論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人份約6月頭到期,2月同佢傾續約,已經獅子開大口要加1000蚊人工。最近才傾掂新約,人工有加俾佢,雖然唔係1000咁多,但加左嘅佢都話滿意。同時佢又要求新約時,俾佢每日在指定時間五次拜神,每次10分鐘,我都話ok。昨日,雙方已簽了新約,agent 亦已入紙領事館,本來諗住已無問題,攪掂左續約嘅事。點知頭先10點半左右,個工人突然走出黎同我講話工作好辛苦,所以唔續約喇,叫我同個agent講。我當堂又打個突啦!大佬,兩個月左右嘅時間,我請唔請得到個新姐姐呀?來回機票又買左?依家真係頭痕,點解可以咁無誠信架?

侯爵府

好慘!

嘩!續約又要agent fee, 請新的姐姐又要agent fee. 機票買了又要再買!

妳姐姐可能有新agent, 被教壞跳工。同鄉一句,她們什麼也聽!

所以,我完全不會把姐姐當"一家人"。她是我的得力助手,我買好的東西給她吃,只是想她健康d , 不要病!理得她開不開心!

樓主真的好慘!我第一次聽到renew contract 搞到咁!(新簽的,反而時時聽到,簽約又反悔)

我可能忍不住,即炒!(雖然,花更多$). 但好想寫衰她!

其實,renew contract 點解要我們100% 俾$?個個也那個零成本去玩野,好大鑊!

大宅

其實張CONTRACT根本無約束力,個個簽完又斷約唔做
正賤人~無法啦,寫衰佢啦,佢一定係搵到第二份好工啦

大宅

回覆 momo_ada 的帖子

你好過我, 我續第3個約, 剛開始幾個月, 星期一同我講唔做, 一個月通知, 我又要返工, 點都冇咁快請到姐姐睇兩個小朋友, 灰爆!

子爵府

hker 發表於 17-3-30 01:44
好慘!

嘩!續約又要agent fee, 請新的姐姐又要agent fee. 機票買了又要再買!
續約姐姐通常都要比10%薪金唔係零成本,唔收姐姐佣金只係少數。

子爵府

回覆樓主:

之前請就嚟完約既本地工人,in完簽咗約,三個月後上工,點知個半月後佢話唔嚟,決定同舊僱主續約,唔知佢邊句真,但agent就免費幫我再搵過人,我同agent呻有冇搞錯呀咁冇誠信,agent好無奈話冇計啦佢未正式上工冇佢符

男爵府

以前有個印又係續左約後又話唔做,佢話老公要佢返去,點知走左個半月後有朋友的工人話在維園見到佢

禁止訪問

男爵府

佢地成日咁玩嘢, 僱主真係好無保障,

水晶宮

回覆樓主:

你叫工人白紙黑字寫明自己唔續約, 要求終止處理新簽合約的跟進事宜。

另外, 你屋企好多棘手野要工人做咩? 佢d咁嘅要求, 你都say yes 嘅?

複式洋房

分明揾到第二份工, 咁沒誠信的姐姐, 你都不用比面佢.即炒佢, 等佢接唔到新工返家鄉重新揾過份, 到時佢都要比佣金AGENT.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

小猴子兒 發表於 17-3-31 16:54
佢係幾百,但我地係幾千呀!
我唔知你搵那一間咁貴,我自己續約就1500,姐姐收200,你係僱主要負責所有申請手續費理所當然。

大宅

可以嘅話.......即炒工人!

而家斷約工人要返家鄉!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-3-30 01:44
好慘!

下次有機會要她先付,半年后無問題才俾返佢,再奖多少少

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至