家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

oocholeoo 發表於 17-3-16 21:04
我細個時既儲錢方法係
假設人工1萬 扣完家用同保險有5000
將5000除30日 每日可以用166
呢個方法幾好喎....我用你呢個方法改良成每個星期一個信封...第一個星期用淨個d入返落第一個信封, 第二個星期就攞第二個信封...如此, 一個月後,將4個信封用剩個d錢例晒出黎數下...雖然唔多, 但又好開心喎......
我之前都試過用記帳app....但硬係無一個真係fit到自己需要...而且$1都入就太麻煩....有時唔記得, 條數又亂晒...所以jm用信封呢個方法限制自己零用非常好~~

另外我都係慣用excel記住每個月嘅大數....個個月都要睇下條數有無增加, 如果無, 要知道條數去左邊...咁就清楚晒啦~~

男爵府

Mandytsang0822 發表於 17-3-15 13:58
點先可以唔會個個月洗大左?有無方法指教下

唔好明明無嘢買都出街行,好易買到無謂嘢,所謂: 無事出街少破財。

琥珀宮

Mandytsang0822 發表於 17-3-15 13:58
點先可以唔會個個月洗大左?有無方法指教下

多去郊遊,少去商場,超市果d都係,一兩星期去一次!

男爵府

oocholeoo 發表於 17-3-16 21:04
我細個時既儲錢方法係
假設人工1萬 扣完家用同保險有5000
將5000除30日 每日可以用166

我都係用呢個方法,不過就無用公文袋咁勁,我只係計每月可用6000元,咁我就會把6000元放銀包A,之後再每晚拿200元放銀包B,咁樣限住每日洗費,就不會亂洗錢

別墅

請問有咩APP可以記帳?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

koko2000 發表於 17-3-15 14:43
回覆 Mandytsang0822 的帖子

一定係記賬.
我都係咁既方法去控制支出

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

另逢星期一禁限定既錢,果個星期就用果筆錢,想買既野就要排下隊

首頁

尾頁

跳至