在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有一個accounts clerk,係最簡單商業運作超蚊型公司,佢話佢係吾會知每月Profit or Loss(佢吾駛講我知, 吾駛同我交代的, 同我冇關係的 )。剛才佢話要搵audit firm,成立左吾夠一年,柯咩跌?佢實情係去搵accounting firm做上年盤數出嚟!日日只得佢,The one and only one,對住盤數,咁都得?!

公爵府

回覆樓主:

don't expect an accounts clerk can tell you this. he or she is just an accounts clerk.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓主係咩職級去問P/L嘅數呢?答你唔知,好有職業操手啵
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

catfitfit 發表於 17-1-31 11:53
樓主係咩職級去問P/L嘅數呢?答你唔知,好有職業操手啵
你諗多左喇! 可能係我冇描述晒成個畫面出嚟...

那位accounts clerk, 有日同我戥, 某某老闆成日話佢, 好惡服侍, 但我本人覺得某某是世間少有的好老闆, 極吾認同佢講某某「好惡服侍」, 所以我答佢(醒佢啱d)「某某好簡單, 只要知道每月P or L 的數字就得架喇! 」(我當然吾係問佢要d咁敏感數字) 當時佢第一反應係非常理直氣壯 、理所當然 、不用思索地答, 「
吓, 我點會知呀」, 我當堂"O"咀!

別墅

Mrs.Kangaroo 發表於 17-1-30 21:38
don't expect an accounts clerk can tell you this. he or she is just an accounts clerk.

O..really? An accounts clerk of a tiny tinysmall company, ain’t suppose can handle full set of books? At least she shouldknows which items are “income” and which items are “expenses”, total income lesstotal expense is the profit. A laugh! 吾關我事, 我只係睇戲同見識見識啫!

珍珠宮

lingannabell 發表於 17-1-30 16:22
佢個post係accounts clerk, 但係問佢每個月份Profit ot Loss的數字, 佢話佢吾會知, 剛才佢話要搵audit firm ...

有限公司要柯喎
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

別墅

mvshop8888 發表於 17-1-31 16:28
有限公司要柯喎
佢應該到11月份才會收到報稅單, 到時先駛行動

大宅

其實係我唔明樓主講緊乜定~?

Account clerk 好正常唔知p&l既數字
(計grading 來說)

搵Audit firm Aduit ...其實有咩問題呢~?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lingannabell 發表於 17-1-30 16:22
佢個post係accounts clerk, 但係問佢每個月份Profit ot Loss的數字, 佢話佢吾會知, 剛才佢話要搵audit firm ...

如果佢post係acc clerk,佢可能只負責acc某部份,個唔係做full set,唔知PL個數都唔奇。

而audit , 大細公司都可以搵auditor做數架喎...有限公司就要搵。
Childhood is journey, not a race.

別墅

是是但但 發表於 17-2-1 20:48
如果佢post係acc clerk,佢可能只負責acc某部份,個唔係做full set,唔知PL個數都唔奇。

而audit , 大細公 ...
大細公司都可以搵auditor做數架喎...哦,明白, 我以為做數核數」要分開吾同人添

大宅

lingannabell 發表於 17-2-1 21:47
大細公司都可以搵auditor做數架喎...哦,明白, 我以為「做數」同「核數」要分開吾同人添
...

Account clerk, 唔一定知道全公司的PL, 但據你說, 這是蚊人公司, 全公司得一個ACCOUNT POST,相信個老闆都唔點識會計事宜, 會EXPECT個ACCOUNT CLERK識做成盤數, 才問這CLERK的PL賺蝕...但都是一句" 咩薪金請來咩人.."若俾幾千蚊一個月,又想人地做曬全盤數,又乜都要負責, 真唔好期望咁多了...幾千蚊,或許,只能請到剛畢業,只做某D PART入數的ACCOUNT CLERK就OK..

也許,間公司,個ACCOUNT CLERK只負責平日開支票, 去銀行入數, KEEP DOCUMENT等等..到YEAR END,公司把全文件給AUDIT FIRM做 盤數,順便做埋AUDIT,那樣,這位ACCOUNT CLERK是根本不可能知道公司的PL的...

1314625    發表於 17-2-8 15:58

大宅

佢實情係去搵accounting firm做上年盤數出嚟!
日日只得佢,The one and only one
對住盤數,咁都得?!

==>
其實有乜問題呢
佢係clerk 仔 唔係會計師喎....
唔係果post 有"Account" 就一定要識做/做晒盤數喎

子爵府

佢個post 係會計文員,一定係唔識全盤數啦,p&l 已經係要請個accountant 做啦⋯⋯至少都要找個Account officer 啦!薪金、學歷等都好唔同啊!

別墅

菩提子 發表於 17-2-8 15:07
Account clerk, 唔一定知道全公司的PL, 但據你說, 這是蚊人公司, 全公司得一個ACCOUNT POST,相信個老闆都 ...
你分析得好啱, 謝謝!~

首頁

尾頁

跳至