心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

因為香港人呢幾年俾人烚得多, 其次社會批鬥文化太勁, 搞到個個都好燥底, 少少野都好敏感。加上政府對香港人冷漠無情, 淨係識叫香港人包容外來搞亂檔既人, 結果香港人包容力越嚟越低。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

而家網絡資訊發達,多左比較,不斷追求唔可以比別人差,心理壓力就會愈來愈大,遇到少少利益衝突就會做出傷害別人既事

公爵府

回覆樓主:

我覺得因為啲人越來越自私, 同埋自我保護能力太強, 唔想比任何人傷害到自己, 所以先咁爆

禁止訪問

大宅

我都覺得香港而家充滿負能量。啱啱去完國內旅行,覺得內地人對生活有種熱誠,就好似以前嘅香港。可能佢哋地方大有自己空間,份糧唔洗用曬嚟交租,所以無咁多怨氣。相比香港佢哋公民意識又比較低,所以咪對好多事有份包容,因為見怪不怪。

大宅

同意

複式洋房

做前線既最慘

有次係7仔,個收銀妹妹唔記得分單姐,
個阿姨就起勢咁鬧佢,PRINT返張單都一分鍾都唔洗既事…
個收銀妹妹都好快手咁RPINT返比佢
個阿姨就一直口UPUP鬧到出門口為止

登個妹妹慘,小小事都比鬧到咁

男爵府

同意

子爵府

回覆樓主:

凈系睇BK都感覺到好多人郁小小就鬧人

公爵府

koko2283 發表於 17-1-22 15:54
我係條街到,成日見到香港人好易嘈交,其實好小事都好大脾氣,我自己同朋友 已經唔止一次, 香港地細人多, ...

你睇吓公海講自動電梯個post就知啦,自己唔趕時間企埋一邊等人行有咩問題?死都話自己啱,點解要我讓佢?你趕時間關我咩事?

大宅

回覆樓主:

因為 香港人已經冇左以前既優勢,
經濟環境差左 ,D人揾少左 亦冇以前咁易揾錢,因此人亦變得更加現實 任何事都要利字當頭 唔會再諗其他 野 or 禮義廉恥
d 人 係香港生活壓力大左 人就變得冇咁包容 ,
淨係 BK 呢個小小既網上世界 10年前同今日比 都好大分別,BK 10年前 好多 真心膠 ,就算罵人都係想罵醒人,或者都是好言相勸
而家 BK 充斥既就係恥笑文化 ,罵人是為了罵人 恥笑人就是為了恥笑人 睇人折墜不為甚麼 純粹發洩 根本 BK 就是社會縮影
當我們不屑某一個人某一件事時,很多時候都是因為我們想要卻得不到,所以才會吃酸葡萄,才表示不屑,不稀罕。你不屑那些性感暴露的同性是因為你很想做到卻沒有人家的本錢;你不屑別人交遊廣闊是因為你沒有面面俱圓的性格……不屑與渴望是銀幣的兩面,明知應該努力卻怕失敗不願付出,或者距離太遠懶得追趕,統統成了不屑。正面承認,然後努力克服改善,才是踏進成功人士門檻的第一步。BY 王貽興

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

剛剛坐港鐵,放工時間多人,个手袋輕輕的唔小心撞'到个阿叔,佢即刻黑面啤住我,我即向後移,又撞到个少女,少女即刻黑面吱一声,如果佢地開口鬧我,我會還拖,大哥啊返放工時間港鐵系人多迫住上車企,你以為專登咩……依家D人……

首頁

尾頁

跳至