訓,阿b又訓得好(佢訓醒覺會笑得好開心),我媽同99黎湊b都好舒服

大宅

我阿b 3個幾月,扭訓喊到拆天,下午自己訓但-到夜晚一定要抱,總知一想訓就喊到尖叫禁,有時由佢喊,但佢成塊面红又手震所以迫住又抱又行先訓,

大宅

liuliubb 發表於 17-1-21 00:45
我阿b 3個幾月,扭訓喊到拆天,下午自己訓但-到夜晚一定要抱,總知一想訓就喊到尖叫禁,有時由佢喊,但佢 ...

我好明呀,我個大仔都係咁,一扭眼訓就喊到拆天,下午好多時抱住佢就瞓,一放低又醒跟著就再喊過,好煩。夜晚食完奶都要抱一個鐘確保佢瞓得好冧先可放落床,好彩佢已經可以一覺瞓天光中間都好少紮醒

大宅

Duck1Duck 發表於 17-1-20 20:55
3個幾月好細啫,唔遲,你有心train實得,bb係一張白紙黎,佢嘅習慣係你培養㗎嘛,而且佢自己瞓係對佢同你都 ...

你最終用咗邊種方法train 佢自己瞓呀?

唉最大問題係我好難由得bb自己喊,因為我有2個b, 好多時一個訓著咗,如果由得另一個喊,好易嘈醒另一個,到時2個一齊扭,仲煩!

而且我就快要返工啦,到時日頭係我阿媽湊,佢已經慣咗bb扭眼瞓就抱住氹佢地瞓,佢唔會肯跟我嗰套做。

大宅

blueaqua 發表於 17-1-21 01:21

我都係就快返工,我阿媽都唔會跟我果套,一定又抱又揞

大宅

blueaqua 發表於 17-1-21 01:21

我都係參考上次Share個舊post jm教的做法:
要建立睡前Routine(即每晚訓前做同一set動作,令佢知道要訓覺喇),我每晚準時餵奶,換片,同b講good night 播少少音樂之後放佢落床仔,佢一定喊的(當然你要先make sure 佢唔係因為其他原因eg太涷太熱而喊),我由佢喊一分鍾之後去安撫佢兩分鍾(最好只拍,唔得先同佢講野,再唔得先抱),兩分鐘一完就要離開,之後佢再喊兩分鐘先可再安撫兩分鐘,如此類推四分鍾八分鐘咁,直至佢訓著,如果佢中途停咗再喊番就由頭再count過

你預咗一开始會難頂D, 阿b實會喊到好淒涼咁,你要意志堅定呀,因為你教佢自己訓覺係為佢好,而且bb喊下唔會少咗舊肉的,對佢黎講好似做運動咁架咋,我b初初要差不多2個鐘先訓得著,喊到声都沙沙地,但係過得兩三晚,佢地知點喊都要自己訓時就會喊少咗,佢地都好醒的。

D老人家實係想抱訓,你試由夜晚開始train先,起碼佢夜晚果覺自己訓先,我果時都係夜晚先咁樣train, 日頭由得佢,慢慢阿b會容易自己訓著,另外試下同老人家講多d抱訓有咩唔好,同佢洗下腦,bb好敏感的,如果訓時(抱住)同訓醒時(喺床仔)嘅環境唔同,佢地會好不安的,所以好多時抱訓擺落床仔又會醒,佢仲難訓返仲辛苦

你兩個B可唔可以暫時分开訓?eg 你喺一間床train 一個,另一個喺另一間房訓?

別墅

留毛學嘢

首頁

尾頁

跳至