跳至

首頁

尾頁

複式洋房

所謂有得揀又煩,無得揀又煩!
聽日就註冊啦,雖然已經決定好揀邊間,但個心總是law law 亂,好驚會揀錯,又會諗如果真係揀錯要轉其他學校,咁放棄offer 果間係咪唔會再收我仔。。。我知,諗咁多都無用,不過就係忍唔住嘛!呢個無形既壓力唔知會唔會持續到開學呢

別墅

.

男爵府

回覆樓主:

我都係,而家仲煩緊
我報得唔多間,只係二揀一,但就係私幼同學卷幼稚園既分別,我都煩左好耐

子爵府

同你一樣,驚揀錯到時轉校,其他學校見你reject 過offer 又唔收

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

大女時,我揀左一間好hit,好出名...讀到畢業,覺得麻麻,上到小學,由中下成績,慢慢追,到三年級慢慢上返中上,細女今年K1,冇揀家姐那間,相對中小型幼稚園,冇甘出名,讀得開心之餘,學術也學到野...不過三年之後既結果,要畢業先知

大宅

同意,已煩左1個月,都未肯定到個選擇

男爵府

yanyan25h 發表於 17-1-12 14:52
大女時,我揀左一間好hit,好出名...讀到畢業,覺得麻麻,上到小學,由中下成績,慢慢追,到三年級慢慢上返 ...
同意, 有時出名既幼稚園又未必派到好既小學, 我上某D出名幼稚園網站都見佢派小學似乎間間有, 當然好差嗰D相對小D

大宅

情感上和理智上的掙扎

男爵府

媽咪唔易做

男爵府

BK Milk勳章

LovelyStar1314 發表於 17-1-12 14:58
同意, 有時出名既幼稚園又未必派到好既小學, 我上某D出名幼稚園網站都見佢派小學似乎間間有, 當然好差嗰D相 ...

其實派位,好講小朋友本身既彩數,去到叩門,除左小朋友既實力,有d小學,會較喜歡某幼稚園既學生,但個人覺得最重要係小朋友本身程度,如果小朋友本身好叻,唔怕醜,叩邊間小學都有著數,甚至本身有某方面專長就更好,同邊間幼稚園冇直接關係......出名既幼稚園點解學生會派得好?好多時d家長會進取d,(就算唔近屋企都會坐校車去讀)嗰班家長會多d時間、金錢去培養小朋友,而揀小學時,亦唔會只求近屋企⋯⋯所以出名幼稚園,可能派位出來比較好⋯⋯(純個人想法,不喜勿插)

男爵府

BK Milk勳章

LovelyStar1314 發表於 17-1-12 14:58
同意, 有時出名既幼稚園又未必派到好既小學, 我上某D出名幼稚園網站都見佢派小學似乎間間有, 當然好差嗰D相 ...

其實派位,好講小朋友本身既彩數,去到叩門,除左小朋友既實力,有d小學,會較喜歡某幼稚園既學生,但個人覺得最重要係小朋友本身程度,如果小朋友本身好叻,唔怕醜,叩邊間小學都有著數,甚至本身有某方面專長就更好,同邊間幼稚園冇直接關係......出名既幼稚園點解學生會派得好?好多時d家長會進取d,(就算唔近屋企都會坐校車去讀)嗰班家長會多d時間、金錢去培養小朋友,而揀小學時,亦唔會只求近屋企⋯⋯所以出名幼稚園,可能派位出來比較好⋯⋯(純個人想法,不喜勿插)

複式洋房

回覆:yanyan25h 的帖子

我同意呀,所以我揀既時候其實都唔著重小學派位,最緊要係適唔適合自己個小朋友。而家註冊果間,無開放日無得參觀又唔出名,無咩人討論,但係阿仔in 得最開心既一間,希望無揀錯啦!

男爵府

Yes,都係以小朋友開心為主

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我都後悔,大女間幼稚園太happy,太底要求啦,搞再而家升小學跟唔到,唯一幸的是阿女係好開心嘅小朋友……
想認識多啲屯門友

子爵府

小平媽媽 發表於 17-1-13 00:58
我都後悔,大女間幼稚園太happy,太底要求啦,搞再而家升小學跟唔到,唯一幸的是阿女係好開心嘅小朋友……
...

可唔可以8 吓係邊間? thx

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 小平媽媽 的帖子

我都想知呀

男爵府

小平媽媽 發表於 17-1-13 00:58
...

same here...

男爵府

我諗揀幼稚園應該揀返d同自己本身理念相同既學校
如果我揀得d太happy既學校, 只要有野學到(唔係講緊學術), 培養到佢學習既興趣, 我唔係太介意讀咩小學! 因為我總係相信, 人生永遠唔止6年小學6年中學4年大學要學既知識, 一個人有學習動機有學習既方法, 將來佢學咩做咩都會成功! 童年, 就應該開開心心咁過~

男爵府

YAC0601 發表於 17-1-14 15:46
我諗揀幼稚園應該揀返d同自己本身理念相同既學校
如果我揀得d太happy既學校, 只要有野學到(唔係講緊學術), ...

非常同意。
我最擔心既反而係佢唔小心派左間主流標準較好既學校,怕佢跟唔上亦抺殺了學習興趣

大宅

我都好擔心選錯學校,特別我仔言語發展遲緩,想搵間學校真係有愛心,同適合我仔

首頁

尾頁

跳至