論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

激死我啦!莫非因為你冇借財仔我就要感恩同啞忍.....

1. 講明細佬超怕羞,入房唔該先敲門!

結果︰細佬換緊衫,佢撞咗入去!細佬即時喊到似比人姦咁...

2. 講明唔該唔識唔明就問啦!問咗至做啦!

結果︰i. 買錯米,細佬提佢買錯咗,佢唔理。照開包米入哂落米缸迫你食!

ii.
比埋相,寫明要買500ml既雞湯,佢買1升既返嚟。佢話啲職員話係500ml喎!(唉...你自已有眼睇個盒寫明係1L囉!)

3. 講明午餐食魚旦米線加啲菜啦!

結果︰成碗翠玉瓜草菇米線,就係冇魚旦!(佢解釋︰有太多菜啦,所以唔買魚旦)>>>>妖,咁冇人叫你買咁多翠玉瓜同草菇囉!買多咗都可以唔落哂啫....咁家陣我係要魚旦就冇魚旦點算先?

4. 至今半年嘞,我每餐都要續杯水"要求"我地至可揍夠數每人有杯水飲吓!但有一次佢竟然問我︰MOM, NO HOTWATER! (天啊,個廚房係你既,你下午做咩唔煲水?)好嘞,細佬終於有水飲,但我一摸,啲水熱到我都拎唔起隻杯.....

5. 好,蕃茄炒蛋!我唔想再食佢嗰隻蛋餅形式既(我STYLE係大大舊蕃茄有汁嗰隻),咁我同佢講今次等我切同煮啦,點知落一落街買啲野,返嚟佢又炒哂佢做咗賓記蛋餅!唔緊要,過咗兩日我又叫佢買蕃茄返嚟諗住大顯身手,結果雪櫃冇蛋!繼而又發現有過期食物唔處理,之後原來啲油只剩半寸,米只夠一日....(總之要乜冇乜!) OKIE,再等一日,我又話自已煮啦....

結果︰我入房陪細佬做一陣功課,佢又走去同我切咗啲蕃茄,好在今次佢喺切咗6份時走入嚟問我使唔使去籽...雖然我都嬲到震(你又唔問就切咗我啲蕃茄,但既然係我想要既SHAPE咁就算啦!)所以都笑笑口同佢講Thankyou今次你做得啱嘞!...世事又邊會咁順利吖,我過咗一陣再入廚房,我就變成欲哭無淚嘞!因為我啲蕃茄再次變成碎粒.... xzxyxzyxzyx
當然又係煮唔到啦!

6. 喺見過鬼就怕黑同埋冇啖好食情況吓,我唯有自已買餸自已煮!我隔晚浸咗啲蝦米同乾瑤柱....又諗住整大龍鳯啦!

結果︰我揾極都唔見啲乾瑤柱喎,一問之下,原來佢見我話佢好切哂啲蕃茄變粒粒,佢呢就用哂我啲干瑤柱煮蕃茄做lunch!天啊!...........我可以點?? 我今晚又煮唔到我食既野,少咗味菜!(我審問佢︰咁你又唔出聲用咗我特登親自準備既材料,咁我現在可以點??>>佢叫我煮過另一味啦!) 吖......救命....啊!

大宅

bird 發表於 17-3-9 22:18
結果︰細佬換緊 ...
睇到都激到爆血管=.=

子爵府

結果︰細佬換緊 ...
所以之前我唔俾我個海外印掂我d 餸菜,食材
我就係廢事開飯時見到火滾,噴血,又嘥晒我d 材料

教佢又勞氣,工人又冇俾學費我,工人唔使識,我識就得,我自己煮飯,叫佢出去休息,睇都唔俾佢睇,冇機會俾佢偷師

水晶宮

結果︰細佬換緊 ...

唔好意思, 我知你对住工人好嘔血, 但蕃茄炒蛋的連續劇真係好好笑, 尤其我第二任工人同你公主有9成似!!!!

d菲傭唔識炒蛋要有汁, 佢地一律煎 蛋餅。我用过3個菲傭, 全部我都要示範如何炒蛋, 如何整有汁的蛋治。

大宅

好廢.....你叫佢唔好煮飯啦....陰公

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

細姐姐 發表於 17-3-9 23:58
所以之前我唔俾我個海外印掂我d 餸菜,食材
我就係廢事開飯時見到火滾,噴血,又嘥晒我d 材料

唉, 都要自己有時間至得。我地返工點可以日日放工7、8點先自己煮啊,得我就唔請工人囉。
依家一至五求期啦,有得食放得入口就算,唔使返工自己煮自己鍾意食嘅

大宅

結果︰細佬換緊 ...

你屋企位工人擺明同你作對,我係你一定激到死。不過旁觀者咁睇你想煮蕃茄炒蛋煮極都煮唔到,我真係笑左出黎。
唯有你叫佢唔好亂搞你要煮既野啦!

子爵府

5R2H 發表於 17-3-10 16:58
唉, 都要自己有時間至得。我地返工點可以日日放工7、8點先自己煮啊,得我就唔請工人囉。
依家一至五求期啦 ...
我之前返工,就請D 本地印,有D 經驗嘅
有時係街食,如果屋企煮,,我會全程監控,唔會講.幾點開飯,因放工唔定時

我一邊坐車,一邊叫工人洗米,蒸魚,蒸肉,控制住時間,炒嘢就返去自己炒,我要食剛煮好,熱嘅,唔會俾佢一做整好攤係度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

結果︰細佬換緊 ...

笑到流眼淚

大宅

我果個又係懶醒,點知做錯唒!新年蒸蘿蔔糕時,懶快清潔,將我調漿嘅蘿蔔水倒走!
買左鴻福堂湯包,叫佢煲定水先,佢又懶醒成個湯包倒落煲水度(emoji)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

蕃茄炒蛋最終回...今晚上演咗嘞!

嗱,我又買5個蕃茄返企,絶對有不成功便食人既決心!
我返到去同佢講︰我又買蕃茄,今次你真係唔好郁等我搞!佢同我講笑︰咁我切成4舊囉(續個計)。我都笑住話︰你仲敢切?我真係會嬲到食人架喎!

.
.
.
.
.
好!登...櫈...我換完衫我就懷住興奮既心情衝入廚房。YEAH今次佢真係冇切到!隻隻蕃茄都仲係完完整整咁放喺度TGIF

|er.....當我落手準備切蕃茄時,咦點解你地咁肉酸啊!我啲蕃茄又又比佢切咗個"丁"OH...唔係切!佢真係冇切到!佢今係用挖,佢挖咗我個蕃茄"丁"出嚟,搞搞隻隻蕃茄都有個特大火山口!(頂,你係咪又玩野啊!)

但都唔理得咁多,我對有汁蕃茄蛋既飢渴程度已過哂紅色警戒線。我唯有不斷安慰自已....熄燈時既女人同煮熟時既蕃茄應該都係差唔多啫>>冇咩分別!咁我今晩就合埋對眼嚟嘆我既港式蕃茄炒蛋!

各位我終食到嘞!

大宅

bird 發表於 17-3-11 00:53

哈哈,好攪笑呀你,有時真係唔明佢地個腦諗乜

水晶宮

你工人作c呀? 你已經叫佢唔好掂d蕃茄, 佢仲要去 挖.....好在冇影响你煮。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

工人同你d蕃茄有仇,點都要搞下佢哋

好彩最終你都食到最渴望已久既有汁蕃茄炒蛋

大宅

回覆樓主:

聽到都嬲,不過而家好多姐姐都係咁, 我果個都係會黑面同埋鍾意點就點冇得我話事。

琥珀宮

pylau 發表於 17-3-9 23:39
睇到都激到爆血管=.=

要改變同工人溝通方法,每次唔好講太多,非必要唔講,否則佢地會miss重點

自己打算煮而唔想工人掂既食材,repeat講三次:DON'T Touch

PonyMom    發表於 17-3-11 13:30

伯爵府

木土土 發表於 17-3-11 11:27
要改變同工人溝通方法,每次唔好講太多,非必要唔講,否則佢地會miss重點

自己打算煮而唔想工人掂既食材 ...

我都係咁做
所有物品,如果唔想工人處理,一句「don't touch」,從來無出過事!
就算新來港工人,都一定識呢句「don't touch」,除非立心攪事
(工人可能心想萬事don't touch 仲好,唔洗做咁多

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我覺得佢明顯玩野啦

別墅

哈哈,你講得好好笑

象牙宮

結果︰細佬換緊 ...

我會捉她.... 她睡眠前, 晚晚傾 。
日間記錄下 她的優點, 缺點。 go through 一次。
叫她說出, 自己的優點, 缺點

當然自己
先做事后功夫.... 沒工人, 損失金錢, ..... etc

用工人, 似你, 我令沒人用。 用机械為我服務。

我需要一个自動自覺員工。更需要一个懂聆听清楚的人。
我也會檢視,
特首 不是常說, 我會再檢視。我仿傚!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至