跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔21個月,一歲時已戒左奶嘴,要飲奶瞓...但發現越大越大奶隱……一個晚上醒几次,10點瞓..12點,4點,6點,8點都醒一次要食奶,食要仲要抱抱瞓..好慘
有冇方法可令小朋友瞓長時間啲呢?

複式洋房

有冇試過就咁抱返佢訓但唔比奶? 小朋友日間有冇訓覺? 同埋日間食固體多唔多.. 會唔會係呢排出牙仔所以咁??? 有時小朋友未識講太多野...可能奶奶 or milk milk 只係一個吸引你注意既信號....個人建議先戒奶再戒抱..抱可能冇安全感或附近環境問題...試下放個枕頭仔係心口先蓋被..等仍多D安全感....附近會否嘈音較?..如果唔係身體唔舒服..星期6,日或放長假要訓練下佢..唔好每次即比奶或抱..比佢哭下..3~5分鐘...然後每次試下加長..

要搞清楚佢係..唔夠飽...唔舒服..定係純粹扭計

大宅

Fukafong 發表於 17-2-8 15:58
我仔21個月,一歲時已戒左奶嘴,要飲奶瞓...但發現越大越大奶隱……一個晚上醒几次,10點瞓..12點,4點,6 ...

唔好訓咁耐晏教

就黎2歲 訓1次晏教就好了

去公園 放電

別墅

Fukafong 發表於 17-2-8 15:58
我仔21個月,一歲時已戒左奶嘴,要飲奶瞓...但發現越大越大奶隱……一個晚上醒几次,10點瞓..12點,4點,6 ...

我女之前都係要飲幾次夜奶先訓到覺,
都真係好幸苦,前前後後花了兩星期戒,
我幫囡囡戒奶的方法就是:
找自己放假的時間,在她哭要飲奶時,
狠心點,不給她飲奶,
連續幾天她就知哭也沒用,就不會哭。
接著她因為習慣不飲夜奶,
就不會餓醒。

先戒4點的奶。
12點的奶慢慢向前移早餵,
6點的奶向後移遲餵。

戒奶期間一定會哭崩天,
一定要堅持,否則前功盡費。
所以最好在自己放假時才幫他戒,
他晚上哭,你早上還可以補眠。

複式洋房

aioyhk 發表於 17-2-8 17:23
有冇試過就咁抱返佢訓但唔比奶? 小朋友日間有冇訓覺? 同埋日間食固體多唔多.. 會唔會係呢排出牙仔所以咁?? ...

我同爸爸收起bb床,有半張大床已俾晒佢,我就陪瞓,爸爸瞓地下...

唔夠飽咩?試左瞓前俾多啲奶,都係一樣,有時太多,會咳...
早上一日三餐正餐加一餐茶點...有時食太多,晚上瞓瞓下又嘔,腸胃麻麻地
不過用枕頭試下先,呢個方法未試,唔該晒

首頁

尾頁

跳至