自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

女皇駕到 發表於 17-2-3 12:10
我依家已經灌輸俾個仔,讀完書要即刻做野,之後要俾家用。但用錢方面佢仲係未識點量入為出。
...
我灌輸我仔, 佢第時要搵份好工, 依家就要讀好書, 我老了無人請, 無收入, 到時如果佢搵唔到錢/亂洗錢, 就要同我一齊去住劏房

珍珠宮

回覆樓主:

咁可能佢地想襯後生時去玩去食盡佢,唔想等第日老果時係有個錢但係已經冇體力玩,各有各好啦

象牙宮

回覆樓主:

無計,而家去旅行平,而且後生既無咩負擔!父母可能只係生一兩個,預左走後大把剩低,咁咪唔儲錢放蹤自己囉!加上社會已經保障左佢地會有一定收入,唔會驚,呢D野等佢地大個左,甚至乎老左就知!
我贊成後生係要見識多D,有能力就去旅行,但就唔係一個錢都唔儲,工又唔返足咁去窮遊囉!

子爵府

而家啲年輕人好多都大學畢業,出黎做幾年野已經三萬起跳。 搵錢對佢地黎講唔難,做下補習,打份正職,教下樂器,無上一代咁難搵錢。
去旅行又平,來回日本機票五百幾咁,係話年輕一代亂洗錢時,又有無諗過可能佢地去旅行係無行李寄倉又搭凌晨機...話出iphone,我都係用iphone, 但公司有幾百蚊電話費資助,實報實銷,咁其實部機又唔多需要自己比錢既.....

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 17-2-3 12:55
家教問題, 由細到大, 享樂主義

理財要從小教

從少教導要努力讀書,就算冇書緣都要有一門手藝,出社會就要努力工作。量入為出,未婚冇負擔,更加要盡量儲蓄,搵$10儲$7。

珍珠宮

回覆樓主:

其實好多中老年人都一樣,代代都有嚟d人ga la

珍珠宮

Taitaimui 發表於 17-2-3 13:20
而家啲年輕人好多都大學畢業,出黎做幾年野已經三萬起跳。 搵錢對佢地黎講唔難,做下補習,打份正職,教下 ...

你係講成績不錯既少部分大學生,或有專業資格果批。

大把大學生一般般的,中五程度既政府工都走去爭崩頭,唔信去高登走轉。

反而上一代,50-70搵錢非常容易,80-90年代百業興旺,工搵人的。

男爵府

吾係年青人,係廢青

水晶宮

1997112 發表於 17-2-3 11:50
好多年青人大學畢業兩三年,錢都未揾到多少,就話要去名店shopping,一年去幾次長線旅行,換手機指定要換 I ...

全民退保同公屋幫到佢、從來都係小蜜蜂幫手埋單

水晶宮

Taitaimui 發表於 17-2-3 13:20
而家啲年輕人好多都大學畢業,出黎做幾年野已經三萬起跳。 搵錢對佢地黎講唔難,做下補習,打份正職,教下 ...

幾年野三萬起跳?
普遍大學生起薪點仲係十年變喎⋯⋯

伯爵府

ipipipip 發表於 17-2-3 12:05
退保係要自己供俾自己架
唔係食亞公

唔係啦。 係自己供入一個大pool, 再共產咁由政府分。 mpf反而比較個人化, 供得多拎得多。

伯爵府

ipipipip 發表於 17-2-3 12:05
退保係要自己供俾自己架
唔係食亞公

唔係啦。 係自己供入一個大pool, 再共產咁由政府分。 mpf反而比較個人化, 供得多拎得多。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:而家年青人太享樂主義,遲早中年捱窮

畢業頭兩三年享樂都好正常,話晒叫終於搵到錢自己洗,只要負返自己責任唔好要屋企養返佢,玩兩年我接受

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

今時今日有幾多使幾多,所以好多人都爭取全民退休保障,最好再全民公屋保障,有屋住有生活費,等政府破產至算。

我公司有個女同事4字頭都系,低級文員無結婚同阿媽阿哥一家住公屋,每年去長長短短旅行,應該都系月月清。

男爵府

又標籤而家年青人,個個年齡層都有咁既人架啦
做年青人壓力真係大
你話用你D錢享樂就話姐
自己搵自己洗都要俾人指指點點

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 17-2-3 11:54
咁佢地係咪要你供養先? 唔係既話真係唔關你事架喎, 我唔係話你唔應該開post, 只係想話你唔需要替佢地擔心啫 ...

同意。理財一係自細家庭敎,大學又唔係必修家政,要痛苦學習,首先家長要放手,屋企包食包住有人24小時服侍,仲買定樓,佢地有咩動機要計劃自己生活?

侯爵府

醒目開學勳章

1997112 發表於 17-2-3 11:50
好多年青人大學畢業兩三年,錢都未揾到多少,就話要去名店shopping,一年去幾次長線旅行,換手機指定要換 I ...

同意。

大宅

指定換Iphone有咩問題? 我每部Iphone都用到3年以上, 點計都平過年年換新機掛?
而且而家單身都唔享受下, 唔通等30歲要供樓/ 湊仔定退休先黎享呢?

侯爵府

醒目開學勳章

Catcatlove 發表於 17-2-3 11:54
呢啲通常屋企補貼,如果真係叫佢地攞自己份糧去買實唔肯

啃老

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

無分後唔後生啦, 識人一家 (由老至幼) 都係咁.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁
12345...10

尾頁

跳至