自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

margeaux 發表於 17-1-31 11:35
回覆 tester5 的帖子

我都覺得女個死黨好有問題,可能佢係出自好意...但估唔到會出賣我個女 ...

呢啲叫做出賣咩?調轉諗,如果萬一個女有咩事你都未知,你會唔會怪個老友唔早啲話你知?!

公爵府

我都覺得女個死黨好有問題,可能佢係出自好意...但估唔到會出賣我個女 ...

無事時就二五,有事時就講點解自己咁遲先知!宜家邊度仲有咁多多事既人。你朋友可能知道你地自小有家教,宜家個女有小小 失分寸,所以做一次小人,比你知道及時管教。

講真呢啲小人真係好朋友先會做,其他唔熟既話知佢點玩,唔會多管閒事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

提醒個女保護自己咪得,去到外國,都已經無得管,加上已經18

公爵府

畀面勳章

~phyllis~ 發表於 17-1-31 12:56
你咁諗就錯啦, 呢d先係真正好朋友,真心為你個女好!
死黨冒住無friend 做既風險都轉達你知,證明佢真係擔 ...

認同。

子爵府

margeaux 發表於 17-1-31 11:22
我個女18歲,今年去了英國讀大學。佢weekend都會去clubbing,我都唔反對,因為我覺得後生去玩下無問題,我 ...

女大女世界 管得幾多

男爵府

我唔覺得朋友個女係25,佢可能只係send左一部份,鏡頭後可能係更嚴重。我覺得朋友個女係想你地知道佢依家咁樣,自己又勸佢唔掂。真正既朋友唔係酒肉朋友,係你有問題時第一個告知,正所謂我話你好過比其他朋友背後唱你,唔係睇住你錯就叫做為你好。
我覺得做媽媽既你唔洗開宗明義,呀邊個比左條片我睇嫁啦,你自己小心D,乜乜乜。你知道得佢去開clubbing我諗你都會叫佢小心,借機問下佢呢排做過乜呀?有無去咩地方呀?自己小心D啦咼,咁佢就明嫁啦。

男爵府

margeaux 發表於 17-1-31 12:21
回覆 vet 的帖子

屋企唔係好嚴,有比自由度。佢係讀好大學,全英國頭10。

樓主,我有個小學好朋友係讀書材料,中一已經去英國升學,中學讀女校,好嚴嘅女校。GCE straight A 入咗劍橋,仲好似有獎學金添。佢大學時期一放假就玩得好癲,日日蒲日日飲,同男仔攬攬鍚鍚亦好平常。結果佢大學成績好理想,繼續喺歐洲升學,後來讀埋碩士,最後讀到博士。而家已經喺英國嫁咗個醫生,生埋BB。講返轉頭,佢當年去蒲其實都係釋放下平時讀書嘅壓力,唔通放假仲讀書咩,喺外國飲酒夜蒲其實同我地行街睇戲一樣咁平常。希望呢個分享可以令你唔好太擔心

sfll  (*¯︶¯*)  發表於 17-2-1 00:39

翡翠宮

回覆樓主:

講真,佢係香港都難管,何況去左外國

同埋呢d道理係人都識,唔肯聽都冇計

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾仔女放洋留學前, 真係冇想過佢地會"係唔同日子同唔同人又攬又咀" 呢個機會嗎? 唯一係叫佢做安全措施, 叫佢要錫身自愛.

我覺得仔女"去搞男女關係"係唔好, 但至少呢d 係你情我願. 我更怕係佢地走去/受到性侵..... 我住外國, d中學生開閉門 party 玩玩下就開始亂性, 摸人被摸乜都有. 出街仲要驚埋d 假難民...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

可能死黨已經勸過你個女唔好咁濫交,你個女勸唔聽,唯有借大人個口。人哋可能係想救你個女,你仲咁諗人

大宅

點解你會覺你個女個fd有問題?
人地好心姐
你應該多謝佢個fd
人地唔send你梗本咩都唔知⋯
有時候你同佢關係幾親密 佢同人咀都唔會話你知啦

大宅

方麗娟 發表於 17-1-31 20:48
可能死黨已經勸過你個女唔好咁濫交,你個女勸唔聽,唯有借大人個口。人哋可能係想救你個女,你仲咁諗人:ig ...

X2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 17-1-31 19:05
呢啲叫做出賣咩?調轉諗,如果萬一個女有咩事你都未知,你會唔會怪個老友唔早啲話你知?!
...

同意.

響仔女角度咁睇, 咁真係似出賣. 但響父母角度睇, 我絕對想仔女有呢d 朋友.

翡翠宮

rachel_tim 發表於 17-1-31 17:20
同佢講人地個女外國比人攪到有性病/落仔

叫阿女小心要用套(笑住當講笑)

使咩落clubbing 識

我以前大學已經有同學散貨,而且個個區不論窮富都總有neighbour 係『做生意』。laughing gas, ecstacy, acid, weed, coke, mushroom 等等,你講得出都有

翡翠宮

回覆樓主:

老實講,出去外國讀書,總會識返一兩個人係公廁 (不論男女都係)。咁佢咁大個人你真係管唔到佢,你就算的佢返香港,我都識人係香港繼續玩。就算本地人,英國好多high school 細路12, 13 歲已經搞埋,18 仲係處大家都話夾錢請個 hooker 比你啦 。我係澳洲都聽到d 名校妹妹仔(睇佢冷衫字就知佢得 yr 10 左右) 話我鍾意同邊個訓係我嘅事。

唯有叫佢做足安全措施。唔知去英國使唔使買學生保險,有的話叫佢定期驗血,睇下有無中 std hep b hpv

複式洋房

babyf 發表於 17-1-31 16:19
我反而覺得好朋友有義氣,大家同年齡一起長大,連好朋友都認為你女行為有過火危險,冒住做二五仔都影比你, ...

搭單問,自小怎樣教男女關係這一環節?

複式洋房

mist320 發表於 17-1-31 15:46
總之而家做人就要閒事莫理,見到都要扮睇唔到

咁個世界就變得越來越冷漠 ,唉…

男爵府

我又唔覺得朋友個女係25

如果將來出左事,又會話一早知我女咁,做好朋友既又唔出聲

侯爵府

醒目開學勳章

咁都叫25, 真係好人難做!! 倒番轉, 你見到你好朋友既仔女有事發生, 你會唔會唔出聲同你好朋友講先? 講- 唔通話你踩人個仔女咩. 唔講 - 人地仔女有咩事, 你一世內疚. 定係事不關己, 己不勞心? 咁仲係叫做好朋友? 同路人甲有咩分別呀?

男爵府

happypiano 發表於 17-1-31 22:37
咁都叫25, 真係好人難做!! 倒番轉, 你見到你好朋友既仔女有事發生, 你會唔會唔出聲同你好朋友講先? 講- 唔 ...

講得啱

所以依家d人越來越冷漠,各家自掃門前雪

wcpcelia    發表於 17-2-1 09:21

首頁

尾頁

跳至