家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

近日去睇樓,睇中一個盤無論價錢尺數位置景觀都適合,不過就發現鐵閘有被人淋紅油,問0左AGENT佢都話唔知咩事,有咩方法知道係咪上手業主爭人錢比人追數?同埋值唔值得搏呢?感謝大家

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-14 18:27
近日去睇樓,睇中一個盤無論價錢尺數位置景觀都適合,不過就發現鐵閘有被人淋紅油,問0左AGENT佢都話唔知咩 ...

問看更
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-14 18:27
近日去睇樓,睇中一個盤無論價錢尺數位置景觀都適合,不過就發現鐵閘有被人淋紅油,問0左AGENT佢都話唔知咩 ...
做左土地查冊未? 有無因欠$$ 俾人釘過契? 有無其他”案底“??

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

釘得契就唔會淋紅油啦,當然,可能釘契同淋红油係兩批人。
樓主真係好想買就最好大細訂都要求律師樓hold 住直至交收完成,唔好直接比業主。

淋红油果D可能你買左都會來貼大字報之類,到時叫律師樓幫你打比果D收數公司通知層樓轉左手,對方就會停手。始終佢哋攪事都係為錢,攪新業主風險高又收唔到數冇意義。

別墅

回覆 SaBB 的帖子

看更會講架咩?佢地唔係唔可以透露住客0既事架咩?

別墅

回覆 crshk 的帖子

無呀,係咪叫AGENT做就得?第1次買樓咩都唔識呀

別墅

回覆 clpapa 的帖子

淋得紅油會唔會係大耳窿0個0的呀?律師叫唔叫得停架?我有小朋友,如果佢有進一步行動我真係唔得惦呀....

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-15 00:47

根據地產代理監管局專業實務守則,地產代理必須在成交前向買家提供該單位的查册。查册可以睇到現有或過去業主的身分,同埋有無欠款俾人釘契的記錄。佢唔想係呢一刻俾你,可能個單位係有小小或曾經有問題,你可以自己去土地註册處網頁即時自己做個 full search, 乜都睇晒。只係幾十蚊。

另外,你可以叫你律師寫信去管理處問有無發生過乜事,律師會知點寫,係標準信件,雖然管理處未必會如實答晒。

看更不會答你,不要累人差不多過年先無左份工。但係有其他方法可以知道。

希望上面答案幫到你。

P. S. 我係行內人

侯爵府

題外話,淋油除左因為係借大耳窿外,借財務公司都會,之前好多業主都會做三,四,五,六按上按,呢 d 係查册可以睇晒。

又講多句,正常人點會同大耳窿借錢?原因係連銀行財仔朋友都借唔到,所以做一個 full search 一定睇到嘢。

侯爵府

又講多幾句, 如果律師樓可以幫你打比果D收數公司通知層樓轉左手,對方就會停手的話,香港警察可以CUT 好多人。

根據地產代理監管局最新專業實務守則,地產代理必須建議準買家將大細訂 STICK HOLD 係律師樓, 如果佢無甘做, 即係業主“非常”等錢使.

再者, 依家市價甘癲, 如果呢個單位又係平少少, 你真係要留意。

其實萬一買左後要提心吊膽, 何必呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chingb08 發表於 17-1-15 00:50

淋得紅油會唔會係大耳窿0個0的呀?律師叫唔叫得停架?我有小朋友而家仲大緊肚,如果佢有 ...
而家好多細既財務(甚至冇牌)收唔到數都會搵收數上門, 你覺得佢哋係唔係大耳窿?
律師係可以叫得停, 因為我都試過搵律師幫我外母手應付佢果邊親友既收數佬, 你又唔係債仔, 淋紅油又係刑事, 佢攪你都無謂, 你係欠債人係就難講 (不過欠債人又邊有錢搵律師?)

查冊係地產開門7件事之一, 地產應該要做, 但好多時因為成本問題佢哋會係差不多成事時至做, 樓主可以要求地產出示比你睇, 你問到佢唔比可以釘牌, 所以佢一定會做.

地產代理「開門七件事」地產代理要提供《開門七件事》的資料,包括:
  • 物業業主
  • 按揭資料
  • 面積
  • 樓齡
  • 使用用途
  • 年期及
  • 業主的聲明等
並且上述資料在睇樓時向準買家提供。

自己查冊都係$10, 上
https://www2.iris.gov.hk/eservices/common/selectuser.jsp
查就得, 24小時運作, 比知用咭或者pps 就得.

淋紅油果D 多數都唔會釘契, 釘契即係諗住用法律途徑解決, 而家樓價咁高佢收到數機會都高, 冇必要用淋油呢D手段. 而且, 唔一定係業主欠債, 可以佢D近親借錢比左業主資料財仔, 對方搵人上來"提醒", 亦有機會係隔離屋欠債收數淋埋左右屋, 比D壓力債仔.

淋油係刑事, 警方一定會同你落案同加強巡邏, 但至於會唔會查就........ 又冇人死傷又冇進一步資料, 比人淋得油十居其九都唔會欠一兩間財仔, 查落去請多三倍人都唔夠啦!!

講番樓主應唔應該買, 個人覺得風險唔大, 亦唔係不可解決, 考慮壓個同風險相稱既價錢(例如半年租金, 比件事冷靜落來至入伙)啦. 但如果樓主好擔心,擔心到食唔安坐唔落, 就唔好買啦.

男爵府

回覆 chingb08 的帖子

agent 知都話唔知,問吓管理處的人,如都唔知,唔買好過,以免不安。

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-15 00:47

樓主, 查冊你要查係查 $25 "全部", 不是 $10 “現時" 那種, $10 “現時" 那種只查到最新業主身份, 其他資料係睇不到的, 不要搞錯!!!

仲有, 不是 24 小時查到的, 請留意!!

https://www2.iris.gov.hk/eservices/welcome.jsp?language=zh_TW

地產代理一接放盤必須立即做 LAND SEARCH,以證實業主真正身份, 係臨成交前會再做一次, 睇下呢段時間業權有無變, 同埋突然有“案底”。地產代理唔會為左甘慳$$$, 所以佢一定有係手, 但呢個階段俾不俾你又另一回事.

都係個句, 所有買賣問題最好徵詢你的律師。

經驗所得, 不要用AGENT 介紹的律師。

別墅

我頭先就上0左去做查冊,雖然我唔係好識睇,不過見佢好似無轉過業主,而且有一段好長時間無咩特別紀錄,咁係咪可以粗略估計佢無咩按樓,無比人釘契,都算清清白白?不過呢層樓清清白白又唔代表個業主本身清清白白......
有朋友建議問隔離屋,一定知咩事,不過第一,唔知自己點樣撞到上去個單位,第二,人地可以唔會答我兼打落管理處趕我走....

我怕0的收數0既有理無理做0左野先追0左數先,到佢地發現點錯相已經太遲....

別墅

係呀,我做0左25蚊0個隻,反正都查唔差在0個10蚊8蚊多謝你提醒

別墅

好多謝你0既意見如果搞唔清有咩問題,可能我都未必買,因為始終有大有細,好人好者唔想同呢0的事拉上關係

clpapa    發表於 17-1-15 16:41

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-15 16:29

係呀,我做0左25蚊0個隻,反正都查唔差在0個10蚊8蚊多謝你提醒
我教你睇幾樣野:-
1. CONSIDERATION - 睇下有幾多個大銀碼 - 通常係買賣同MORTGAGE, 睇下現有業主做左幾多個,幾時做. 如果佢已贖樓, 你會睇到 “DISCHARGE” 呢個字眼

2. IN FAVOUR OF - 邊間BANK 做

3. 有無法庭 ORDER

4. 有無 BUILDINGS DEPARTMENT 的修葺令

如果百無, 我地會叫乾淨樓。

不過, 你可以要求現有業主提供最新供樓證明, 睇下佢賣樓樓價夠不夠贖樓同還其他債, 如有的話.

都係個句, 任何人講的只可作參考,有問題請咨詢你的律師。

侯爵府

chingb08 發表於 17-1-15 16:28

我頭先就上0左去做查冊,雖然我唔係好識睇,不過見佢好似無轉過業主,而且有一段好長時 ...
我做左呢行甘耐, 做過好多單俾人淋紅油同塞鎖匙孔. 被人淋紅油九成九係欠債多, 只有一單係桃色糾紛。
我不知你個度係咪大屋苑, 其實通常清潔姐姐索得最多料。。。

不過, 除非佢係超荀價賣, 如果你搬入去要提心吊膽的話, 你真係要考慮清楚。

別墅

crshk 發表於 17-1-15 17:15
我做左呢行甘耐, 做過好多單俾人淋紅油同塞鎖匙孔. 被人淋紅油九成九係欠債多, 只有一單係桃色糾紛。
我不 ...

好多謝你教我咁多,俾咁多意見
我地再同其他朋友傾過都覺得唔好搏
睇其他好過

別墅

crshk 發表於 17-1-15 17:15
我不 ...

好多謝你教我咁多,俾咁多意見
我地再同其他朋友傾過都覺得唔好搏
睇其他好過

首頁

尾頁

跳至