跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

複式洋房

Rice_bunny 發表於 17-2-7 02:17
係好平,但我驚普偏港人難以適應Manitoba呢D地方。但捱過幾年係可以搬去第二度嘅!十零萬買個希望囉。唔試 ...

謝謝你的回覆!

所以有意移民的人最好到加拿大走一轉, 最好是冬天.
怕雪的應該考慮澳洲.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

canadahk 發表於 17-2-7 02:38
謝謝你的回覆!

所以有意移民的人最好到加拿大走一轉, 最好是冬天.

的確親身體驗就係最好,有D人未住過落雪地方,開頭見到雪好興奮,耐咗發現係另一回事,要鏟雪,要咁嘅環境下楂車,久而久之開始覺得厭惡,最終頂唔順回流返港。

珍珠宮

canadahk 發表於 17-2-7 01:57
Wendy, 講得對 . Winnipeg 有好多菲律賓人 .( 其實全個加拿大都有好多, 他們有一個 移民program叫caregive ...
其實我想請教,菲律賓姐姐過去打工兼申請埋成個家族過去,到底港人又可唔可以去做家傭,幫我照顧BB/ 老人家?

複式洋房

_candy_ 發表於 17-2-7 02:53
其實我想請教,菲律賓姐姐過去打工兼申請埋成個家族過去,到底港人又可唔可以去做家傭,幫我照顧BB/ 老人家 ...

They changed the program on November 30, 2014. It is more difficult now.
You can read more info from official site:
Work Permit - http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/index.asp
Immigration - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/caregivers/

移民政策常改,溫哥華的BC省本來也有類似曼省的移民計劃,以前BC省一到步就是Permanent Resident,但由於太多人走數,而家只會先批Work Permit,真係做咗合資格投資,才可申請Permanent Resident.

直至這一刻,Manitoba , 仍是一到步就Permanent Resident.
無人會知幾時改,所以要申請就快.

參考資料 For your reference only
BC省 投資移民計劃 ( 不是此帖前述的Manitoba曼省 投資移民計劃)
Info for BC PNP Entrepreneur Immigration - https://www.welcomebc.ca/Immigrate-to-B-C/BC-PNP-Entrepreneur-Immigration/Process

珍珠宮

canadahk 發表於 17-2-7 03:44
They changed the program on November 30, 2014. It is more difficult now.
You can read more info fro ...
唔夠資金

公爵府

醒目開學勳章

複式洋房

gion 發表於 17-2-7 02:47
的確親身體驗就係最好,有D人未住過落雪地方,開頭見到雪好興奮,耐咗發現係另一回事,要鏟雪,要咁嘅環境 ...

講得好啱!而家慣咗d,覺得落雪無乜野,做好準備先剷雪,雪鞋保暖衣物耳罩一定要有, 齊工具都ok快,最緊要剷條行人路,車道係求其剷下,灑鹽就算。有時落下雪,覺得成個世界洗滌一次,都唔錯。 我而家怕熱多個怕雪。

怕做家務既JM住apartment好過,我都有d friend買apartment唔買house
好似之前TVB星星探親團,佢哋好Happy咁玩雪,在這裡長大的小朋友唔覺得雪係d咩問題,但我仍有點怕。
怕唔怕雪因人而異,一定要自己感受,問幾多個人意見都無用。

男爵府

yk2 發表於 17-2-7 01:37
首先很多謝樓主比資料大家,另一方面真係好可惜及感概,現在嘅香港真係自求多福,同以前細個種勤、勁、闖種 ...

很認同你的觀點。對於土生土長的香港人來說,目睹香港的改變,真是有錐心之痛,奈何這是事實,我們唯有靠自己去面對現實。過去的香港不會復返,只有成為我們生活的回憶了。

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:<自己申請> 加元15萬 最平投資移民加拿大

多謝分享

水晶宮

canadahk 發表於 17-2-7 05:00
講得好啱!第一年我住house剷雪撻親,超痛,痛咗兩星期,試過叫人來剷雪,$25一次或買冬季剷雪套餐 ...

先謝謝你!
另請問新移民打工仔搵工情況如何?

子爵府

謝謝分享!

複式洋房

子爵府

回覆樓主:

研究下先

男爵府

非常感謝樓主無私的分享!我上網見到以下資料:

曼尼托巴省是其中一個最早參與省政府提名計劃的省份。在過去2年不斷改革甄選條件後,最後以計分制為初步甄選基礎,甚受申請人歡迎。

位處加拿大中部,屬大平原地區一部分
首府是温尼伯市,全省人口約一百四十萬人
經濟很大程度依賴於農業和天然資源。大約全國12%的農地是位處曼尼托巴
天氣氣候的季節性和地域性差別相當大,冬天十月末一直要持續到第二年三月中旬,期間天寒地凍。
申請人必須符合以下條件︰

總資產不少於35萬加元及能證明其資產來源
最少三年經商或高級行政人員經驗
在計分制最少取得60分或以上
到曼省考察
提供一份符合申請要求的商業計劃書
面試成功後支付10萬加元保證金
申請人及家人必須在曼省定居
申請人到達曼省後須投資15萬加元在曼省創立生意
申請流程

文件審核
到曼省考察
提出EOI申請
EOI申請被選中及收到Letter of Advice to Apply
向曼省政府提交正式申請
到曼省面試
支付10萬加元保證金
取得省提名證書
提交聯邦申請到加拿大移民局
申請審核
取得簽證結果

當中有提及要面試及提供一份符合申請要求的商業計劃書,這兩項要求難嗎?

公爵府

canadahk 發表於 17-2-6 15:50
我見到這麽多JM問關於移民,而我已移民加拿大多年,我希望我的帖可以幫更多香港人移民到加拿大。我會盡能力 ...

Interesting

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

我想問住屋,housing大約幾錢?
小朋友返學方便?

禁止訪問

大宅

可以參考

水晶宮

Thx for sharing!

首頁
23456...14

尾頁

跳至