家庭理財

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

留毛學野

大宅

回覆樓主:

請教年金是屬於儲蓄投資保險嗎?有agent sell我供3年,第13個月已可每月取年金直至100歲,或保存年金在戶口直至15年或以後一筆過取。這些計劃有冇揾笨?

男爵府

Juniecat 發表於 17-3-24 02:08
請教年金是屬於儲蓄投資保險嗎?有agent sell我供3年,第13個月已可每月取年金直至100歲,或保存年金在戶口 ...

可以upload個表比我計,再解釋嗎? 等大家睇下呢啲agent想搵你幾多笨

禁止訪問

大宅

我反而想學習點樣計, 因為對呢種計算完全唔識, 如果樓主願意分享更好, 我可以review一下目前自己買左的產品係咪適合自己,謝

別墅

Juniecat 發表於 17-3-24 02:08
請教年金是屬於儲蓄投資保險嗎?有agent sell我供3年,第13個月已可每月取年金直至100歲,或保存年金在戶口 ...
要知道你每月供款幾多供幾多年,同埋佢比你嗰個回報表係幾多先可以答到你喎

別墅

我朋友19歲開始買嗰隻儲蓄供20年,供4000蚊一個月,到65歲退休可以拎返大約600萬,其實第11年開始已經可以拎錢,不過如果中間拎過錢既,最尾去到65歲就會少啲
其實係好過擺銀行貶值呢種個回報都算真係算高

大宅

topyy 發表於 17-3-24 07:12
可以upload個表比我計,再解釋嗎? 等大家睇下呢啲agent想搵你幾多笨

不知影得清唔清楚,這個是summary,詳細schedule寫到花哂。
2017-03-25 14.12.20.JPEG

大宅

回覆樓主:

留毛

複式洋房

今日升定跌 發表於 17-3-21 17:41
如果以投資/增值本金黎睇,你所講既方案同數據都正確。
但儲蓄人壽同股票 ,用處 / 機制 / 方向 都完全唔 ...
齋買20年定期人壽,100萬額,每年約2千幾三千元就可以了淨低既錢,用特別自願供款放入中人壽保證基金,每年3%利息
鐘意買d,唔鐘意拎番都唔會蝕
連前期供唔到,蝕保單費用既風險都無

靠agent/broker 都係要比人lam 下

男爵府

大宅

國民生產總值:4184

跟個表計,假設買1百萬保額 (40-49歲)
1) 買純人壽十年共$51,500
2) 儲蓄人壽十年共$675,000
3) 若將每年差價$62,350, 每年買5厘大藍籌
4) 10年20年30年40年後不計股票升值,價值是$90萬/1.5M/2.6M/4.5M
5) 而儲蓄保單10/20/30/40年後價值係$10/36/67/77萬
6) 差額去左邊?第一年保費就肯定送左比你個保險親戚或朋友囉,佢地為左賺你果幾千/萬零蚊,令你比多$60幾萬出黎,但又賺少百萬計,呢啲親故/fd真係去邊度搵

**睇完快啲留底

路過。睇左一陣計左一計。你個圖同條數唔正確可能修正一下大家會易睇d

你張單似乎是2萬美金保額40歲投保,只供十年既保單(要乘5倍再乘7.7? 7.8?)
下面計回報只計保証金額而唔計紅利(雖然都好少派足)但都唔會咁比較

如果用一百萬保額計,你要問返你"朋友"拎返大約既美金十幾萬既保單來計
好耐好耐以前,曾經比較過。保費/保額/保證回報/紅利。不是按比例的

40歲,十年純人壽好似唔洗5xxx一年咁貴
(睇過匯豐好似最多60歲保到69歲,但6500/年)

**前幾年d紅利真係麻麻⋯⋯⋯⋯
(希望你唔會認為我是aa :D )

男爵府

dddppp 發表於 17-3-26 12:13
齋買20年定期人壽,100萬額,每年約2千幾三千元就可以了淨低既錢,用特別自願供款放入中人壽保證基金,每年 ...
請問咩是中人壽保證基金每年3%???謝謝

洋房

其實保險的回報正確是需要計IRR..不過以上計算是有假設的,就是股價不變,有5%回報。買儲蓄計劃是懶人的選擇,但一般其實買TERM是會比較好的。因為用1蚊買到的保障是相對大很多很多..

大宅

walkin852 發表於 17-3-26 18:23
請問咩是中人壽保證基金每年3%???謝謝
https://chinalifetrustees.com.hk/trustee/ourProducts.action
自己睇, 唔想俾人話我sell 野

入面第2隻保證3.5%, 第3隻保證3%

大宅

留毛學野(emoji)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好文~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

近日又多了很多新國民...入黎搵食!大家注意

複式洋房

留毛學野

大宅

留毛先

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

我就嚟交保費,睇完你哋講嘅嘢我都要review 我份保單,因我唔想養agent,我仲要養屋企人

首頁
23456...8

尾頁

跳至