興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友本來約咗出嚟茶聚聊八卦, 但臨時又話唔出, 問佢咩原因, 佢話因為老公工作上出咗少許麻煩, 所以冇心情喎.

據我所知, 朋友自從生咗兩個小孩後, 全心全意在家湊仔, 經濟重任就落喺佢老公一人身上, 所以應該幾吃力.

而佢老公嘅職位, 雖然唔算係位高權重, 但都係屬於中層. 而我覺得, 所謂中層, 大部份都係吃力不討好嘅角色, 每當有事發生, 上級向你問責, 下級向你詐型, 又要向上奉承, 又要安撫下屬, 夾喺中間, 可謂兩面不是人.

所以聽講佢老公日日返工就當赴刑場, 放工就唉聲嘆氣, 情緒非常低落.

就係知道老公為咗扛起頭家而忍氣吞聲, 所以作為妻子就好想加以開解, 希望老公能將工作上嘅不快向佢傾訴, 一來可讓老公藉以發洩情緒, 二來又可了解佢所面對嘅難題, 雖唔可以幫到啲乜, 至少可扮演聆聽者嘅角色.

朋友嘅一番苦心, 本來都幾貼心嘅..... 假如對方受落的話.

可惜, 佢老公好少同佢提公司嘅事, 每次問起, 口中就話冇嘢, 但表情卻寫住煩惱兩個字.

最苦惱嘅係, 老公寧願搵朋友吐苦水, 都唔肯同佢透露半句, 令佢覺得自己喺老公心目中連朋友都不如.

儘管我已經安慰, 話佢老公只係唔想佢擔心, 所以至三緘其口, 但朋友依然覺得唔能夠為老公分憂而不斷質疑自己嘅存在價值.

如果連佢都情緒低落, 咁豈不是一家四口愁上愁? 我叫佢唔好急於想追問老公嘅情況, 否則驚對方會因逃避而唔想歸家, 應該畀老公有個思想空間去紓緩一下情緒.

朋友話假如有空間, 又驚老公會亂諗嘢, 於是我就建議佢向老公推介一首我嘅愛歌, 不但歌曲輕快悅耳, 可暫時拋開不快事, 歌詞亦有意義, 正正就係佢想向老公表明嘅心意.

憑歌寄意, 就係黃寶欣嘅"I'm your friend, I'm your lover".
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

一向都以為飲豆漿好有益, 所以會買黃豆嚟自製豆漿一家人飲用, 呢個習慣已經維持咗好多年.

最近, 吾兒同我講, 話唔知喺邊度見到有個研究報告, 指男士飲豆漿會殺精, 雖然唔知準確性有幾高, 不過對於平日唔太鍾意飲豆漿嘅佢嚟講, 當然就趁機借題發揮, 揚言以後盡量少飲為妙.

雖然當家對豆漿並唔抗拒, 但係當聽咗吾兒轉述嘅報告之後, 都話驚有殺精危機, 於是又跟風表態唔飲咁多.

見佢咁驚青, 我不得不發揮一貫窒佢嘅本色 : 你就算把啦, 你啲精已經係老弱殘兵, 殺唔殺都冇分別, 況且已經冇用武之地, 唔駛驚啦!
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

水晶宮

cforchat 發表於 17-3-5 15:16
天氣預告話未來幾日將會潮濕, 所以呢兩日搏晒命將污衣床單被單枕頭套全部交畀洗衣達人(即係洗衣機), 希望佢 ...

好耐無入黎、你好有恒心要俾個
有時我都會想寫下心事、但太耐無寫落筆真係好難

大宅

回覆 luckybaby2011 的帖子

多謝你個!
有時我手寫我心, 藉以發洩一下情懷, 都係一件舒心事.

其實你如果想寫乜就寫乜啦, 純粹抒己見啫, 何需理如何落筆呢.

你睇我有時都寫到不知所云, 就知我根本冇理會文筆是否通順, 思維是否清晰啦.

水晶宮

cforchat 發表於 18-4-6 09:45

多謝你個!

哈、我覺得你文筆順暢、用詞好過好多專欄作家喎、我真係儲埋一次當散文睇

大宅

每次得知有人過身嘅消息, 除咗感慨之外, 亦會好奇地想知道當事人臨終前, 有冇任何先兆?

例如有冇感到強烈不安? 有冇見到已逝去嘅親朋? 有冇特別想見到記掛嘅人? 有冇好想實現一啲未了嘅心願?.......

我又會諗, 假設佢下個月就死, 佢又有冇可能會預計得到呢?

其實每個人都會有死嘅一日, 好奇咁多做乜吖, 到自己死嗰日咪知囉.

朋友話, 如果有得揀, 佢寧願患病死, 都唔想猝死.

疾病致死, 仲有時間讓佢與親朋好友話別, 亦可讓家人有心理準備減輕傷心程度, 更加有時間安排自己嘅身後事, 例如財產分配, 私人物件如何處置......

如果係猝不及防話死就死, 莫講話佢唔瞑目, 親屬霎時間亦接受不來, 而且又要疲於奔命處理遺產遺物, 過程中多次睹物思人, 倍感傷心.

我覺得, 如自私地只顧自己感受, 則會持相反意見 : 病死, 無疑係可以有時間安排事宜, 但另一方面, 身體受病痛折磨嘅同時, 總會念及明天不知可否張開眼看世界, 令身心受盡煎熬. 反之猝死雖然毫無防備, 但亦毫無痛苦, 剎那之間就人事不知, 告別世間.

不過, 點樣死, 各人造化與福報都唔同, 死得舒服定死得痛苦, 又豈可隨各人所求而定吖.

善養福, 德養運, 只要日常行善積德, 一定有好福報.

大宅

哈, 你咁讚我, 搞到我有啲臉紅㖭, 多謝晒!

大宅

早前發夢, 坐住朋友架車去兜風.

全程都係單程路, 冇對頭車.

途經一個彎位, 沿途係工廠大廈, 唔算太多人, 但路中有工人正在卸貨, 所以路邊放咗一部鏟車.

而卸貨區有隻狗狗在散步, 工人不時逗佢玩, 佢哋嘅關係看似好熟絡.

路已經窄, 工人與狗狗卻在路中, 所以行車緩慢, 時不時行吓停吓, 以免撞到工人與狗狗.

我問朋友, 一定要行呢條路咩, 佢話係, 得呢條路可以兜出去.

跟住行吓行吓, 夢就發完嘞.

前幾日, 又發呢個夢, 又係行經同樣地方, 遇到同樣嘅工人與狗狗.

當時我心諗, 點解又嚟到呢度嘅, 究竟之前係現實中嚟過, 定係又係發夢?

跟住我就肯定又係發緊夢, 但係個人仲喺夢中喎.

我坐喺朋友架車後座, 行行吓, 就駛咗入大路.

喺大路中間, 見到有人群圍觀, 有警車有救護車, 但係冇傷者, 只係見到一位警員扶住一位老婆婆, 狀似要向佢查詢資料.

我八卦地專注望住案發現場, 當再回頭, 想同朋友傾偈時......

咦!? 點解我明明坐喺車內, 忽然會企咗喺路邊呢? 而朋友架車卻無影無蹤.

我苦苦思量, 朋友去咗邊呢, 我係咪肯定之前係坐喺車內?

極目望去, 車海茫茫, 完全見唔到朋友架車, 但係, 我依然沿住架車嘅去向一路去追踪.

行行重行行, 卻一無所獲, 正當我諗緊要唔要改道而行嘅時候, 就醒咗嘞.

人哋話夢境係反映現實, 咁呢個夢有咩啟事畀我呢?

um..... 應該係話畀我知, 唔好坐朋友車去工廠區, 否則會被賣豬仔.

大宅

忽然接到舊同事來電, 自從佢離開公司之後, 已經好耐好耐冇聯絡, 以為有咩特別事.

傾開之後, 至知原來佢想回巢, 問我公司是否需要招人.

我話畀佢聽, 公司已經執咗笠, 無巢讓佢回.

佢聽完之後大失所望, 彼此寒暄數句就結束通話.

當初與佢喺工作上合作, 大家都算投緣, 佢亦好幫得手.

由於之前與其他同事冇乜兩句, 難得同呢位同事算幾好傾, 加上佢又做得嘢, 工作認真又上心, 又會主動改善以往程序上嘅不足處, 令我甚慶幸能擁有一位好伙伴.

正當我沾沾自喜時, 忽然傳來佢有身孕嘅消息.

本來, 請得一個已婚又未有子女嘅女性, 都預咗懷孕乃遲早嘅事, 所以得知佢就快做媽媽, 都戥佢感到開心.

但係, 唔知係咪佢體質特別差, 定係另有原因, 佢妊娠期間一直未曾喺公司出現過, 因為佢害喜得太厲害, 每當想起床就感到天旋地轉, 根本冇辦法離開張床.

佢原意係想停薪留職, 但老闆與人事部商討後, 認為公司之前未有呢啲先例, 況且就算肯破例, 都要有個歸期, 等公司可以預算嘛. 可是連佢本人都唔知幾時至過害喜期, 咁就好難作出遷就.

因為佢所屬部門事務繁忙, 少一個人做嘢, 變相就加重其他同事嘅工作量, 長此下去, 無論對公司或對同事都唔公平, 所以老闆最後決定補足錢讓佢離開.

雖然佢口口聲聲話懷孕係意料之外, 不過喺公司立場, 呢頭至入職, 幾個月後又要預備佢放產假, 既影響工作進度又降低效率, 所以辭退佢乃無可厚非嘅做法.

直至佢佗咗大約半年之後, 先至見到佢嚟公司取回私人物品.

雖然冇咗份工, 但依然喜上眉梢, 無他嘅, 有咩比快將可迎來嘅小生命重要吖.

大宅

每次到超市買滿特定金額, 就會附送印花一枚, 有時唔夠數, 職員會循例問要唔要買多幾多錢換印花, 我通常都話唔駛, 因為印花對我嚟講毫無用處.

就係因為冇乜用, 所以就算買夠數, 無論有幾多枚印花, 我一律退回唔要.

但係呢, 時不時會見到有師奶企喺收銀處問人攞印花, 如我夠數獲印花嘅話, 就會即場轉贈畀佢, 否則就I'm sorry.

由於屢見呢啲師奶向人索取, 為咗能夠畀到佢哋, 於是每逢有印花我都照收, 而且隨身袋定, 諗住一有機會就畀佢哋.

可是, 我已儲落咗十枚八枚, 卻無人問津喎.

又原來, 印花嘅樣式成日唔同, 聽講仲有限期, 即係唔同時期/印花, 換唔同產品. 即係我平時儲定諗住見到才畀人嘅印花, 到時可能已作廢, 得花無所用, 所以我只好將之全部扔掉.

於是我又開始唔要印花嘞.

當我冇印花嘅時候呢, 唔只身邊有朋友問, 亦見到收銀處三三兩兩師奶向人索取.

唉, 時不予佢哋, 恕我愛莫能助嘞.

大宅

早兩日逛超市, 見甜筒做特價, 於是買咗兩盒共八支.

我同自己講, 只係買定口痕時先至食, 平時唔准食㗎.

第一日雖然強逼忍口, 不過個心總係對放喺雪櫃嘅甜筒念念不忘.

第二日實在忍無可忍, 終於開咗齋, 食咗一支.

攞第一支時, 同自己講, 嗱, 一日最多只可以食一支㗎咋, 一來凍嘢冇益, 二來會肥死.

但係, 食完一支之後, 意猶未盡, 唔夠一秒, 魔鬼就勸服天使, 食多支啦.

其實我已經盡量克制, 諗住隔多幾日先至再食, 但係腦海中無時無刻都浮現甜筒嘅畫面, 愈諗愈想食, 搞到成日心癢癢.

結果唔駛點掙扎, 已用行動向魔鬼投降.

唉, 我真係好遜, 只要一涉及鍾愛嘅食物, 一定被魔鬼打到落口流水, 毫無抵抗之能力.

於是, 四日就食晒兩盒.

其實如果身體可以承受嘅話, 我真係可以夠膽死一日食晒兩盒㗎, 可是體質唔爭氣, 每次吃完後都出現胃痛胃脹感, 所以逼於無奈至稍為收歛一下.

但係痛歸痛, 每次一樣照食可也, 亦會搵好多藉口畀自己 : 要快啲食嘞, 不然會好阻地方...... 快啲食落肚, 否則會壞....... 盡快食晒, 眼不見為淨...... 快啲解決, 咪唔駛成日心思思囉.......

就係因為冇節制能力, 所以平時盡量唔行超市, 尤其是零食貨架, 唔做特價好地地, 畀我發現做緊特價之時, 價錢仲要平好多嘅話, 咁我就冇命, 一定會買而後矣.

大宅

終於睇完第八季"行屍走肉"......

當初一口氣追晒一至五季, 期間就似與主角們一齊對抗喪屍, 臨陣對敵, 過程驚險萬分...... 致使睇完後, 知道要與佢哋暫別, 當即感到非常失落, 並密切期待第六季快快開播.

終於等來第六季, 劇情依然緊湊, 不過可能只得一季, 所以睇完後並冇如之前般失落.

第七季開始就已經唔多好睇, 一來舊有熟悉嘅臉孔愈來愈少, 二來內容大多圍繞人與人之間嘅鬥爭, 對抗喪屍嘅場面寥寥無幾, 開始離題.

到咗第八季, 因仲係延續第七季嘅內容, 所以愈睇愈覺得沉悶.

當初幾季, 主角們多次身犯險境, 絞盡腦汁, 主要係為咗如何防範喪屍. 但係後來兩季, 喪屍只係過過場, 間中至出嚟行吓受吓死, 完全冇威脅. 真正要對付嘅反而係貪婪嘅人性, 為咗爭地盤不惜自相殘殺, 睇到我火滾.

仲有, 明明之前係講被喪屍咬過, 先至會變喪屍㗎嘛, 但係後來發展到, 就算冇被咬, 死咗一樣變喪屍, 點解㗎呢? 唔通空氣有喪屍菌, 一旦有傷口就會被染上?

有行內人講過, 美劇一貫做法, 係如果收視好, 就會一季一季咁拍落去, 直至冇乜人睇先至會結束.

而"行屍走肉"第八季結尾, 並冇為下一季留下伏線, 似乎應該告一段落.

咁就好咯, 否則再有第九季的話, 唔只演員做得攰, 連觀眾我都睇到攰, 亦戥劇組感到疲憊. 見好就收, 反而仲可以畫上勉強算係完美嘅句號.

題外話 : "行屍走肉"咁多角色, 我最鍾意就係第一季就出現嘅Daryl, 最初並唔鍾意佢, 覺得佢好魯莽. 但係愈睇愈覺得佢唔只型, 而且好細心, 遇上難題只會沉着應戰唔多言. 就算眼見身邊伙伴犧牲, 佢都只會默默悼念, 以眼神表現哀痛無奈, 所以每次有佢嘅場口, 都成為我注視嘅目標.

子爵府

cforchat 發表於 18-3-28 11:14
朋友本來約咗出嚟茶聚聊八卦, 但臨時又話唔出, 問佢咩原因, 佢話因為老公工作上出咗少許麻煩, 所以冇心情喎 ...

水晶宮

cforchat 發表於 18-4-15 08:34
每次到超市買滿特定金額, 就會附送印花一枚, 有時唔夠數, 職員會循例問要唔要買多幾多錢換印花, 我通常都話 ...

小小提示、我都唔儲印花、但如果要換貨或者退貨、印花都要交還架。

水晶宮

cforchat 發表於 18-4-23 10:51
終於睇完第八季"行屍走肉"......

當初一口氣追晒一至五季, 期間就似與主角們一齊對抗喪屍, 臨陣對敵, 過程 ...

我都係walking dead 粉絲、但韓仔走左、已經無mood追了,覺得美劇有個問題就係發得太大好易爛尾、加上知道有重要人物會死已經打算棄劇了

大宅

係喎, 我又冇諗到呢一層喎, 多謝你提醒呀.
咁即係為保險計, 以後要攞埋印花?

大宅

其實好多劇集, 根本開始就冇諗過有續集, 係見好口碑先至食住條水再下一城啫嘛.
問題係, 一開始已經將最好嘅寫晒出嚟, 突然要拍續集, 霎時間邊度得切更加好嘅橋段吖, 結果好多都後勁不繼.

大宅

上次講過, 行經一間士多門前, 見到擺賣緊嘅香蕉唔靚之餘仲要企硬高價, 搞到冇人問津......

早排又經過, 循例一樣望吓生果價格, 依然咁貴, 難怪每次行過, 都未見過有人幫襯.

好奇望吓店主到底係一個咩人, 點解會一成不變, 唔識因應生果嘅生熟程度而將價就貨呢.

一位老人家, 旁邊坐住另一位貌似係媳婦或女兒嘅人, 二人坐喺店內看守舖面.

見到後生嗰位對住老嗰位不停碎碎唸, 而且臉容極不和善, 被鬧者除咗目光呆滯臉無表情望住前方之外, 冇任何動作.

睇二人各自嘅態度, 令我呢個路人甲直覺上覺得, 佢哋平日都係咁樣相處, 一個打一個捱, 至於係出於自願抑或被逼, 只有佢哋先知.

後來每次經過, 我都會刻意望向店內, 想知道惡媳婦是否又在欺負家婆.

結果一時二人冇偈傾, 一時就只得一人看店, 冇乜再見到一個鬧一個被鬧嘅場面.

逢親見到年長一代與年輕一輩發生磨擦陷入僵局, 我就會諗起好多年前聽過一個電台傾訴節目.......

一個女聽眾打電話哭訴, 好後悔喺家婆在生時, 與佢成日發生口角, 而家對方過咗身, 諗返自己之前嘅行為, 追悔莫及.....

人都死咗, 於事無補, 所以主持人只好安慰道 : 問吓自己, 點解當時你會咁對佢,
如果你覺得嗰時嗰刻, 係要用嗰種態度對佢先至抒解到你嘅情緒, 咁其實你唔需要後悔......

就咁聽, 好似係支持女聽眾與家婆發生齟齬. 但諗深一層, 第一, 我哋唔係女聽眾, 領略唔到佢與家婆相處時嘅感受, 所以冇資格批判佢係啱定錯. 第二, 就算係佢錯, 佢已經咁傷心後悔, 冇理由再落井下石㗎嘛. 第三, 家家有本難唸的經, 既然死者已矣, 亦只能安慰在世嘅一方.

自從聽咗呢個個案之後, 日常每逢遇上涉及家庭倫理嘅二三事, 我就捫心自問 : 今次拗撬, 若然對方突然唔喺度, 我會唔會後悔今日咁樣對佢呢? 如果會, 下次就要忍忍, 如果覺得理在自己一方, 咁下次再遇同樣事, 依然會咁做.

活到一把年紀, 我覺得做人最大嘅懲罰, 就係心生悔意, 悔不當初.......

後悔要做未做嘅事, 後悔做咗某啲事, 後悔錯失某個人....... 而呢啲後悔, 往往返唔到轉頭, 所以更加搥心.

不過話又說回頭, 正如主持人所講, 當其時嘅決定, 係取決於當時心情, 所以有時當我為某啲事後悔到腸都跌出嚟苦惱不已時, 就會安慰自己, 我都係忠於當時嘅諗法啫, 鬼知事後會後悔咩, 如果有早知就冇乞兒啦.

大宅

回覆樓主:

你好嗎?

幾日都好暈

水晶宮

cforchat 發表於 18-4-26 09:23

係喎, 我又冇諗到呢一層喎, 多謝你提醒呀.

keep 住先、有朋友要就俾人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊