0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb由一出世就用細既pigeon窄口奶樽,一直有按佢食奶速度吉大個咀,依家就快兩個月,開始飲到五安奶,之前試過人地送nuk闊口奶樽,我換左pigeon闊口奶咀落去,飲得幾好,咁我就買左幾個pigeon大既闊口奶樽比佢。

點知買左返黎飲左幾次都係飲左幾啖就唔鐘意,係咁扭計同喊,換番細pigeon窄口就無事

咁係咪闊口奶咀佢飲唔慣?
Pigeon大闊口奶樽原裝跟M size咀,我已經自己換左做S size咀再吉大少少

複式洋房

個個bb都唔同,有啲嘴挑,一定要細咀!奶咀兩個月要換一次!奶樽就三個月一次!正常飲奶要2-3個字飲晒!超過3個字就要換大一號奶咀或者吉窿!我睇你bb係唔中意闊咀所以發脾氣!

男爵府

陪月勳章

KenKen117 發表於 17-3-1 13:47
Bb由一出世就用細既pigeon窄口奶樽,一直有按佢食奶速度吉大個咀,依家就快兩個月,開始飲到五安奶,之前試 ...
Pigeon隻闊嘴我覺得好難拮得大個孔, 用埋pigeon個拮孔針都唔得, 最後我用牙籤拮住S/M/L碼黎steam (M/L係Y-cut嘴), 但好多時都會啜啜下啜唔到, 然後就發脾氣係咁喊....

又係初時用冇乜問題但用左冇幾耐就出問題, 你小朋友扭計同喊會唔會因為啜唔到?

大宅

hoiching0516 發表於 17-3-1 16:15
Pigeon隻闊嘴我覺得好難拮得大個孔, 用埋pigeon個拮孔針都唔得, 最後我用牙籤拮住S/M/L碼黎steam (M/L係Y-c ...

我都有諗過佢係咪啜唔到

已經無扭實,鬆開少少,但係飲兩啖又扭計喊

你都用開pigeon,我想問下,有時見佢飲飲下忟陣,拎出黎倒轉睇真係倒唔到奶出黎(但開完奶試溫度個陣係滴到)咁究竟係個咀塞左定係比佢啜都出到奶?

有時佢忟陣,飲兩啖又要鬆番開個咀,餵到我都忟忟地

男爵府

陪月勳章

KenKen117 發表於 17-3-1 19:25
我都有諗過佢係咪啜唔到

已經無扭實,鬆開少少,但係飲兩啖又扭計喊

同你個情況一模一樣

我打去pigeon問過,佢話bb啜得太大力,個奶樽同嘴未回復返個氣壓,要扭返鬆個蓋等佢回復返先得,但我試左n次都係唔係次次得,嬲得滯拮大晒啲孔就好少少囉

大宅

hoiching0516 發表於 17-3-1 20:23
同你個情況一模一樣

我打去pigeon問過,佢話bb啜得太大力,個奶樽同嘴未回復返個氣壓,要扭返鬆個蓋等佢 ...

會唔會好易瀆親?

成日要扭開真係好煩,但用開又怕佢唔適應其他牌子

男爵府

陪月勳章

KenKen117 發表於 17-3-1 22:48
會唔會好易瀆親?

成日要扭開真係好煩,但用開又怕佢唔適應其他牌子

我女多數瞓住食時有機會會濁到,應該唔太關個奶嘴孔大細既事

拮大左起碼會啜得順少少囉,已經試左好多隻樽,窄身pigeon都試過,但勁嘔奶,佢始終比較喜歡pigeon闊嘴,依家試緊闊身nuk因為依家轉左隻比較杰既奶粉,用pigeon初時都飲到但又係飲到第三日開始唔多啜到,nuk闊樽隻嘴大啲希望會岩佢心水

公爵府

回覆樓主:

佢哋飲開嗰隻咀 就唔鍾意轉你買返 平時用開嗰隻 拮大少少個窿畀佢

首頁

尾頁

跳至