影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

伯爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-3-24 13:27
睇咗兩集,人物簡單,但劇情好複雜……有D場面感動人心啊。

第二集,别府女同事結婚,别府獨凑white love ...

後面更多場面令人感動啊!

劇裡使用的選曲, 選色, 食物配搭等, 全部意象都融入人物的情感, 你講的White Love, 同佢地在卡拉OK唱的X-Japan的紅, 歌詞句句打入心

有冇留意別府離開九條家時, 脖子上就是原屬九條的紅色圍巾啊, 正如你說她有一刻在紅白之間猶豫, 最後作出清醒的決定, 捨掉那曾經染紅的自己!

抄錄幾句歌詞如下, 傾聽下弦外之音:

Speed -White Love

もっとちゃんと いつも つかまえていて
請好好緊緊永遠地抓住我

電話がない夜 強がってても
沒有你電話的夜晚 即使多麼堅強的我

ホントはね I miss you...
其實還是...I miss you...

果てしない 星の光のように,胸いっぱいの愛で
胸中滿溢的愛 就像是星星無邊無際的光芒

X Japan-紅

紅に染またっこの俺を慰める奴はもういない
再沒有人會安慰已染紅的我

もう二度と届かないこの想い
這份心意再也無法傳達

閉ざされた愛に向かい 叫びつづける
面對不回應的愛 不停地嘶喊

我對呢套太著迷, 所以深挖了好多網上大神的分析, 不是我原創的

翡翠宮

牛年勳章

我都追緊,好好睇
尤其四角關係好窩心,別府跟阿卷告白一幕太精彩太苦澀
愛到深處也是徒勞

今集睇到小雀撮合別府阿卷去聽concert,睇到佢笑住流淚真係好sad
果種見住鍾意既人同另一個鍾意既人
自己只好係佢地身邊碌黎碌去,感覺似曾相識

四人既內心戲好好,睇到個心揪住楸住

伯爵府

2018復活節勳章

C.Humphrey 發表於 17-3-25 23:26
我都追緊,好好睇
尤其四角關係好窩心,別府跟阿卷告白一幕太精彩太苦澀
愛到深處也是徒勞

JM即是睇到SAJ,睇埋章魚燒?小雀淒涼,尚有家森一切看在眼裡,最可憐係乜都自己收收埋埋的家森啊

翡翠宮

牛年勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-26 01:45
JM即是睇到SAJ,睇埋章魚燒?小雀淒涼,尚有家森一切看在眼裡,最可憐係乜都自己收收埋埋的家森啊
...

係,剛睇到SAJ,好有共鳴,家森將佢對小雀的愛埋得最深,為左唔被拒絕,害怕受傷,只好用講笑做借口。

我上網睇左劇透,好難接受阿卷原來鍾意家森,好tvb既劇情,唔好啦,完全破壞曬

伯爵府

2018復活節勳章

C.Humphrey 發表於 17-3-26 01:54
係,剛睇到SAJ,好有共鳴,家森將佢對小雀的愛埋得最深,為左唔被拒絕,害怕受傷,只好用講笑做借口。

我 ...

Maki同家森?

我睇唔出有呢條感情線噃

翡翠宮

牛年勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-26 09:14
Maki同家森?

我仲未追完,希望d劇透亂吹,好難認同尼條缐

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-26 09:14
Maki同家森?

我最有興趣的不是感情線

係人的交往和態度

伯爵府

2018復活節勳章

MC1128 發表於 17-3-26 14:58
我最有興趣的不是感情線

係人的交往和態度

套劇的人物關係鏈,同荒誕情節,都係作為切入點,探討主題曲那所謂大人的法則

MC你咁快睇曬?

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-26 22:52
套劇的人物關係鏈,同荒誕情節,都係作為切入點,探討主題曲那所謂大人的法則

MC你咁快睇曬?
心急想知神編點安排真紀, 有些地方看得很急, 或要回頭再補

呢個四人組合, 其實並無甚麼結局, 但應該係咁, 貫徹編劇的無處可尋

Pr0udfish    發表於 17-3-27 17:11

男爵府

高橋一生睇民王 貝原祕書先留意到佢 真心覺得佢太遲紅啦
期待佢做男主角

大宅

看了第一集幾有趣, 炸雞淋檸檬汁一幕令我想起和一大班朋友去飲茶叫腸粉或蒸飯,有些朋友會順手把一大杯豉油醬汁全部淋落去,但係。。。我就係唔鍾意食醬汁的那個人呀 暫時套劇幾合我口味,會繼續看落去。

伯爵府

2018復活節勳章

pattison 發表於 17-3-31 13:32
看了第一集幾有趣, 炸雞淋檸檬汁一幕令我想起和一大班朋友去飲茶叫腸粉或蒸飯,有些朋友會順手把一大杯豉 ...

我就是由呢場戲開始愛上此劇。劇中人每每坐在飯桌前,從一堆嘮叨之中,道破不少奧妙人際關係,甚至從新定義人生態度,真係愈睇愈有驚喜的

伯爵府

2018復活節勳章

JulieMay 發表於 17-3-27 22:26
高橋一生睇民王 貝原祕書先留意到佢 真心覺得佢太遲紅啦
期待佢做男主角

我排緊隊睇幾位演員的劇,高橋同松田都只睇過一部前作,後者劇中形象斯文含蓄,所以我決定先睇一套顛覆他形象的『真幌站前番外地』, 甚有驚喜

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇得好慢,啱啱睇完第七集。

卷個突然消失嘅老公,又突然現一身……可能真是文化差異,見到卷對住消失了一年嘅老公,猛話自己好幸福……我

anyway, 卷兩公婆最後嘅関東煮晚餐,睇到我眼濕濕……本出現無數次嘅詩集終於在火爐中化為灰燼……

呢套我最多只可以一晚睇一集,太多頂唔順。

子爵府

回覆樓主:

唉!我只看了第一集,因同老公一起看,巳投降。看不出想搞什麼。又轉回看韓劇Voice,因劇情直接,官能刺激,覺得不俗。當然題材不同,不能比較。況且日劇一向慢熱,要稍後單獨回看,希望能再pick up.
同意松隆子變很多,可能以前有baby fat, 現在老了,面部少了脂肪,顯得顴骨過高,樣貌很奇怪。

伯爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-4-4 23:44
睇得好慢,啱啱睇完第七集。

卷個突然消失嘅老公,又突然現一身……可能真是文化差異,見到卷對住消失了一 ...

E6 E7好似聽左一闕學友梅姐的相愛很難

就難在其實雙方各有各寄望怎麼辦
要單戀都難
受太大的禮會內疚卻也無力歸還 

睇住佢兩夫妻漸行漸遠漸無聲的畫面,觸及幾多現實中婚姻關係難解的死結

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-4-7 18:39
唉!我只看了第一集,因同老公一起看,巳投降。看不出想搞什麼。又轉回看韓劇Voice,因劇情直接,官能刺激 ...

日系文藝劇,只適宜自己一個人,靜靜地呷住啖清茶慢慢欣賞

唔緊要啦,呢套唔啱再試第套

子爵府

familyking 發表於 17-4-7 18:39
唉!我只看了第一集,因同老公一起看,巳投降。看不出想搞什麼。又轉回看韓劇Voice,因劇情直接,官能刺激 ...

Voice 頭4-6集ok好睇,之後跌watt.

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-4-8 11:03
日系文藝劇,只適宜自己一個人,靜靜地呷住啖清茶慢慢欣賞

唔緊要啦,呢套唔啱再試第套

睇咗幾年韓劇,粉紅、誇張胡鬧、奇情......大部分公式已掌握,來套荒誕日劇,我又OK , 耳目一新

首頁

尾頁

跳至