婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

其實係我個人問題,定係點?
結左婚4年啦,一開始就同奶奶住一樣,因為雖然2個單位連住一齊,只係大家多度門,以前間唔時奶奶都會自出先入唔how門就入來我地呢邊,有時過來幫手執下野,整下其他,開始都覺得奶奶幾好,幫下手,慢慢,我發覺佢成日唔問我就丟左我D野,我開始同佢傾,叫佢唔使幫我地執啦,有時間我會搞,一直無一回事,有時係自己既地方,換衫懶得行入房,又係咁完全無HOW門撞入來,OK,間屋係佢既,我無野講,鬼叫自己無能力搬咩~
之後生左個女,問題開始多,佢好關心個女我明白,但唔使每晚入我地房幾次來幫個女蓋被,真心覺得過左火,其實唔好話個房,幾乎成屋窗都係關埋,局住我先開住度房門訓,初初幾乎幾晚半夜起身,見到個黑影,都會吓到個人彈起,我老公都試過,吓到叫左出來,好正常既反應呀!真係會驚,我地講又講過。老公直情吵過,都係咁!我真係無曬辨法,試過幾次我同老公親熱,知佢會過來,所以關左門,進行中,佢居然HOW門,HOW到我老公開門為止,跟住大家都無隱,就係咁一直生活,局住有時吓親,跟住再訓返。
直到我好難得有左第2個小朋友,唔知係未臨近生,個人好多野諗,又擔心生既時喉會點點點,有時仲要晚晚受呢D折磨,我第日仲要一早返工,訓唔好,個人情緒好差,又眼訓,最近試過一次奶奶一晚過左來3次,我跟本訓唔到,每次過到來,唔知點解就MAO係我地床邊,可能同佢講過佢咁樣企係度會吓親人。但佢MAO係度都會見到佢個頭架,仲有比人咁望住真係訓唔到,跟住見佢出左廳開左燈,D光射入房,我更加訓唔到,因為我唔慣著燈訓,之後佢出左去佢自己果邊,我起身關左自己房門,寧願局都唔想訓唔到,第日佢就過來比說話我聽,叫我以後唔使關門啦,佢唔會過來架啦,你估我好想過來呀,我都係怕呀B凍親姐嗎,講完,第晚一樣過左來,其實我真心知佢關心我個女,我都開心既,但係間房密不透風真係唔覺會凍,我都緊張個女架嗎,之前天氣凍都著曬羊毛衫,外套來訓,仲要過來幫佢蓋被,有時半夜個女轉來轉去訓得唔好,都因為太熱,背都濕曬!

我真係唔知可以點做,又唔可以係咁話佢老人家,但佢咁做我真係訓得唔好,個人好敏感,成日都好似好緊張,夜晚少少聲都會醒左,四周圍望,以前一教到天光好死訓,但依家真係覺得好折磨~唔知點解決,同佢講都講過好多次
大家可唔可以比個意見我?真心求

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

除左搬冇辦法

美菲絲    發表於 17-3-21 21:19
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

單睇文字已經覺得好慘最慘係連你老公都出埋聲佢都唔理佢自己唔駛訓嫁咩? 人地兩公婆鎖左門都仲狂叩,真係人都癲。佢其實係咪想bb 跟佢訓呀?

大宅

認識瑞士牛牛第二回

little06 發表於 17-3-21 12:57
單睇文字已經覺得好慘最慘係連你老公都出埋聲佢都唔理佢自己唔駛訓嫁咩? 人地兩公婆鎖 ...

其實屋企都有吉房,但佢鍾意訓廳,係沙發訓,就算係個B都唔夠位一齊訓!有次啊女病左,佢成晚坐左係我地床尾訓,唔好講我地訓唔到,我都蹬佢辛苦!

複式洋房

lovekk3267 發表於 17-3-21 12:31
其實係我個人問題,定係點?
結左婚4年啦,一開始就同奶奶住一樣,因為雖然2個單位連住一齊,只係大家多度門 ...

夜晚推個b去距個邊訓,話奶奶,唔想你夜晚行泥行去甘辛苦

大宅

回覆樓主:

安個cam對住bb床, 唔使佢過黎都睇到bb

但角度只限張bb床

翡翠宮

Katytkk 發表於 17-3-21 13:19

我真心覺得呢個係好方法
佢又唔洗辛苦, 你地又有得訓;
仲可以開下餐 ()

大宅

回覆樓主:

想解決就一定要老公肯幫手, 要強硬d
如是我,我會長期鎖門唔比佢入, 我唔信佢拍過世, 下次佢話我的話, 我會同佢講, 你成日失驚無神走過嚟我冇曬私癮。
我以前同奶奶住, 佢都成日走入嚟我地房, 自此老公鎖門。 如99勁拍門但其實冇咩特別野,我老公即鬧,直情粗口:乜x野咁緊要咁?好趕呀?99之後都唔敢,只會拍門講一次就唔會再煩我地。
佢夜晚要嚟同bb蓋被, 你可以叫佢過咗夜晚十點唔使過嚟, 然後鎖門。
至於間屋係佢,其實咁又點? 你已經講咗你嘅底線,但係佢都唔尊重你, 尊重人,同間屋係邊間係兩回事。換轉如果你99去你屋企住,你會唔會成日how佢門要入佢房?你都會識尊重人地啦。
我自己對付顛既人,我會顛過佢,下次同老公親熱唔鎖門,有得佢入黎,包保佢以後唔敢,佢話你,你就學番佢既語氣,照親熱唔鎖門,以其人之道還其人之身最work, 仲要你晚晚零晨走過去佢房幫佢蓋被,等佢感受下。
最緊要係平時有比足家用,其他方面孝順佢。好似我同c6都係對事唔對人,係做得唔岩就要比佢知道唔係佢想點就點。
你既問題睇黎係因為你地覺得佢係老人家都係關心你地,不過我覺得唔可以因為咁就要忍。
我有個親戚,就係因為佢忍佢媽,佢媽做得太過份,現剛爆煲,大家已反面,所以唔係話忍就得。
不過個個人背景做法都唔同,只作參考,樓主加油啊

NipponTsuma    發表於 17-4-7 15:45

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

真心覺得搬走先有私隱 。
大家好,我是子悠~~

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Pianistbaby 發表於 17-3-21 15:07
想解決就一定要老公肯幫手, 要強硬d
如是我,我會長期鎖門唔比佢入, 我唔信佢拍過世, 下次佢話我的話, ...

多謝你既意見啊!雖然大家萍水相逢,但feel到你好用心既分析!我真係覺得好無助先將家事搬出來問人,有時夜晚嚇醒直情自己坐左係張床喊!又惱又猛,激到喊左出來!我唔敢look門,一來局,二來唔想大家關係僵左!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Katytkk 發表於 17-3-21 13:19

其實個女都就三歲,唔使訓B床,加上我每日返工,放工都想親近個女多D,同個女一齊訓我覺得好幸福!唔捨得⋯

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Summer_tsui 發表於 17-3-21 14:54
安個cam對住bb床, 唔使佢過黎都睇到bb

但角度只限張bb床

佢既目的係幫個女蓋被,就算比佢望到個女踢被,佢都係會過來!

大宅

lovekk3267 發表於 17-3-21 15:33
多謝你既意見啊!雖然大家萍水相逢,但feel到你好用心既分析!我真係覺得好無助先將家事搬出來問人,有時 ...

唔洗客氣,其實大家傾下幾好呀。
有時自己都會因為一d解決唔到既事覺得好灰好大壓力,但有時聽多d人地唔同既處理方法,我會發現其實係自己未盡力去解決,慢慢調下,比d心機去諗方解決,慢慢又會搵到路行。
你既case,我聽過有人試過循循善誘以德報怨既方法,最後99都有改善。不過呢個方法唔岩我
慢慢黎啦,總有路行

大宅

認識瑞士牛牛第二回

yubiwa310 發表於 17-3-21 15:25
真心覺得搬走先有私隱 。

可以搬既,不過得我同個女搬返外家,因為個老公唔慣住係佢家外既地方!

大宅

lovekk3267 發表於 17-3-21 15:45
佢既目的係幫個女蓋被,就算比佢望到個女踢被,佢都係會過來!

用被袋咪唔踢被, 再唔係裝個冷熱空調, 咁冬天都唔會凍囉

複式洋房

Jolin_Yuen 發表於 17-3-21 12:54
除左搬冇辦法
我唔明點解, 遇上婆媳問題就識叫人搬, 如果自已搬到, 就唔使上來俾意見啦!你估係香港地各個都有能力遇到問題話搬就搬,
你話搬, 除非有一個好好理由, 如果唔係會傷害大家關係
淨係識講, 無實際提供解決方法, 不如唔好俾意見

別墅

Summer_tsui 發表於 17-3-21 16:07
用被袋咪唔踢被, 再唔係裝個冷熱空調, 咁冬天都唔會凍囉
睡袋 x 2, 點踢都唔怕冷親.
睇完你所講都 feel 到人都癲! 不過個人覺得... 你 99 緊張個孫有 d 走火入魔, 即使解決到唔怕冷親, 佢都可能會有其他野擔心而晚晚走去你房睇住個孫訓.

美菲絲    發表於 17-3-21 21:24

大宅

TonnySS 發表於 17-3-21 16:08
我唔明點解, 遇上婆媳問題就識叫人搬, 如果自已搬到, 就唔使上來俾意見啦!你估係香港地各個都有能力遇到問 ...

叫99搬

Jolin_Yuen    發表於 17-3-22 11:21

伯爵府

回覆樓主:

其實即係兩間屋,咁叫老公直接講夜晚幾點後大門上鎖得唔得?直接講瞓唔到,醒左瞓唔返之類,或唔駛佢咁辛苦之類,但要你老公出聲囉。

個奶奶仲要瞓係你倆床尾咁恐怖,你老公都唔出聲? 間房完全無窗?只可以開房門?第時細b出左世點算? 打開點安排? 否則佢長期入屋,根本唔係兩間屋囉。

美菲絲    發表於 17-3-21 21:24

伯爵府

回覆樓主:

反正都係,打開個門同隻佬親熱,有咁大聲叫咁大聲,平日只著胸圍行嚟行去!

首頁

尾頁

跳至