懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽係自己坐月?因為單親所以冇老公幫手,屋企人會幫手但係只限佢地放工後,佢地都要成八九點先番到屋企,好彩既係我吾洗做家務,顧掂自己同bb就ok。想問自己坐月有冇咩特別注意架?同埋有冇咩月子餐自己煮會方便d?

大宅

我之前係..一早煲定姜醋...
執定要煮的乾貨..沖涼的藥材..隔日落街買餸煮飯食

大宅

祖祖媽有的買料,但要自己煮

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我都係一個人坐月,
就黎坐完喇:)

我主要係老公返工前整好2碟餸,
食嘅時候蒸。

飲野就整定炒米茶茶包,
用保溫壺焗。

湯就飲滴雞精 ,
掉埋入電蒸爐一次過翻熱。

bb 盡量埋身食奶,洗少啲,準備少啲。

bb衫床單等洗衣機洗埋加乾衣。
(可墊張即棄尿墊響bb床,濕左換墊就算)

攪掂食 ,就專心湊bb,其他家務一律唔做,會輕鬆好多。

我一個人都好ok, 冇問題啊!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Tamon 發表於 17-3-23 17:36
有冇媽媽係自己坐月?因為單親所以冇老公幫手,屋企人會幫手但係只限佢地放工後,佢地都要成八九點先番到屋 ...

我係朝早阿媽幫手睇大二仔, 其他野我做番晒同埋照顧埋我阿媽.

買餸叫老公買, 一連買幾日餸. 食物我照平時咁煮, 冇特別話乜, 我果陣煮晒中西兩味. 朝早下午食麵包粉麵, 唔駛煮. 不過我覺得食飯好d, 最好一次過煮兩餐, 或煮多d. 如果餵人奶, 食飯好緊要.

早d 煲薑醋, 準備炒米茶. 我冇用茶包袋裝炒米茶, 用個樽入起佢, 沖果陣咪用匙羮畢入個杯度沖水咪得, 慳時間同埋可以食埋d 渣.

補品我用28坊, 用電子藥煲煲, 唔駛睇火, 計時就得. 我住外國, 反正冇鮮雞賣, 所以我去買雞胸肉去煲, 清洗方便, 同埋慳位.

薑水一早煲定, 我阿媽話要放涼, 不過我貪快溝暖水....

我用excel 整左個時間表, bb 幾時飲過奶同大小便就響個格度加個剔, 用tabel 咁睇好方便. 你睇下而家有冇app 可以用. 湊bb 超忙又攰, 到時冇乜記性記咁多野, 記錯左就唔好.

複式洋房

回覆 bosch 的帖子

你好,我也是在外國住,我有大仔現在第二胎,到出年2月出世,大仔才2歲。你覺得我需要叫奶奶來幫忙嗎?還有除了28坊外,還需要其他食物來調理嗎?因第一胎,自己坐月,沒有調理。身體便差,所以今次想好好調理一下。謝謝。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joyjoyma2016 發表於 17-6-24 01:05

你好,我也是在外國住,我有大仔現在第二胎,到出年2月出世,大仔才2歲。你覺得我需要 ...
佢幫得到手梗係好d, 你去休息/湊細b/自由做家務一陣都好過冇.

我只係食薑醋同28坊, 夠我需要.

另外要食多d 野, 飲多d 湯水.

不過湊2個真係忙, 雖然我阿媽只係朝早幫我, 但佢一返左香港, 我連食都冇時間食, 好快餵唔到人奶. 生完二仔後試過煲魚湯去增奶, d 湯都唔同香港時煲果d, 飲左都冇用.

複式洋房

其實我不知道她是否幫到手,她煮的東西味道很不適合我。因我生大仔前她來照顧我三個月。但當時我情緒實在不好,因我不太明白她語言(她是印尼華僑,講D廣東話對我來說我不太明白),所以我真係唔知點算好。我知道有人幫軞輕下一定好D。好煩惱。

瑪瑙宮

joyjoyma2016 發表於 17-6-24 11:14

其實我不知道她是否幫到手,她煮的東西味道很不適合我。因我生大仔前她來照顧我三個月 ...
你唔好靠佢煮野, 自己煮番仲好. 如果佢可以睇住你大仔, 都已經好好.

子爵府

joyjoyma2016 發表於 17-6-24 01:05

你好,我也是在外國住,我有大仔現在第二胎,到出年2月出世,大仔才2歲。你覺得我需要 ...

我同你情況差不多呀,都係外國,預產期明年3月,到時大仔差少少兩歲

我呢度得老公同我,所有長輩都喺香港,上一胎我父母有飛黎同我坐月,不過曼終其實係我煮晒飯同埋自己整野補身。佢地主要日頭幫我抱下bb等我餵完奶就可以休息一陣。

今胎好猶疑叫唔叫佢地過黎,雖然佢地好樂意,但我有左大b後,屋企已經冇多餘房,有埋細b更加冇位。我唔想佢地要訓廳,雖然佢地會話冇所謂。

我諗緊自己坐月,大嗰個照平時我番工咁,叫老公每日帶去daycare, 咁起碼日頭我只湊細b 同煮食。

依家仲未諗掂 :( 呢次可能係我最後一次坐月,好想坐得好,上一胎我算(emoji)雖然有一次入左風)
妳們將永遠活在我的心中.

首頁

尾頁

跳至