醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老爸農曆年發燒入院才發現佢前列腺肥大,出院後就開始帶住個尿袋!!
伊醫卑左個期4月底去日間病房覆診,有冇姊妹知道日間病房會幫手做乜?另現在做手術要排幾耐?

子爵府

親子王國15週年勳章

覆診紙上有電話, 你可以打去問下. 其實佢出院時姑娘應該有講, 所以有時間最好有個後生嘅陪出院, 因為又要攞藥又有出院紙覆診紙驗血紙X光紙等等, 老人家好多時都唔記得咁多.

珊瑚宮

聽说揹袋成年。
玩具萬歲!

大宅

回覆 Jessie688 的帖子

你講得好啱!!最初唔知咁大件事,諗住只是短時間,個個當日都返左工,得老媽同佢出院,佢淨係問醫生,駛唔駛戴成世,醫生話唔駛,佢就安了心,但冇問幾時可以做手術。
唉……下次都係要留意多點!!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

如要一年咁耐,就要改睇私家了!!真係唔想老人家咁辛苦!!有沒有私家的介紹?

珊瑚宮

做前列線好講医生手势。刮得深会好痛。刮得浅又易番發。约六年前家人養和做。约七萬五千埋单。今時今日你预十萬

政府肯等又遇好医生。四五百元
玩具萬歲!

珊瑚宮

有無话尿喉每2星期或幾耐换一次?
玩具萬歲!

侯爵府

2023年兔年勳章

我爸2015年底在九龍法國醫院做前列腺肥大切除及尿道除結石手術,前後住一星期,埋單六萬幾,尾數忘記了。

手術後仍需要用尿袋,但都只是好短時間。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

Strawberrys 發表於 17-4-2 22:47
我爸2015年底在九龍法國醫院做前列腺肥大切除及尿道除結石手術,前後住一星期,埋單六萬幾,尾數忘記了。

...

我剛做完直腸超聲波抽前列腺組織調查,但做完,不能夠出尿,醫生説前列腺腫大,要插喉一星期排尿,很慘,我應該怎做?一星期後是否可排尿?

侯爵府

2023年兔年勳章

angus0831 發表於 17-4-23 19:13
我剛做完直腸超聲波抽前列腺組織調查,但做完,不能夠出尿,醫生説前列腺腫大,要插喉一星期排尿,很慘, ...

唔係好明!插喉排尿即可以放尿出來
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

爸爸之前都有前列腺漲大,入過急症室插尿喉放尿,又開咗啲前列腺藥俾佢食,開頭幾個月都要返急症室覆診。期間都要用住尿袋,姑娘亦教爸爸試吓自己插尿喉放尿。維持了差不多四、五個月,爸爸開始小小,小小咁自己痾尿。醫生都話d藥係要食幾個月先有冇少少效用。雖然知佢每次屙尿都唔多,同好大異味。但至少唔需要做手術,又唔需要尿袋,已經好好。

大宅

早幾年我家老爸排了大約三個月做手術,期間要插尿喉,完成手術後會有一段適應期,要訓練番D肌肉,可能要用片,重新適應後就可以復原。祝老人家早日康復。

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-7 10:46
爸爸之前都有前列腺漲大,入過急症室插尿喉放尿,又開咗啲前列腺藥俾佢食,開頭幾個月都要返急症室覆診。期 ...

想問前列腺藥名,效果如何?謝謝!

男爵府

angus0831 發表於 17-5-18 19:44
想問前列腺藥名,效果如何?謝謝!

好似係Terazion ,幾多mg就唔記得。夜晚食一次。用咗藥後都要差不多四,五個月先自己可以排尿唔再用尿喉。依家冇聽佢投訴排尿困難。(但可能爸爸少飲水)。

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-18 20:58
好似係Terazion ,幾多mg就唔記得。夜晚食一次。用咗藥後都要差不多四,五個月先自己可以排尿唔再用尿喉。 ...

我都是 terazo 2mg 綠色盒,請問吃過後有否副作用?

男爵府

angus0831 發表於 17-5-18 21:29
我都是 terazo 2mg 綠色盒,請問吃過後有否副作用?

其實都唔知隻藥有咩副作用?真係好難答你。爸爸到八十幾,總有啲毛病。

首頁

尾頁

跳至