親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

珠氏家庭 發表於 17-5-2 13:38
你幾時出發?
跟新華?

我跟星晨呀!5月廿幾出發

公爵府

2024年龍年勳章

HOLAHO 發表於 17-5-3 17:20
我跟星晨呀!5月廿幾出發
返嚟麻煩你赧告吓丫!

謝謝!

伯爵府

0120 發表於 17-4-19 11:27
我以往長線大多數跟勝景, 金怡...但在剛過的CNY 跟蒼蠅遊去左北歐+波羅的海,
唔錯WO, 食住都五星
...

大人,我上年暑假跟Jet tour去咗北歐睇午夜太陽!其實半路都有遇到其他香港旅行團,即係行程食住都係差唔多啦!不過我記得幾年前跟過東東遊去西歐,印象中出入酒店都有自己般行李!但上年跟Jet tour幾乎完全冇出手般過!

不過我想提樓主,上年Jet Tour新推出每個團友借用一部講解機,類似入博物館跟導賞團用嗰種耳機!唔係離導遊太遠的話都聽到佢講嘢,我唔記得可以離幾遠,但真係好遠都收到。我覺得好好,起碼行遠D睇嘢影相都得。上次響遊輪碼頭等船嗰陣,候船室人又多,我哋團友坐散哂,其他導遊仲用緊咪大大聲講嘢,我哋戴住耳機就聽到,真係好方便!不過今年我都見有其他旅行社都有用哩種機,如果報團可以留意埋有冇哩個服務,

另外樓主都可以研究下有冇wifi!北歐D旅遊車同酒店房未必有wifi,有D酒店要去大堂,有D直頭要俾錢!不過我哋導遊都帶幾隻wifi蛋去,響旅遊車上面用,哩個我哋報團嗰陣已知!因為我唔係好太上網需求,只係覆下whatsapp 睇下Facebook ,所以都冇買卡冇租蛋冇搞漫遊!

大宅

anitawong21 發表於 17-5-5 01:35
大人,我上年暑假跟Jet tour去咗北歐睇午夜太陽!其實半路都有遇到其他香港旅行團,即係行程食住都係差唔 ...

其實我都去過好幾次歐洲/長線,次次都係永咩星咩美麗咩,個人覺得住得都唔錯,一分錢一分貨啦,若金咩同勝景咩貴多成30-50%一定食住都更好,但我暫時都係好enjoy跟呢d中價旅行社玩,留下子彈自己食野同買包包。

大宅

珠氏家庭 發表於 17-5-4 08:50
返嚟麻煩你赧告吓丫!

謝謝!

好!:mother:,但我睇行程其實10日玩7個國家,我都搶心好走馬看花,希望到時感覺會舒服啦!我最期待十字架山,其他就估計同其他地方差不多,因我條線無冰川,只玩每國既首都

珠氏家庭    發表於 17-5-5 13:58

水晶宮

anitawong21 發表於 17-5-5 01:35
大人,我上年暑假跟Jet tour去咗北歐睇午夜太陽!其實半路都有遇到其他香港旅行團,即係行程食住都係差唔 ...

21終於係呢邊撞番你,
我全程酒店wifi好強,又有人攞行李喎,食又唔差,我好滿意呀!

伯爵府

0120 發表於 17-5-5 20:37
21終於係呢邊撞番你,
我全程酒店wifi好強,又有人攞行李喎,食又唔差,我好滿意呀!
...

正喎

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

帶小二生玩北歐團會否合適?

男爵府

I will go to Finland, Sweden, Estonia and Moscow in the summer too. I hope it would be fun. We won't join tour. We will prepare sim card for accessing internet.
Somehow I am worried about the food. It might not suit our taste well.

大宅

珠氏家庭 發表於 17-5-4 08:50
返嚟麻煩你赧告吓丫!

謝謝!

返黎啦!等我初步講下啦!
行程其實幾舒服,唔算好趕,因每國其實一個城市,城市內車程好短,甚至有一日(愛沙尼亞)可以唔洗車都得,星晨安排時間其實都夠既,快d影完就可以快d比時間你在某幾處街自行行多陣(芬蘭,瑞典)都有1小時多d自由hea下買包包手信。
治安講到好差,話上團人比人偷野,但今次我地全團人都平安最終。
前後幾次飛機(5次)同船(1次2.5小時),郵輪(2晚),但地方都有得shopping消磨時間既。

錢就用信用卡啦!北歐3國有自己貨幣唔好專登唱啦!visa master 一定得,cup大半都得。

夏天去花草樹木好靚,以為自己去左荷蘭添!

大宅

住就一般啦!最好都大致係holiday inn ,盡量咩都自己帶啦!但wifi 晚晚都有,都夠強!
但郵輪就入左房大多收唔到,或一時時,出返房又收到會,團友話wifi蛋在郵輪房內都無用。
食方面就一半中餐一半西,西好食但未必夠男士份量,中餐就唔太好食,叫做醫飽算啦!
反而郵輪上既自助餐好正,每日酒店早餐都好正,食左好多好多厚厚既煙三文魚,滿足!

大宅

景點方面,因為夏天關係有陽光有花草,好靚!
建築物景點全部,城堡,教堂,市政廳全部,講下和平獎得主呀,講下維京人,波的爭取獨立。
十字架山原來都唔細,好特別,
丹麥要食雪糕,在超市買了鹿肉乾

男爵府

多謝你O的資訊呀 !!!!!! 上星期都係度諗緊你返O黎未TIM . 哈哈
玩得開心平安就好啦 ! 我今次係同我阿爸阿媽仲有我地一家四口去, 聽你咁講應該唔太辛苦, 都安樂O的.
花花樹木靚, 好呀 ! 我同我個女都好喜歡嫁 !
係邊個國家手信多O的選擇同化算O的呢 ? 另外請問有冇話用邊間銀行卡較好 ?
你快樂,所以我快樂 !!!

公爵府

2024年龍年勳章

HOLAHO 發表於 17-6-4 16:49
行程其實幾舒服,唔算好趕,因每國其實一個城市,城市內車程好短,甚至有一日( ...
謝謝你的分享!

好想10月頭賣甩兩個小朋友,
倆公婆自己去玩返十日八日!

大宅

evitalcm 發表於 17-6-5 13:46
多謝你O的資訊呀 !!!!!! 上星期都係度諗緊你返O黎未TIM . 哈哈
玩得開心平安就好啦 ! 我 ...

Total 7國,其實每國都唔多時間比你考慮買唔買,要買就快手,包括手信/名牌。
購物最舒服在郵輪上免稅,香水,酒都覺平,我地買左支Moët 粉紅都係249丹麥錢,即$280hk,平香港起碼豬幾,香水有d做特價都平。
買包包,前後個團合作關係有1小時多比我地行街,有lv個類,識講中文。
機場都可購物,因前後坐成4轉飛機,我地都係在丹麥機場先買曲奇同手信。
盡可能visa master cup ,大多都支援,cup就唔敢講一定100%,有平民區唔支援cup(有一日酒店較山卡拉)

其實前後4程飛機,2程過夜既油輪,一程2.5小時油輪,其實有老有幼就唔好太大年行李,好狼狽會,仲有上岸個下好爆場,小心老幼。

大宅

evitalcm 發表於 17-6-5 13:46
玩得開心平安就好啦 ! 我 ...

仲有7晚住宿,我地只有1日在愛沙尼亞住市中心舊城區,所以個晚最爽,行到夜街夜景,同有個算大既shopping mall 買野,有間似citysuper既超市執下手信,買左鹿肉乾,買下d日用品。

手信就在丹麥買曲奇
在波的3國買琥珀,我地成團都有買,幾百至千幾港幣都有,耳環戒指,當地特產。

團友就在郵輪上買衫,話superdry平香港20%

你幾月出發呀?我地5月尾6月頭就頭幾日熱,有兩日就凍(得10度),自己執生啦!

大宅

回覆樓主

當地價格都真係無咩平野,感覺。 但可以接受既,因普通購物都可能再加20%稅

男爵府

回覆 HOLAHO 的帖子

我8月初呀 ! 唔該晒 !
你快樂,所以我快樂 !!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

HOLAHO 發表於 17-6-4 16:49
行程其實幾舒服,唔算好趕,因每國其實一個城市,城市內車程好短,甚至有一日( ...

請問cup是什麼? 另外, 你搭那一艘遊輪? 我們訂了機票及酒店, 出年Easter去北歐4國(Norway, Sweden, Finland, Estonia - Tallinn), 打算搭遊輪由瑞典去芬蘭.

大宅

3b 發表於 17-6-12 18:04
請問cup是什麼? 另外, 你搭那一艘遊輪? 我們訂了機票及酒店, 出年Easter去北歐4國(Norway, Sweden, Finlan ...

Cup係銀聯呀!
我兩程都係DFDS 維京號,感覺唔差,因第一次郵輪唔識比較

首頁

尾頁

跳至