跳至

首頁

尾頁

別墅

很擔心課程跟不上, 是否要重讀一年year6好一點?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

唔需要擔心課程跟不上, 更唔需要重讀 year 6, 直接讀 year 7 已經係個好開始.

別墅

wiiabcd 發表於 17-3-15 12:06
唔需要擔心課程跟不上, 更唔需要重讀 year 6, 直接讀 year 7 已經係個好開始.
阿女就讀的不是甚麼名校, 英文聽/講touch wood ok, 但閱讀/寫作就差d, 真擔心佢跟唔上
還有請問澳州政府學校的書薄費大约多少? 是否一次過買, 不用分terms買

複式洋房

不用重讀,如果擔心可以搵有esl嘅學校(English as second language )

別墅

kuku1230510 發表於 17-3-16 15:17
不用重讀,如果擔心可以搵有esl嘅學校(English as second language )
這個els是否一些supplement嘅課程? 不需额外收費?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

ozleung 發表於 17-3-15 13:48
阿女就讀的不是甚麼名校, 英文聽/講touch wood ok, 但閱讀/寫作就差d, 真擔心佢跟唔上
還有請問澳州政府學 ...
澳州不同省, 政府學校的書簿費都可以相差好大 (3百幾至2千幾不等),

我朋友個仔就讀 brisbane 政府學校, 學費書簿費 每年 2百幾蚊.
我仔女就讀 Sydney 政府學校, 每年 2千多D (最遲 term 1 學期完之前交),
學校設施越好學費越貴, 另外 laptop 學校統一購買包安裝 ebook 教科書,
實體教科書每人都會分發借用一年, 不需購買, 年尾歸還學校.

都唔需要太擔心閱讀/寫作差, 因為 year 7 學生好多都未習慣寫 essay, 老師會教,
但如果真的跟不上, 就要讀 ESL class (假設學校有的話).

別墅

wiiabcd 發表於 17-3-16 17:41
澳州不同省, 政府學校的書簿費都可以相差好大 (3百幾至2千幾不等),

我朋友個仔就讀 brisbane 政府學校, ...
每年 2千多D學費貴咗d喎, 你是否往北區?laptop大约幾多錢?
教科書可以循環再用, 都幾好喎, 一來環保二來可以save more money
Year 7 未習慣寫 essay? 我阿女小四都要寫约200字 (但有guideline, 照寫都去咗一半字)
佢d vocab真係唔点... 到時全部都是英文字, 睇都唔識睇

伯爵府

ozleung 發表於 17-3-17 18:20
每年 2千多D學費貴咗d喎, 你是否往北區?laptop大约幾多錢?
教科書可以循環再用, 都幾好喎, 一來環保二來可 ...
係北區. 或者你想入果間學校會 under $1000 呢, 反正學費每間學校都不一樣.
Laptop 一定比市面貴, 每間學校採用的牌子和型號不同, 甚至有學校資源不足,
做不到統一電腦教學.

year 7 未習慣寫 essay 唔出奇, 小學根本唔係間間學校會教,
多以愉快學習為主, 鼓勵多閱讀, 更加冇大量家課.

公爵府

ozleung 發表於 17-3-17 18:20
教科書可以循環再用, 都幾好喎, 一來環保二來可 ...

我問過左女d 師姐,strathfield girls,都要2千

公爵府

回覆樓主:

去圖書館睇下有冇Roald Dahl的書睇, 我見補習社俾呢個作者的書佢地睇,我女本來冇咩興趣睇, 但呢個作者的書, 佢都算叫會睇落去.

別墅

mandysio 發表於 17-3-27 04:28
我問過左女d 師姐,strathfield girls,都要2千
市區2千算平囉

別墅

mandysio 發表於 17-3-27 04:31
去圖書館睇下有冇Roald Dahl的書睇, 我見補習社俾呢個作者的書佢地睇,我女本來冇咩興趣睇, 但呢個作者的書, ...
多謝推介, 得閑睇下先我现在買緊本Geronimo Stilton 系列给阿女看, 個别的生字佢會用特有的手法去解釋它的意思, 幾好

別墅

wiiabcd 發表於 17-3-17 20:32
係北區. 或者你想入果間學校會 under $1000 呢, 反正學費每間學校都不一樣.
Laptop 一定比市面貴, 每間學 ...
under 1000是否選擇很少呢?laptop都預咗買比佢, 如果學校提供就更好啦

大宅

回覆樓主:

我本人就係香港小學畢業就過澳洲讀中學。小學都有基礎英文,我自己覺得ok. 數學科會係最精。到而家連中文都仲keep到
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

伯爵府

ozleung 發表於 17-3-27 11:13
under 1000是否選擇很少呢?laptop都預咗買比佢, 如果學校提供就更好啦
under 1000是否選擇很少呢? ------> 唔係.

只不過有好多費用唔包, 每次再出通告徵收.

之前都有講, 學校設備越好, 學費自然越貴, 用者自付, 羊毛出在羊身上.

laptop都預咗買比佢, 如果學校提供就更好啦. -----> 學校唔會有免費提供.
但某些課程, 會有電腦室供學生使用.

伯爵府

ozleung 發表於 17-3-27 10:44
市區2千算平囉
Strathfield girl high 唔係市區.

別墅

sillywing 發表於 17-3-27 12:25
我本人就係香港小學畢業就過澳洲讀中學。小學都有基礎英文,我自己覺得ok. 數學科會係最精。到而家連中文都 ...
你以前是英文小學?讀完小六隔咗幾耐才接上澳洲中學呢?

別墅

wiiabcd 發表於 17-3-27 20:06
under 1000是否選擇很少呢? ------> 唔係.

只不過有好多費用唔包, 每次再出通告徵收.
依家我個女小四教科書上下學期HKD2500左右, 雜費有些就optional.請問那面的學費是否連午飯?

伯爵府

ozleung 發表於 17-3-28 10:00
依家我個女小四教科書上下學期HKD2500左右, 雜費有些就optional.請問那面的學費是否連午飯?

...
所有學校嘅學費不包午餐, lunch 要自備或到 canteen 買.
Sydney 小學學費都唔貴, 但一上中學就好貴.

子爵府

Cheltenham Girls' High School - contributions

表面可以1k以下
但:
- year 7 camp 另外收, 數百元
- building fund 另計
- 3年前已要自己買 laptop, 我仔學校有另外收 IT support 錢

之前政府有 laptop scheme
End of free laptop program means it's BYO device now for many high school students
ozleung 發表於 17-3-27 13:13

首頁

尾頁

跳至