基督家庭

跳至

首頁

尾頁

民房

各位會為遷就信仰經歷較少的另一伴轉換教會嗎?

我在返左十年多的教會堂會,與會友相處很融洽。只是那裡路程遙遠,可能對需要輪班的外子來看更不吸引,因為我問過他,他說很遠,反問我何不到一間在家附近的。

為了未來可能有孩子,以及外子的靈命成長,我真的想外子也能多參予教會生活~

子爵府

我住天水圍,教會在炮台山。
感恩我先生雖然未信,但他無問過呢個問題。在他來說:一係信,一係就唔信,唔會因為教會近而可以試下信,因為教會遠就不想信。信仰同教會遠近係無關係既。

我每個星期都會帶兩個仔(一個手抱),加埋我姪女返教會的。縱使暫時得我一拖3,但我當初就充滿信心神會幫我,於是行出左第一步。事實係,神真係會出手幫我,我的家人縱然未信,但都會輪流接載我們返教會,有接有送。縱使無,我都可以搭到的士。

我大仔在兒童教會成長得好好,我地無諗過要轉教會。

你個case係先生未信,而唔係兩夫婦各自有恆常返開既教會。
你今次因為佢,而轉左一間都唔知適唔適合你的教會,坦白講你都需要時間在新教會中站立得穩,呢段時間,你先生點呢?萬一新教會在牧養上不能夠鞏固你,你好容易又會因為先生既其他原因而再次作出讓步,讓多一兩次,你就唔返架喇!
如果返左十幾年的教會,牧養上能夠助你抵擋屬靈的攻擊(我相信你先生必定有威迫利誘過你,叫你唔好返,因為我都係),就要在教會裏面。要讓另一半都信主,是一場持久戰。
祈禱啦姊妹。由神親自為你解答。

大宅

開心吸收勳章

你是想讓你先生多參與教會,若因這個原因轉教會,我覺得原則上是可以的,但你也要先禱告尋求主的心意,主總會為你開路,祂為你所預備的,一定是最好的。

禁止訪問

男爵府

這是一個很實際的問題。大家跟弟兄姊妹感情深厚,當然願意花點交通時聞。
不過,若果想多點參與教會活動,或者上查經班,小朋友返活動,甚至參與服事,交通就可能成為障礙。

家家有本,個個情況不同。禱告求問主,溝通了解丈夫。求主保守。

公爵府

我兒時已經跟隨爸爸媽媽返教會,我們住在荃灣,但返的教會在香港仔,我們要由荃灣總站搭巴士到佐敦碼頭總站落車,再搭船去中環,再由中環總站搭巴士到香港仔總站落車先可以返到教會,只要有心,無野係唔得嘅

用戶要求終止服務

我每個星期日,有時星期六要返教會服侍,我家在深水埗,教會在元朗,返左好多年,只是揾到自己合適教會所有問題都是不是問題

民房

我也明白最重要是教會的肢體關係。。。但有時因為路上塞車,回家已是四點了(只是參加崇拜後一個小活動,兩點多離開教會,也還沒有吃午飯呢)

這樣,這星期日平均用了三小時在路上,回家不得不睡個午覺(emoji)可能係最近忙了,人容易疲倦了⋯⋯

民房

myim 發表於 17-3-20 14:47
各位會為遷就信仰經歷較少的另一伴轉換教會嗎?

我在返左十年多的教會堂會,與會友相處很融洽。只是那裡路 ...

祈禱,問神。
聽人的意見,都未必是神的心意。
再祈禱,再求 神回應,祂一定會答你的。

我個case同你一樣⋯ 最后神答左我!
加油!

子爵府

唔轉好d

首頁

尾頁

跳至