家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

1. 買的是國內二線城市市中心.有朋友住那邊.我在2010年買.當時一千尺約百多萬人仔.那時有兩大問題.第一,如何兌換百多萬人仔?最後去了太子一間找換店兌換.其實幾危險.那時要在國內開戶口.我在兌換店入錢.那兌 換店匯錢過我戶口.由於害怕被騙.所以分了數次兌換.第二,那時考慮買新的.但新的是毛坯.即全無裝修.我一心想買後收租.所以最後買了二手市中心.是一去即買.因二手當時有裝修盤源不多.還記得匯了二百萬人仔.買了一百六十萬.租三千多.現在也只是租四千多.可見租金回報太低.只有兩厘以 .所以買大陸樓一般人不會放租.買了放在一旁等升.我就將剩餘的幾十萬人仔同這幾年的租金一併在國內銀行做定期.一做五年.每年五厘息.這項是我最成功的投資.

2. 國內買樓有個有趣地方, 佢地由地產代理做埋律師的工作, 感覺有點兒戲.

3. 只要在國內開好戶口, 所有野在網上可以攪店, 包括做定期, 查看租金等.

4. 投資而言. 要揀市中心較有保障.

5. 我認為分散投資好重要, 樓, 股, 基金, 公積金, 保險, 定期, 現金...樣樣要有d, 樓未必永遠賺, 要有吾同類型既, 所以樓我也是不同地方......當中樓同保險吾易轉, 這兩類也有好處, 變成強迫性坐貨.

p.s.國內二線城市市中心那層樓今個月剛好已600萬仔人仔賣出.7年前160萬人仔變左今年連收租計共約640萬人仔倒.成績算不錯了.連同其他投資既被動收入.預計今年內會退休了.

連本身積蓄大部分錢買債券, 另股息, 日本樓租金.....現在每月收6萬幾利息, 一年有70幾萬港元, 所以現巳退休.

子爵府

恭喜你 策論非常成功
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

男爵府

畀面勳章

見笑了, 這是其中一項, 做緊其他...

男爵府

kenmclaw 發表於 17-3-13 10:46
見笑了, 這是其中一項, 做緊其他...

去年趁市旺330之前我都沽咗層大陸樓,揸咗兩年賺咗7成,急急腳滙返D人仔返香港換香港樓,過程有驚無險,順利撈底香港樓,價又升時兼有租收

男爵府

畀面勳章

回覆 Daeng 的帖子

現在我所知國內一年只可匯等同5萬美金值既人仔出國....想請教你用乜方法匯錢番香港?謝謝.

男爵府

kenmclaw 發表於 17-3-13 11:54

現在我所知國內一年只可匯等同5萬美金值既人仔出國....想請教你用乜方法匯錢番香港?謝 ...

揾信得過嘅找換店

男爵府

畀面勳章

你有無相熟找換店提供? 謝謝.

男爵府

kenmclaw 發表於 17-3-13 12:24

你有無相熟找換店提供? 謝謝.

最好自己揾幾間大嘅找換店格下間,我唔介紹喇,sorry.

琥珀宮

kenmclaw 發表於 17-3-12 13:43
1. 買的是國內二線城市市中心.有朋友住那邊.我在2010年買.當時一千尺約百多萬人仔.那時有兩大問題.第一,如 ...

如10年係香港買160萬嘅樓,應該而家都值四球左右

男爵府

畀面勳章

回覆 mandy952 的帖子

可能吧, 但第一,我是7年前(2010)時買入, 第二, 我2010年也有買港樓, 買价約360萬, 現价約值近800萬, 你可見到當中分別...

琥珀宮

kenmclaw 發表於 17-3-13 14:17
回覆 mandy952 的帖子

可能吧, 但第一,我是7年前(2010)時買入, 第二, 我2010年也有買港樓, 買价約360萬, ...

樓價細升幅一定大d

伯爵府

Daeng 發表於 17-3-13 11:19
去年趁市旺330之前我都沽咗層大陸樓,揸咗兩年賺咗7成,急急腳滙返D人仔返香港換香港樓,過程有驚無險,順 ...

我層一線城市樓升咗約5倍但我覺得仲有得升唔賣住,收緊租交由屋苑管理處代收租維護唔使我煩。之前都考慮過賣咗返香港買樓收租,但計過數回報率低於3%又驚租霸玩殘自己。大陸樓有個優勝之處係買咗除咗交管理費(租客俾),咩地租差餉都無。層樓300萬,管理費先交200蚊,管理得幾好。

男爵府

畀面勳章

情況吾同既.我唸住今年退休.如果繼續放租.每年得5萬幾人仔租金.但如果賣左最簡單做大額定期.每年有20幾萬被動收入.加埋香港不同類型既投資被動收入.禁就夠我退休...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kenmclaw 發表於 17-3-14 06:56
情況吾同既.我唸住今年退休.如果繼續放租.每年得5萬幾人仔租金.但如果賣左最簡單做大額定期.每年有20幾萬被 ...

如果是男的,工作不是太辛苦,最好係繼續做,好多時以為足夠退休,到五,六年後先知計錯數,到時就麻煩,找情願儲多些,到老畤可以充裕些~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

回覆 大力大力 的帖子

放心, 第一,被動收入已預計多了. 第二,家庭成員另一人仍工作, 佢份糧齋儲...

男爵府

回覆 kenmclaw 的帖子

想知 那位置??國內二線城市市中心.

男爵府

畀面勳章

只能講在福建省. 難道你有興趣想買?

男爵府

我家姐因佢位香港朋友住在廣西南寧市那邊, 生活+ 工作,
就介紹了我家姐在2013年頭買大約一千尺, 約一百萬人仔, 當時佢朋友找人去幫家姐喺 國內中國銀行申請按揭, 家姐自己比3 成樓價, 在國內中國銀行做按揭7成, 到依家佢供款rmb 5000/月!! 目前無放租~~

我見到家姐煩惱.....是否應該繼續...???
所以,請問下

子爵府

BK Milk勳章

大陸而家比唔比香港人買樓㗎?
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

回覆 bonnyye 的帖子

是否部分地區??

首頁
12345...6

尾頁

跳至