家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位媽咪幫忙.如何消滅"小強"同"衣魚", 屋企有小朋友, 如何消滅牠們, 又可以安全d.....
每晚見到d小強, 好煩呀. 已經貼了威x 曱藥, 都仲見到, 點算.......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你屋企既衣魚係邊度出沒呀?

我屋企之前係廚櫃有衣魚, 因為我洗完 D 煲唔抹乾水就放入櫃, 搞到個個煲都有衣魚 , 後尾放左洋蔥皮, SOAP 同埋抹乾晒煲 D 水至放入櫃就冇啦...

你試下用洋蔥皮同埋 SOAP 呀, 好似幾有用...

小強我就唔知點消滅啦, 因為我屋企冇架..

男爵府

原文章由 Happyfamily 於 08-12-23 14:08 發表
請各位媽咪幫忙.如何消滅"小強"同"衣魚", 屋企有小朋友, 如何消滅牠們, 又可以安全d.....
每晚見到d小強, 好煩呀. 已經貼了威x 曱藥, 都仲見到, 點算....... ...

小強通常在去水渠入屋,不如你試下每日倒d漂白水或封咗個
去水渠, 睇下又無改善  ....

衣魚我屋企都時不時見到,我都無佢符 

大宅

我都係.........一屋都係小強........
屋企已經有姐姐清潔,但唔知點解,每晚去廁所或廚房一開燈就見到d小強四圍行,每次我都好似發左癲咁殺殺殺.........雖然我好怕小強,但為左保護一家大細,冇辦法........
但d小強越來越大隻...........點算好?

男爵府

原文章由 angeljj 於 08-12-24 02:06 發表

小強通常在去水渠入屋,不如你試下每日倒d漂白水或封咗個
去水渠, 睇下又無改善  ....

衣魚我屋企都時不時見到,我都無佢符  ...

我屋企廚房同 TOILET 個去水位都俾我用透明膠紙封住左, 因為唔封個渠有陣味傳出好難聞, 唔知係咪因為咁所以我屋企冇小強, 可以試下封左個去水渠呀

禁止訪問

洋房

原文章由 簡瞳 於 08-12-27 22:59 發表
什麼是衣魚??

我都想知咩叫衣魚…
同埋點讓小強永別…

禁止訪問

我搵到咩系衣魚拉...

洋房

好恐怖...

我都極想知道點同小強永別....

殺不盡,殺不完的小強啊!!

禁止訪問

子爵府

唉, 我都好煩, 我屋企無小强, 但勁多衣魚囉, 我以前做女未嫁時, 都無係屋企見過既, 但我老公話家家都有架喎, 如果無衣魚就會有炎蛇, 好煩呀, 雖然老公話衣魚見人就走, 但有幾次佢爬埋上我張床呀, 我重同亞仔一齊瞓架嘛

大宅

回覆 #11 chinghomama 的文章

我雖然有2個仔, 但仍然會見到小強就拋下個仔走掉的媽媽. 我以前試過有晚睡不著開床頭燈, 竟然睇到有一隻很小的小強正離開我個仔隻腳, 拚命地跑去床尾, 我太驚, 只有眼巴巴望著佢走, 最後, 一路開燈至天光...之後, 大破慳囊, 請了滅虫公司來, 買了一年做4-5次的計劃...以呎吋計, 都要$800. 但唔再見到小強, 我有赚...

大宅

多謝大家的意見.

angeljj >>
我已經一星期倒d漂白水係渠口, 琴晚倒完, 熄左燈唔足半個鐘, 已經見到有小強, 唉!. 真討厭.

mrsjimmy>>衣魚, 我想家中每個角落都有.....請問點用洋蔥皮, 係米啡色個支皮呀, 用幾多, 同埋 SOAP , 要唔要除開張紙.

kingkingmui>>, 可否話我知你的滅虫公司的資料. 他們點做家?, 有小朋友做唔做得, d昆蟲真係好

thanks

男爵府

原文章由 簡瞳 於 08-12-29 15:31 發表
有小強粉嫁...應該可以kill得哂!!

請問邊到有得買? 因我99話而家好少地方有得買 

男爵府

原文章由 chinghomama 於 08-12-29 15:58 發表
唉, 我都好煩, 我屋企無小强, 但勁多衣魚囉, 我以前做女未嫁時, 都無係屋企見過既, 但我老公話家家都有架喎, 如果無衣魚就會有炎蛇, 好煩呀, 雖然老公話衣魚見人就走, 但有幾次佢爬埋上我張床呀, 我重同亞仔一齊瞓架 ...

我未又係以前間屋都無,雜物同書都多,但一條衣魚都無,而家
嫁咗黎呢度...防蟲咩都做齊,反而勁多,有次我見到有條係
廚房抱住粒米tim...當時谷鬼氣..我要殺!殺!殺!  

男爵府

原文章由 chinghomama 於 08-12-29 15:58 發表
唉, 我都好煩, 我屋企無小强, 但勁多衣魚囉, 我以前做女未嫁時, 都無係屋企見過既, 但我老公話家家都有架喎, 如果無衣魚就會有炎蛇, 好煩呀, 雖然老公話衣魚見人就走, 但有幾次佢爬埋上我張床呀, 我重同亞仔一齊瞓架 ...

不過話時話以前間屋真係無衣魚,但有炎蛇,有次溫緊書時,有條
炎蛇從天花板跌落我枱前面,半夜三更嚇到我驚叫 

男爵府

原文章由 Happyfamily 於 08-12-29 22:38 發表
多謝大家的意見.

angeljj >>
我已經一星期倒d漂白水係渠口, 琴晚倒完, 熄左燈唔足半個鐘, 已經見到有小強, 唉!. 真討厭.

mrsjimmy>>衣魚, 我想家中每個角落都有.....請問點用洋蔥皮, 係米啡色個支皮呀, 用幾多, ...

你果d小強己經一早入咗屋里埋咗 ....
  不如你封埋個渠口...

soap我真係有放係衣櫃裏,所以暫時未見到有衣魚
(touchwood) 

男爵府

原文章由 Happyfamily 於 08-12-29 22:38 發表
多謝大家的意見.

angeljj >>

mrsjimmy>>衣魚, 我想家中每個角落都有.....請問點用洋蔥皮, 係米啡色個支皮呀, 用幾多, ...

我係用洋蔥最外邊啡色既皮, 我都唔知用幾多架, 不過我係用一個洋蔥既皮, 同個袋袋好冇封口就放入廚櫃..

而 soap 我用好細舊係 hotel 擰果 d , 冇拆開張紙, 我仲用扭蛋殼裝住佢, 因為怕 d soap 整到其他野, 都 ok..

衣櫃既話你可以放多 d 臭丸, 可以滅衣魚架...同埋我睇資料話如果同一個地方既野太耐冇郁 (好似 d 衫放左一年都冇郁), 就好易有衣魚, 如果得閒要將 d 衫係櫃擰出黎, 同埋 d 衫要洗乾淨至放入衣櫃度呀...如果書果 d 就得閒擰去晒下佢, 咁可以減少衣魚既出現, 試下呀!!!

男爵府

網上搵架 :
衣魚(Lepisma saccharina,俗稱蠹、蠹魚、白魚、壁魚、書蟲)

1. 把放了很久的書籍拿出來,放在陽光底下曬曬,這樣可以防止書籍因潮濕而霉爛(當然十分潮濕時拿出來的次數要較頻密),出現書虫。

2. 書虫也會蛀衣物,所以穿過的衣物在收藏前,一定要先洗淨,若能以紙包裝好,再放入小袋,那是最完善的處理方式,要避開害蟲交配、產卵季節。收藏衣物時手感柔軟的,貴重的絲、毛衣服與手感粗硬的衣服要分箱存放,衣箱內放入防蛀藥品(如樟腦丸)。

子爵府

朋友用1茶匙梳打粉和1茶匙糖混和放在一碟內,將碟放在小强出沒地方,小强及家人便少了很多,這是對小强有毒的但人就沒事。

首頁

尾頁

跳至